ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ

Η Νέα Τάξη των ΗΠΑ και της ΕΟΚ, με όργανα το υποτιθέμενο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (!) της Χάγης και τους εγκαθέτους τους στη Γιουγκοσλαβία, έκαναν ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά τους για την επιβολή μιας παγκόσμιας δικτατορίας με την απαγωγή του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την προσαγωγή του σε δίκη.
Θέλουμε να θυμίσουμε ότι το ΑΣΚΕ ουδέποτε εξέφρασε κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια προς το καθεστώς Μιλόσεβιτς. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι το χαρακτήριζε ο νεποτισμός και η διαφθορά και σ' όλη τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κρίσης η πολιτική του εξυπηρέτησε τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, με αποκορύφωμα τη συμφωνία του Ντέϊτον.

Η αθλιότητα της Χάγης

Όμως, όποια αδικήματα κι αν διέπραξε ο Μιλόσεβιτς, τα διέπραξε μέσα στη χώρα του και οπωσδήποτε δε συγκρίνονται με τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ. Αν, λοιπόν, το «δικαστήριο» της Χάγης ήθελε να είναι στοιχειωδώς αξιόπιστο, θα έπρεπε να καθίσει στο σκαμνί πρώτα τον Κλίντον, την Ολμπράϊτ, το Μπλέρ, το Σρέντερ, το Σιράκ και το Ζοσπέν, το Ντ' Αλέμα, το Σημίτη και το γιο της Μαργαρίτας Τσαντ, όλους όσοι υπέγραφαν τους βομβαρδισμούς και το εμπάργκο, μαζί με όλους τους νεοχιτλερικούς στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ και μετά το Μιλόσεβιτς μαζί με τους ηγέτες των Κροατών, των μουσουλμάνων, των Κοσοβάρων κλπ., που όλοι έκαναν εγκλήματα.
Αλλά είναι φανερό ότι οι «δικαστές» της Χάγης δεν ενδιαφέρονται ούτε για τα προσχήματα, αφού παραβίασαν και την τυπική νομιμότητα της Γιουγκοσλαβίας: απήγαγαν το Μιλόσεβιτς παρά την ομόφωνη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που ανέβαλε την έκδοση.
Οι παλιότεροι από μας δε μπορούν να μη φέρουν στο μυαλό τους τα στημένα στρατοδικεία της χούντας των Παπαδόπουλου - Ιωαννίδη. Μόνο που η Χάγη είναι κάτι χειρότερο: προσπαθεί να νομιμοποιήσει μια δικτατορία όχι σε μια χώρα, αλλά παγκόσμια. Γι' αυτό η αντίσταση στη Νέα Τάξη είναι το πρώτο καθήκον οποιουδήποτε πάνω στη Γη θέλει να λέγεται άνθρωπος.

Οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία

Πιθανότατα η απαγωγή του Μιλόσεβιτς θα φέρει μεγαλύτερη ζημιά στη Δύση και τα ανδρείκελά της παρά όφελος.
Όταν το φθινόπωρο ανετράπη ο Μιλόσεβιτς, το ΑΣΚΕ δε συμφώνησε με τις αναλύσεις που ταύτιζαν όλους τους αντιπάλους του με τη Δύση. Αντιθέτως εκτίμησε ότι στην εξέγερση και στη DOS πήραν μέρος και πατριωτικές και δημοκρατικές δυνάμεις που δεν ήθελαν το Μιλόσεβιτς. Είχαμε γράψει στην "Ε" (αρ.φ. 78, Οκτώβρης 2000) ότι γρήγορα οι δύο τάσεις στη νέα εξουσία θα έρθουν σε σύγκρουση, η έκβαση της οποίας θα καθορίσει το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας. Ευχηθήκαμε, μάλιστα, να υπάρξει μια σύγκλιση των πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της DOS και του Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα απομόνωνε τον Τζίντζιτς και τους ομοίους του.
Ο πρώτος γύρος, λοιπόν, ήταν υπέρ των ανδρεικέλων της Δύσης. Όμως, ελπίζουμε ότι η ιστορία δε θα τελειώσει εδώ. Ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο την απαγωγή (την οποία έμαθε από το ραδιόφωνο) και το κόμμα του αποχώρησε από την κυβέρνηση. Το Λαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα του Μαυροβουνίου αποχώρησε, επίσης. Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του γιουγκοσλαβικού λαού αγανάκτησε με το πραξικόπημα της κυβέρνησης Τζίντζιτς. Περιμένουμε τη συνέχεια.

Τα δολάρια (αργύρια) της προδοσίας

Η Δύση φρόντισε να εξευτελίσει ακόμη και τα ανδρείκελά της, προσφέροντας 500 δις δραχμές (!) τη στιγμή της απαγωγής του Μιλόσεβιτς. Τόσο κοστίζουν οι τρομακτικές ζημιές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί τους; Πού είναι οι υποσχέσεις τους για επανορθώσεις;
Είναι προφανές ότι το μέγιστο μέρος αυτών των χρημάτων δε θα πάει ούτε για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας, ούτε για την ανακούφιση της οικονομίας της, ούτε για την ενίσχυση όσων Γιουγκοσλάβων πένονται. Θα καταλήξουν στις τσέπες των διαφόρων Τζίντζιτς. Έτσι εξηγείται η σπουδή τους στην εκτέλεση των εντολών των προστατών τους. Πέρα από το γεγονός ότι τα χρήματα της Δύσης (όχι τα "δώρα" αλλά τα δάνεια, που είναι τα περισσότερα) θα βάλουν ακόμη βαθύτερα τη Γιουγκοσλαβία στον κύκλο υπερχρέωση - λιτότητα - εξάρτηση.

Η «ελληνική» κυβέρνηση

Από την αναμενόμενη στάση των ανδρεικέλων της Δύσης που κυβερνούν και τη δική μας χώρα θέλουμε να σημειώσουμε μόνο το θράσος τους. Ο επί του τύπου κ. Ρέππας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας (!!!). ΄Όπως έκανε κι όταν υπέγραφε τους βομβαρδισμούς, όταν παραχωρούσε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και τρένα για την προώθηση των γκάνγκστερ του ΝΑΤΟ. Όπως έκανε με τη συμμετοχή του Γιωργάκη και του ’λεξ Ρόντος στον προεκλογικό αγώνα στο Βελιγράδι. Ας τους έχουμε να τους βλέπουμε (και να τους ψηφίζουμε)...


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)