ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Έχουμε ξαναγράψει για τους πραγματικούς στόχους τηςπρόσφατης μεταρρύθμισης του Αρσένη (και την αμέσως προηγούμενη του συναδέλφουτου, υμνητή και διαφημιστή του χασίς, Γιωργάκη), πέρα από το απέραντο κομφούζιοπου, συνειδητά ή ασυνείδητα (λόγω και ανικανότητας), επέβαλε στο χώρο της:Περιορισμός της Παιδείας στους λίγους, εκδίωξη των πολλών από το Λύκειο,αφελληνισμός, απανθρωπισμός. Τέτοιες είναι οι εντολές του ΟΟΣΑ, εναρμονισμένεςμε το μοντέλο κοινωνιών των (ονομαστικά ) 2/3, στην πραγματικότητα του1/4 στην καλύτερη περίπτωση.

Ο φόβος των αντιδράσεων

Φυσικά, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, τα παιδιά καιτους γονείς, κυρίως (θα περίμενε κανείς να αντιδρούσαν όλοι οι, φύσει καιθέσει, αρμόδιοι, αλλά πού να το επιτρέψουν τα διάφορα "προγράμματα"...)Οι αντιδράσεις έντονες, και εντονότερες προβλεπόταν για τώρα, που τα άμεσα(ως προς την ανώτερη εκπαίδευση) αποτελέσματα θα φαίνονταν ολοκάθαρα καιθα οδηγούσαν σε εκρήξεις. Αυτό μόνο προσπαθεί να αποφύγει με τον καινούργιουπουργό ο κ. Σημίτης και τίποτα άλλο. Και σ' αυτό τον διευκολύνει και τοείδος των αντιδράσεων στην εκπαιδευτική του πολιτική.

Μόνο οι εξετάσεις ;

Κανείς σχεδόν, δε διαμαρτύρεται για την ουσία τουπροβλήματος της παιδείας μας, το πιο ασήμαντο στοιχείο του οποίου είναιο τρόπος πρόσβασης στην Ανώτατη και Ανώτερη Παιδεία. Και όμως όλοι με αυτόασχολούνται, αντί να ενδιαφέρονται για το τι, πως και με ποιους θα διδάσκονταιτα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι σε όλα τα στάδια της παιδευτικής διαδικασίας.
Και συνοπτικά, να βοηθήσουμε τους μαθητές να εξελιχθούνχωρίς κανένα εμπόδιο και με βάση τις ιδιαιτερότητες της κοινωνίας μας,της ιστορίας μας, του τόπου μας, αλλά και τις κλίσεις του κάθε μαθητή.
Στη συνέχεια το πώς, δηλ. με τι βιβλία, με τι όργανα,με τι μεθόδους, σε ποιους τόπους θα γίνει αυτό. Και φυσικά με ποιους θαγίνεται αυτό. Τι είδους δασκάλους θα έχουμε και πώς θα τους βοηθούμε διαρκώςκαι θα τους αμείβουμε, ώστε να μπορούν να ασχολούνται αποκλειστικά σ' αυτότο λειτούργημα.
Φυσικά, έχουμε απόψεις για όλα τα παραπάνω γενικέςκαι ειδικές. Δεν έχει όμως, αυτή τη στιγμή, σημασία τι λέει ο καθένας.Αυτό είναι υπόθεση (και διαρκής μάλιστα) όλης της κοινωνίας και αυτό έπρεπενα γίνεται από τους αρμόδιους φορείς, απ' όλα τα πνευματικά ιδρύματα, απ'όλες τις ομάδες, απ' όλους τους πολίτες, μέσα από τις κατάλληλες διαδικασίες.Και αντί αυτού μέσα σε μόλις 5 χρόνια, από την ίδια κυβέρνηση έχουμε 3διαφορετικές (!) μεταρρυθμίσεις, που αφορούν μόνο στον τρόπο εξέτασης,ανάλογα με το πώς ο Γιωργάκης, ο Αρσένης και ο τωρινός (και οι παρατρεχάμενοίτους) πιστεύουν ότι μπορούν να συνδυάσουν την εκτέλεση έξωθεν εντολών μετην ικανοποίηση απαιτήσεων των φίλων τους. Ούτε να συνεννοηθούν μεταξύτους δεν μπορεί η κυβέρνηση.

Πυροσβέστης ο Ευθυμίου

Δεν έχει, συνεπώς, μεγάλη σημασία να ασχοληθούμε καιπολύ με το τι επιδιώκει ο εντεταλμένος για τον χώρο αυτό του συγκροτήματοςΛαμπράκη και για τους δικούς του σκοπούς, που φυσικά δεν έχουν καμία σχέσημε το πρόβλημα της παιδείας. Το μόνο που επιδιώκουν (με την άδεια, φυσικά,των μεγάλων εντολέων, που θέλουν να σώσουν την κυβέρνηση, μπροστά στιςογκούμενες αντιδράσεις, όσο ακόμη την χρειάζονται) είναι να λειτουργήσειως πυροσβέστης στην φωτιά που απειλείται να ανάψει, όταν εκδοθούν τα αποτελέσματατων εισαγωγικών εξετάσεων, η ανακοίνωση των οποίων πάει από αναβολή σεαναβολή, ακριβώς γι' αυτόν το λόγο. Να μην αισθανθούν αμέσως οι υποψήφιοιως αποκλεισμένοι, να τους δοθούν, δήθεν, απεριόριστες ευκαιρίες, να ισχύειή να μην ισχύει ο προφορικός βαθμός, να μειωθεί ή να αυξηθεί ο αριθμόςτων εισακτέων, παλαιών ή νέων, κ.λ.π. Και δε χρειάζεται να ασχολούμαστεσοβαρά μ' αυτά, γιατί αύριο θα ισχύουν άλλα και μεθαύριο διαφορετικά. Έτσιώστε να αποπροσανατολίζονται όλοι από το πραγματικό πρόβλημα και (νέο εύρημα)από τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και που δημιουργεί η τωρινή κυβέρνηση.Και φυσικά να περάσει απαρατήρητη η άλωση της Παιδείας από τον Λαμπράκη,αν προλάβει...!!! Συζήτηση άλλη, λοιπόν, και πραγματικός αγώνας για πραγματικήπαιδεία.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)