Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Α.Σ.Κ.Ε. συμμετέχει στις εκλογές

Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και η συμμετοχή της (και μέσω ΕΟΚ) στις γενικότερες διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης χειροτερεύει διαρκώς τη θέση και της χώρας και της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών της. Η ανεργία και η υποαπασχόληση έχουν χτυπήσει πλέον την πόρτα των περισσοτέρων οικογενειών (κυρίως για τους νέους), η υπεραπασχόληση για ένα μεγάλο μέρος είναι αναγκαία για την εξασφάλιση ενός ανεκτού ορίου ζωής, οι κοινωνικές ανισότητες και η περιθωριοποίηση έχουν πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις (που στην Ελλάδα αμβλύνονται χάρη στην οικογενειακή και κοινωνική αλληλεγγύη), κοινωνικά κεκτημένα έχουν μπει στο πρόγραμμα για κατάργηση. Την ίδια στιγμή οι ολίγοι, μεσάζοντες και υπάλληλοι της ΕΟΚ και της παγκοσμιοποίησης, κερδίζουν ασύλληπτα ποσά από την κλοπή του χρηματιστηρίου, ενώ οι πολλοί "επενδυτές" σύντομα θα διαπιστώσουν (και ορισμένοι ήδη διαπίστωσαν) ότι όλη η ιστορία ήταν για να πάρουν τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες και να τις δωρίσουν στους πλούσιους, για να γίνουν πλουσιότεροι.
Η εικόνα αυτή δεν έχει προοπτική βελτίωσης, αντιθέτως οι ρυθμοί επιδείνωσης μπορεί να αυξηθούν με πολύ πιθανή μια οικονομική κρίση (ίσως και μέσα στο 2000), όπως αυτή που έπληξε άλλες περιοχές του πλανήτη. Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι όλ’ αυτά αφορούν τους άλλους και αναγνωρίζουν την πραγματικότητα μόνον όταν εισβάλλει στο σπίτι τους. Ανεξάρτητα απ' αυτό, είναι βέβαιο ότι, αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στον τόπο μας, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι και επαγγελματίες θα χάσουν τη δουλειά τους.
Αν σ' ολ' αυτά προσθέσουμε τη διάλυση της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, των ανθρώπινων σχέσεων, την ενδοτικότητα στα εθνικά θέματα, τη διαφθορά, συμπληρώνεται μια κατάσταση καταστροφής που για τους περισσότερους Έλληνες είναι ζήτημα επιβίωσης να καταπολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Η αριστερά σήμερα στην Ελλάδα

Είναι φανερό ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει ανάγκη από μια ισχυρή και αποτελεσματική αριστερά, που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, να προσφέρει οράματα και να προτείνει λύσεις. Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της παραδοσιακής και της νέας αριστεράς έχει περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο (ΠΑΣΟΚ και το μεγαλύτερο μέρος του ΣΥΝ), συμμετέχοντας στη διαχείριση της εξουσίας ή διεκδικώντας αυτή τη συμμετοχή. Ένα άλλο μέρος, επειδή παραμένει προσκολλημένο στις τραυματικές απόπειρες του παρελθόντος (ΚΚΕ και το μεγαλύτερο μέρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς), διαθέτει οριακές δυνατότητες αύξησης της επιρροής του. ’λλοι ιδιωτεύουν ή διανοουμενίζουν μακριά από τα λαϊκά στρώματα και τα προβλήματά τους ή παραγοντίζουν περιφερόμενοι στα ΜΜΕ και σε πολιτικά κόμματα, χωρίς διάθεση πραγματικής ρήξης με το σύστημα και τους εκφραστές του.Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο συνδικαλιστικό και τα άλλα επί μέρους κινήματα, με δεδομένα ότι πολλές σχετικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται από αυτούς που υποτίθεται πολεμούν, για να απορροφούν την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Ο ρόλος του ΑΣΚΕ

Η ελληνική αριστερά πρέπει, λοιπόν,να αναγεννηθεί. Σ' αυτή την αναγέννηση νομίζουμε ότι έχει ήδη μια πολύ μικρήσυμβολή η αυτόνομη πολιτική παρουσία του ΑΣΚΕ, αλλά οπωσδήποτε αυτή η συμβολήοφείλει να γίνει πολύ μεγαλύτερη και μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερη με τηνενημέρωση που προσφέρουμε, τους προβληματισμούς που προκαλούμε και τη συμμετοχήμας στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, στο βαθμό που η προσπάθεια τουΑΣΚΕ βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.
Η συμμετοχή του ΑΣΚΕ στις εκλογές,όπως τονίζουμε κάθε φορά, δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά θέλει να δηλώσει ότι οανειρήνευτος αγώνας κατά του συστήματος είναι για μας τρόπος ζωής, θέλει ναδηλώσει την αυτόνομη πολιτική μας παρουσία και μας δίνει τη δυνατότητα πολύευρύτερης προβολής του κόμματος και των θέσεών του.
Στις ευρωεκλογές του 1999 το ΑΣΚΕέκανε ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα προς τα μπρος. Δεν είναι μόνο ότιπενταπλασίασε την εκλογική του δύναμη (από 2.000 σε 10.000 ψήφους), αλλά γιαπρώτη φορά στην ιστορία του ακούστηκε ή διαβάστηκε τόσο πολύ μέσω των ΜΜΕ(κυρίως των περιφερειακών) και αύξησε σημαντικά την οργάνωσή του (μόνο, όμως,στο επίπεδο των φίλων και όχι στο επίπεδο των μελών). Το πιο σημαντικό, όμως,είναι ότι το ΑΣΚΕ ήταν το μόνο κόμμα (και ας μας επιτραπεί, τουλάχιστον από τιςστήλες της "Ε",αυτός ο αυτοέπαινος) που με τόση σαφήνεια και τόσηπληρότητα εξήγησε γιατί πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ΕΟΚ. Είναι μιασημαντική θεωρητική κατάκτηση για το ΑΣΚΕ, που, δυστυχώς, ακόμη δεν αξιωθήκαμε(αν και μπορούσαμε) να την αποτυπώσουμε σε μια έκδοση.

Το ΑΣΚΕ στις εθνικές εκλογές του 2000

Σ' αυτές τις εκλογές το ΑΣΚΕ θα υπενθυμίσει όσα είπε πέρσι για την ΕΟΚ, αλλά, επίσης, θα παρουσιάσει την ανάλυσή του εφ' όλης της ύλης, για τις γενικότερες διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης και πώς μας επηρεάζουν στην Ελλάδα και θα κάνουμε και τις σχετικές προτάσεις. Γνωρίζουμε ότι και στο επίπεδο της θεωρίας και στο επίπεδο της οργάνωσης οφείλουμε πολλά ακόμη να κατακτήσουμε, αλλά ελπίζουμε ότι θα κάνουμε και τώρα άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι εκλογικά τα πράγματα είναι δυσκολότερα σε εθνικές εκλογές παρά σε ευρωεκλογές.
Στις 17 Δεκεμβρίου στη σύνοδο τωνμελών του ΑΣΚΕ, αφού εκτιμήθηκε ότι η αύξηση του φιλικού μας περίγυρου θα μαςεπιτρέψει να ανταποκριθούμε στις οικονομικές ανάγκες δύο αλλεπάλληλων εκλογικώναναμετρήσεων, αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή του ΑΣΚΕ στις εθνικές εκλογέςτου 2000 (με πιθανότερο μήνα τον Απρίλη). Ήδη τυπώθηκε η προκήρυξη (πουσυζητήθηκε στις 17/12) αρχικά σε 50.000 αντίτυπα και η αφίσα (περίληψη τηςπροκήρυξης) σε 5.000 αντίτυπα (και 500 μικρές για τα σπίτια μας). Αυτό που τώραέχει ανάγκη το ΑΣΚΕ είναι η όποια οικονομική συμβολή του κάθε μέλους ή φίλου ναδοθεί έγκαιρα και να προσφερθεί κάθε φίλος που δεν έχει νομικό ή άλλο κώλυμαγια υποψήφιος, ώστε και μέσα από τα ψηφοδέλτιά μας να βοηθήσουμε σε άλλη μιαεκλογική επιτυχία.’λλες εξ ίσου σημαντικές υποχρεώσεις μαςδιακίνηση τουυλικού, συνεντεύξεις σε εφημερίδες και τοπικά κανάλια, κλιμάκια για προκηρύξειςκαι αφίσες, συγκεντρώσεις σε σπίτια και (αν εκτιμηθεί) ανοιχτές πολιτικέςεκδηλώσεις, αλλά κυρίως προφορική ενημέρωση σε κάθε γνωστό μας. Η εκλογικήενίσχυση του ΑΣΚΕ είναι φανερό ότι θα δυναμώσει τη φωνή του και θα τουεπιτρέψει να παίξει ένα σημαντικότερο ρόλο. Καλή μας δουλειά!