ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Οι εκλογές και το τέλος της αυταπάτης

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΓΟΠΟΥΛΟΥ *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000

ΠόσοιΈλληνες, άραγε, έχουν απομείνει να μην ανησυχούν; Για την οικονομική διάλυση,για τον επερχόμενο (λόγω ΕΟΚ και ΟΝΕ) κοινωνικό μεσαίωνα, για την εθνικήμειοδοσία, για την πολιτιστική αλλοτρίωση, για τη διαφθορά και τον αμοραλισμό.Πόσοι Έλληνες έχουν απομείνει να μην αντιλαμβάνονται ότι Μεσσίες τέλος;Οι Δυτικοί πλούσιοι φίλοι μας. αντί χορηγοί, απεδείχθησαν αρπακτικά. Αυταπάτητέλος! Μόνοι μας ό.τι κάνουμε. Και, οπωσδήποτε, η πολύ σημαντική στιγμήτης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μπορεί να είναι μια πρώτηατομική συμβολή του καθενός. Έχουν απομείνει, βεβαίως, πολλοί «ευφυείς»που επιδιώκουν ατομικές λύσεις. Δεν κατανοούν ότι τελικά οι ευνοημένοιτου ΕΟΚικού παραδείσου θα είναι ελάχιστοι. Και οι υπόλοιποι, μαζί με όλατ' άλλα, θα έχουν προσφέρει και την αξιοπρέπεια τους, ικετεύοντας τουςελεεινούς της εξουσίας. Δικαιολογούν τη στάση τους, ανακαλύπτοντας διαφορέςμεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ώστε να προτιμήσουν το (κατ' αυτούς μη χείρον).
Η παράσταση προσφέρει και «αριστερές» λύσεις, που λένε ότι η ΕΟΚ μπορεί δήθεννα γίνει καλύτερη και δικαιότερη. Με το αζημίωτο, μια και από το ΣΥΝ καιτο ΠΑΣΟΚ κυρίως δημιουργείται η ΕΟΚική φάρα (όπως το σχέδιο Μάρσαλ δημιούργησετην αμερικανική φάρα) με χρήσιμα ή άχρηστα έργα. σεμινάρια, προγράμματακαι πάσης φύσεως εξαγορές συνειδήσεων. Πόσο «βολεύονται», άραγε, οι πραγματικοίαγωνιστές να συστεγάζονται με τους υπαλλήλους των Βρυξελλών; Ή μάλλον,να βρίσκονται υπό τη σκέπη τους;

Ηπαράσταση προσφέρει κι άλλους, που δήθεν διαμαρτύρονται, για να παραπλανούν,αλλά αποσιωπούν τις αιτίες (ένταξη στην ΕΟΚ), με το αζημίωτο κι αυτοί,αφού συμμετέχουν (με άλλο τρόπο) στη νομή της εξουσίας. Και μερικοί απ'αυτούς αναδεικνύουν ως πρώτη ιδέα την περιφερειακότητα, την ίδια στιγμή(τι σύμπτωση!) που οι υπάλληλοι της παγκοσμιοποίησης ζητούν «το μέγεθοςτων επικρατειών να είναι πολύ μικρότερο του σημερινού κρότους» (Φ. Κοζύρης,Κ. Ε. 25/3). Υπάρχει και η πραγματική αντιπολίτευση του ΚΚΕ, εκτός αν επαναλάβειτον άθλο του 1989 με την αποδοχή της ΕΟΚ και τη ουγκυβέρνηση με τη Ν.Δ...που επανελήφθη υπογείως και στις δημοτικές εκλογές του 1998. Τι βολικήαντιπολίτευση, πράγματι!
Αυταπάτεςτέλος! Δεν είναι κακοί μόνον οι ηθοποιοί. Είναι ολόκληρη π παράσταση. Νακατεβεί. ’λλο έργο. Δεν νομίζουμε ότι τόση ιστορία πολιτισμού και αγώνωνστην Ελλάδα μπορεί να συμβιβάζεται μ' αυτό το κατάντημα. Κάτι να κάνουμε.Εμείς, τουλάχιστον, του ΑΣΚΕ κάνουμε ό,τι μπορούμε. Με περισσότερες δυνάμειςτώρα, ύστερα από την περσινή εκλογική μας ενίσχυση. Με ακόμη περισσότερες,αν μας το επιτρέψει το φετινό αποτέλεσμα. Και πολλοί άλλοι, ο καθένας μετον τρόπο του.
«Νέακινήματα θα αμφισβητήσουν τη σημερινή πορεία προς το τίποτα», προβλέπειακόμη και ο ΟΗΕ! Να εκφραστούν πολιτικά! Την Κυριακή μπορεί να γίνει έναβήμα. Ο καθένας, τουλάχιστον της δική του ψήφου, μπορεί να είναι απόλυτοςκύριος.

*Μέλοςτης Ε.Ε. του Αγωνιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΣΚΕ).


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)