ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Η εκμετάλλευση νέου τύπου

Του Νίκου Λεοντόπουλου
μέλους της Ε. Ε. του Αγωνιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΣΚΕ)

Η πρόσφατη "βουτιά" της Σοφοκλέους βύθισε για μια ακόμη φορά σε απελπισία τις χιλιάδες των αφελών μικροεπενδυτών, που πιστεύουν ότι εκεί ανακάλυψαν το νέο Ελντοράντο.
Είναιενδημικό φαινόμενο, όταν κατά καιρούς οι μετοχές "μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης"δηλ. οι φούσκες, φθάνουν στα ύψη. το Χρηματιστήριο να παρουσιάζει κατακόρυφηπτώση, κυρίως σε αυτές.
Έτσι.όσοι αφελείς έχουν στα χέρια τους τέτοια "χαρτιά" που καμιά σχέση δεν έχειη τιμή τους με την πραγματική αξία των επιχειρήσεων, καταλαμβάνονται απόπανικό.
Πουλάνεόσο - όσο κι έτσι το οργανωμένο κεφάλαιο (Τράπεζες, χρηματιστηριακές. αμοιβαίακ.λπ.) μαζεύει τις αποταμιεύσεις τους ή και τα δανεικά που πήραν για ναπαίξουν στο Χρηματιστήριο.

Γύρωαπ' το Χρηματιστήριο (θεσμός που προωθείται από το μεγάλο κεφάλαιο σταπλαίσια της παγκοσμιοποίησης) διαπλέκονται πολλά οργανωμένα συμφέρονταμικρά και μεγάλα.

Τατελευταία δύο χρόνια ξεφύτρωσαν σε κάθε πόλη οι περιβόητες ΕΛΔΕ που καθοδηγούντους μικροεπενδυτές κυρίως στις φούσκες, υποσχόμενες υπερκέρδη, για νακερδίζουν από τον τεράστιο τζίρο. Πολλαπλάσια κερδίζουν οι χρηματιστηριακέςκαι οι Τράπεζες. Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, πρόσφατα καθιέρωσε τη δυνατότηταδανεισμού (ως 15 εκ.) για την αγορά μετοχών.

Ότανλοιπόν το Χρηματιστήριο έλκει τις καταθέσεις που φεύγουν από τις Τράπεζες,κάποια στιγμή γίνεται η "διόρθωση" και οι αφελείς χάνουν τα χρήματα τους,που επανέρχονται στις Τράπεζες.

Νομίζουν πολλοί ότι η κυβέρνηση είναι αμέτοχη. Το αντίθετο συμβαίνει, για δύο λόγους:

1. Επειδή υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο που κερδίζει από την καταλήστευση των αποταμιεύσεων.

Οι"διορθώσεις" αυτές (κοινώς αρπαχτές) είναι επιδιωκόμενες σε βαθμό τέτοιο,που να μην αποθαρρύνει μακροπρόθεσμα τους μικροεπενδυτές από το Χρηματιστήριο.Να συντηρείται, δηλ. η ψευδαίσθηση των υψηλών κερδών. Αν χρειαστεί, επεμβαίνειμε τα κρατικά χαρτοφυλάκια, για να συγκρατήσει τις τιμές. Το ίδιο άλλωστεπράττει, για να αυξάνει τις τιμές στις μετοχές-φούσκες ως δόλωμα.

2.Επειδή γνωρίζει ότι με την ΟΝΕ, το Χρηματιστήριο θα "ξεφουσκώσει". Όταντα επιτόκια εξισωθούν μ' αυτά των άλλων κρατών της ΟΝΕ, όταν το νόμισμαμας θα είναι ουσιαστικά υπερτιμημένο, τα χρέη σε δυσθεώρητα ύψη και τοτραπεζικό και χρηματιστηριακό κεφάλαιο στραφεί σε πιο ασφαλείς επενδύσεις,τότε η Σοφοκλέους θα "διορθωθεί", όπως "διορθώθηκαν" μετά την ΟΝΕ και ταχρηματιστήρια της Ισπανίας και Πορτογαλίας. Τότε θα φανεί και η πραγματικήκατάσταση της οικονομίας μας.

Αςγρηγορούν, λοιπόν όσοι πιστεύουν στις "κοινωνίες"-χρηματιστήρια, στουςζοφερούς "μονόδρομους" του κ. Σημίτη και στο μεσαίωνα της ΟΝΕ και της "παγκοσμιοποίησης".


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)