Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ: ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ

Όσο πλησιάζουμε στο 2004 και η κατασκευή των ολυμπιακών έργων καθυστερεί ο προϋπολογισμός τους όλο και αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω, ώστε να συμβεί αυτό που υποψιάζονταν πολλοί από την αρχή αυτής της περιπέτειας της χώρας, δηλ. ότι τα έργα λόγω έλλειψης χρόνου θ' ανατεθούν απ' ευθείας σε κατασκευαστικές εταιρείες των διαπλεκόμενων και των ξένων με τεράστιο κόστος.
Ο προϋπολογισμός τους στο φάκελο διεκδίκησης ήταν 600 δις δρχ. Μετά ανέβηκε στα 790 δις, εν συνεχεία στα 906 δις το καλοκαίρι του 2001. Οι προϋπολογισμοί αυτοί είναι ενδεικτικοί και για πολλά έργα δεν υπάρχει καν μελέτη. Είναι λοιπόν φανερό ότι το τελικό κόστος θα είναι πολλαπλάσιο.
Διαφημίζουν ότι με τους ολυμπιακούς αγώνες θα γίνουν "έργα πνοής" που δε θα κατασκευάζονταν χωρίς αυτούς. Θα προσθέσουν έργα σε μια επιβαρημένη περιβαλλοντικά Αττική καταστρέφοντας ακόμη και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ πολλοί φοβούνται ότι θα ανοίξουν τα παλαιά λατομεία.
Οι εργολάβοι πιέζουν για εισαγωγή φθηνών εργατών και την κατάργηση του νόμου Γιαννίτση, που αυξάνει την αμοιβή της υπερωριακής εργασίας.

Πρωτοφανείς υπερβάσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έργα της Αθήνας είναι ακριβότερα κατά 130 % από τα αντίστοιχα έργα της Αυστραλίας και αυτό χωρίς να υπολογίζονται οι απαλλοτριώσεις και το ΦΠΑ. Όμως περικόπτουν κυκλοφοριακά έργα, επειδή δεν προλαβαίνουν (σ.σ !!).
Αλλά δεν είναι μόνο τα ολυμπιακά έργα. Το γενικότερο κόστος των ολυμπιακών αγώνων συνεχώς αυξάνει. Από το επίσημο 1.49 τρις δρχ αφήνεται να διαρρεύσει ότι θα υπερβεί τα 2 τρις, αλλά το οριστικό κόστος θα είναι γνωστό το 2003 και πιθανότατα θα υπερβεί τα 3 τρις.
Η θέση του ΑΣΚΕ για τους ολυμπιακούς αγώνες είναι γνωστή. Τους ολυμπιακούς αγώνες τους έχουν μετατρέψει σ' εμπορικό προϊόν αθλητικού θεάματος, που εκμεταλλεύεται το συμβολισμό του αρχαίου ολυμπιακού ιδεώδους. Οι αγώνες, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του αθλητισμού, έχουν περιέλθει σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες με μοναδικό κριτήριο το κέρδος, που χρειάζεται θέαμα και επιδόσεις. Στο βωμό του κέρδους επιτρέπονται τα πάντα, το ντοπάρισμα, οι αλλαγές εθνικότητας, οι μεγάλες φιέστες κ.λ.π.
Η χώρα μας όχι μόνο δε θα έπρεπε ν' αναλάβει τους ολυμπιακούς αγώνες αλλά να εκφράσει την αντίθεσή της για την κατάντια τους και να ζητήσει την αφαίρεση του ολυμπιακού συμβολισμού και την κατάργησή τους.