ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ : "ευνοϊκές" προοπτικές προς όφελος άλλων

Είναι η πρώτη φορά που διαμορφώνονται ευνοϊκές προοπτικές για το Κυπριακό, που οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων και της διεθνούς συγκυρίας.
Η σοβαρή οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία, σε αντίθεση με την ευημερούσα ελεύθερη Κύπρο, είχε αντίκτυπο στο ψευδοκράτος. Επιτάχυνε τις αντιθέσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων και τουρκικών αρχών (στρατός, διοίκηση), που στηρίζουν τον Ντεκτάς. Το όραμα της μητέρας-πατρίδας Τουρκίας δεν έχει πέραση στις νέες γενιές Τουρκοκυπρίων, που αισθάνονται περισσότερο Κύπριοι παρά Τούρκοι.
Η Τουρκία είναι στριμωγμένη, λόγω των αμερικανικών σχεδίων για την τριχοτόμηση του Ιράκ καθώς και της αμερικανικής υποστήριξης του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.
Η δημιουργία κουρδικού κράτους, ακόμη και πλήρως ελεγχόμενου από τις ΗΠΑ, θ' αποσταθεροποιήσει την τουρκική στρατιωτική κάστα και θα θέσει με άλλη μορφή ανατολικό ζήτημα.
Λόγω της κρίσης στο παλαιστινιακό, η Τουρκία έχει αποκοπεί από τον αραβικό κόσμο. Είναι φανερό ότι, λόγω των εξελίξεων στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, ιδιαίτερα προς τη Μ. Ανατολή και την Κ. Ασία, έχει σ' αυτή τη φάση υποβαθμισθεί και από τις ΗΠΑ και από τους δυτικοευρωπαίους.
Τα μεγαλεπήβολα σχέδια Οζάλ για τουρκική ηγεμονία στις τουρκογενείς χώρες του Καυκάσου απέτυχαν πλήρως λόγω της ρωσικής αντίδρασης.
Η υποστήριξη της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και από τους δυτικοευρωπαίους χωρίς υποχρεωτικά να έχει λυθεί το κυπριακό είναι αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων. Ετσι η Κύπρος, αγκάθι επί Μακάριου στα σχέδια τους, που αποτελεί λόγω γεωγραφικής θέσης στρατηγικό σημείο, θα περιέλθει στον έλεγχο τους.
Όμως οι εξελίξεις αυτές, που θα μπορούσαν ν' αξιοποιηθούν θετικά για την Κύπρο και την Ελλάδα, αν υπήρχε ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική, αντίθετα προκαλούν σοβαρές ανησυχίες τόσο για τη λύση του κυπριακού όσο και για το Αιγαίο.
Ο περιορισμός του ανατολικού προσανατολισμού της Τουρκίας θα την καταστήσει επιθετικότερη στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ Η χώρα μας κινδυνεύει σοβαρά λόγω του δεδηλωμένου ενδοτισμού της κυβέρνησης Σημίτη.
Η κυβέρνηση εγκατέλειψε την Κύπρο (ενιαίο αμυντικό δόγμα, λύση στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ κ.λπ.) υποστηρίζοντας, απλώς την ένταξη της στην ΕΕ. Αφησε την κυπριακή ηγεσία μόνη της ενώπιον της προωθούμενης από τον ΟΗΕ ( δηλ. από τις ΗΠΑ) λύσης της συνομοσπονδίας με μανδύα ομοσπονδίας. Ούτε και πρόκειται δυστυχώς να παρέμβει.
Η Τουρκία, προφανώς, θα συνδέσει οποιαδήποτε παραχώρηση στην Κύπρο, που υπό άλλες συνθήκες θα υποχρεωνόταν να κάνει χωρίς όρους, με ανταλλάγματα στο Αιγαίο και διατήρηση του δικαιώματος επέμβασης.
Τα παραμύθια ότι η ΕΕ θα προστατεύσει τα σύνορα κ.λ.π. ή την Κύπρο από την Τουρκία είναι παλιά και δεν περνάν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πολύ σύντομα, εφ' όσον η Κύπρος ενταχθεί, η ΕΕ θα διαλύσει την ευημερούσα κυπριακή οικονομία και έτσι θα ...συγκλίνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι προς τα κάτω.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)