Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ονειρα Γερμανικής Αυτοκρατορίας

Ο ψευτο« οικολόγος με τα πάνινα παπούτσια» Γιόσκα Φίσερ, με το αξίωμα πια του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, μόνο που δεν αναφώνησε το χιτλερικό «Ντόιτσλαντ ούμπερ άλλες» (Η Γερμανία υπεράνω όλων) στο τέλος του Μάη. Ούτε λίγο ούτε πολύ απεκάλυψε (βολιδοσκοπώντας και τις αντιδράσεις) το σχέδιο της Γερμανίας για δημιουργία ομοσπονδίας μερικών από τα κράτη μέλη της ΕΟΚ, που αποτελούν το σκληρό πυρήνα της και επισημοποίησε την «Ευρωπαϊκή Ένωση» των πολλών ταχυτήτων. Και για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις τους, συμπλήρωσε ο Καγκελάριος Σρέντερ; «Με όλο το σεβασμό που έχουμε για ορισμένες χώρες, είναι μια συζήτηση που αφορά κυρίως τη Γερμανία και τη Γαλλία» ! !
Έτσι οι μάσκες της ισότιμης συμμετοχής έπεσαν και, φυσικά, ξέσπασε σάλος. Πρώτος ο γάλλος (!) υπουργός εσωτερικών Σεβενεμάν εξανέστη: «Κατά βάθος (η Γερμανία ονειρεύεται) πάντοτε την «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού έθνους». Δεν έχει θεραπευθεί ακόμη από τον εκτροχιασμό που υπήρξε ο ναζισμός στη ιστορία της»! Σκληρά λόγια. Η Αγγλία, φυσικά, θορυβήθηκε. Η Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία πήραν αυστηρά αρνητική στάση. Μόνο το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ενθουσιάστηκαν, μια που (πιστεύουν πως) θα πάρουν μέρος στην κυριαρχία πάνω στους άλλους... Όσο για τις ΗΠΑ, περιορίστηκαν σε ειρωνικά σχόλια.
Και η Ελλάδα του Σημίτη; Ούτε που πήρε είδηση. Κανένα σχόλιο. Δεν πρόλαβαν να χαρούν το «θρίαμβο» της εισόδου στην ΟΝΕ και τώρα άντε πάλι από την αρχή. Πάντως ο Σημίτης δεν το βάζει κάτω και με αφορμή την ΟΝΕ δηλώνει: Συμμετέχουμε στο σκληρό πυρήνα των αποφάσεων τουΕυρωπαϊκού γίγνεσθαι!
Τα πράγματα όμως είναι σοβαρά. Αν υποτεθεί πως μιατέτοια εξέλιξη θα επισημοποιηθεί και στην πράξη, θα προκληθεί έκρηξη. Δενείναι οι ηγεσίες των άλλων χωρών σαν τους δικούς μας. Υπηρετούν εκείνοι,ανεξάρτητα από το μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό της δικής τους εξάρτησης,τα συμφέροντα, όχι βέβαια των λαών τους (αν ήταν έτσι, ποιος θα έμπαινεστην ΕΟΚ), τουλάχιστον της άρχουσας τάξης τους και δεν είναι διατεθειμένοινα μεταπέσουν και επίσημα στη θέση των υπόδουλων, θα επιχειρήσουν, λοιπόν,να αντιδράσουν.

Η πορεία, όμως, της ΕΟΚ ήταν προδιαγεγραμμένη. Γερμανογαλλικήκυριαρχία από την αρχή.