Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Πριν από 3 χρόνια οι Αμερικανοί επιχειρηματίες είχαν απαιτήσει από την κυβέρνηση Κλίντον να παρέμβει μέσω του Π.Ο.Ε. (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου), για να καταργηθεί η νομοθετική προστασία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που υπήρχε σε χώρες της Ευρώπης, ώστε να μπορέσουν να κάνουν επενδύσεις! Κλασικό παράδειγμα της αρχής: τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο.
Σήμερα το μοναδικό δημόσιο Νοσοκομείο στην Ουάσινγκτον αδυνατεί να λειτουργήσει, λόγω έλλειψης πόρων. Το άλλοτε αξιοζήλευτο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας έχει πλέον διαλυθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. ’λλη μια υπηρεσία της... σοσιαλιστικής κυβέρνησης του κ. Μπλερ προς το μεγάλο κεφάλαιο (βλ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ 24/6/01).
Ο δρόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις έχει ένα πρώτο στάδιο: τη διάλυση του φορέα που λειτουργεί για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, ώστε οι αφελείς να θεωρήσουν ως αναγκαία λύση την ιδιωτικοποίηση. Στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να εξευτελίσει θεσμούς, για τους οποίους είχαν γίνει μεγάλοι αγώνες: συνεταιρισμοί, κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις κλπ. Δεν είναι μόνο οι ρεμούλες και οι προσλήψεις άχρηστου προσωπικού, αλλά και η (φαινομενικά) αναιτιολόγητη ταλαιπωρία του κόσμου. Ατέλειωτες ουρές στις κρατικές Τράπεζες, στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, για να αγανακτούν οι πολίτες.
Σ' αυτά τα πλαίσια το ΠΑΣΟΚ κι άλλα να παρέχουν άθλιον επιπέδου ανέλαβε και τη διάλυση των δημόσιων Νοσοκομείων, ώστε άλλα απ' αυτά να ξεπουληθούν σε ιδιώτες περίθαλψη.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση;

Τα δημόσια Νοσοκομεία έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς επισκευές, χωρίς ανανέωση, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν επαρκεί ούτε για το 1/3 των ασθενών. Για να κάνεις μια σοβαρή εξέταση, πέρα από εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες (που και γι' αυτές πρέπει να περιμένεις ώρες στην ουρά και μετά ραντεβού), πρέπει να περιμένεις εβδομάδες ή και μήνες. Τα κρεβάτια δεν επαρκούν και τα ράντζα γεμίζουν τους διαδρόμους. Για να κάνεις μια εγχείρηση, πρέπει να διαθέσεις από 200.000 μέχρι 3.000.000 ως φακελάκι στους μεγαλογιατρούς "καθηγητές" αλλά και σε κατώτερους.
To Δημόσιο πληρώνει τεράστια ποσά σε ιδιώτες για εξετάσεις που δεν μπορεί να κάνει, είτε γιατί δεν έχει τα μηχανήματα, είτε γιατί αυτά που υπάρχουν δεν επαρκούν ούτε για τις άμεσες ανάγκες. Υπολογίστηκε σε ένα Νοσοκομείο ότι τα χρήματα για αγορά και λειτουργία αξονικού τομογράφου θα ήταν πολύ λιγότερα, από αυτά που πληρώνουν σε ένα χρόνο σε ιδιώτες για τις εξετάσεις αυτού του είδους.
Ο δεύτερος τομέας της Υγείας είναι η πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (η εκτός νοσοκομείων), που κατά κύριο βαθμό παρέχεται από το ΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ γνωρίζουν την τραγική του κατάσταση, που έχει ως συνέπεια την προώθηση των ασφαλισμένων στην ιδιωτική περίθαλψη. Τελικός στόχος τους η πλήρης διάλυση του ΙΚΑ και όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.
Το παρήγορο είναι ότι μέσα σ' όλο αυτό το αρνητικό κλίμα πολλοί γιατροί, ιδίως νέοι, επιμένουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, να φροντίζουν τους ασθενείς τους μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Η υπόθεση της δημόσιας περίθαλψης πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του ελληνικού λαού. Να την περιφρουρήσουμε και να τη βελτιώσουμε. Αλιώς, οι λίγοι εύποροι θα καλύπτονται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι πολλοί φτωχότεροι (που θα γίνονται όλο και περισσότεροι) ουσιαστικά δε θα έχουν περίθαλψη και θα πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία, ώστε να έχει το κεφάλαιο και αυτό το όφελος, αφού θα περιοριστούν τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων (το ομολόγησε, άλλωστε, ο κ. Σπράος).
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και τώρα που η ίδια η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι μια απάτη ;