Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΓΧΥΣΗ

Η κυβέρνηση, θέλοντας να συμμορφωθεί στις κοινοτικές πιέσεις, αλλά μπροστά σε προεκλογική περίοδο και σε φάση κυβερνητικής και κομματικής διάλυσης, επιχειρεί με την πλήρη στήριξη του Πολυζωγόπουλου να περάσει ένα "εύπεπτο" ασφαλιστικό νόμο μικρής διάρκειας ως προς τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, αφήνοντας τα δύσκολα για την επόμενη κυβέρνηση.
Το περσινό κυβερνητικό φιάσκο με το ασφαλιστικό, που προκλήθηκε από την καθολική αντίδραση των εργαζομένων, και η σπουδή της κυβέρνησης να περάσει τώρα όπως-όπως το ασφαλιστικό έχει ως συνέπεια να έχει καταθέσει ένα αντιφατικό νομοσχέδιο.

Ο στόχος της Ε.Ε

Στόχος της Ε.Ε. είναι η αύξηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και η διαχείριση-εκμετάλλευσή τους από το τραπεζικό και χρηματιστηριακό κεφάλαιο για "επενδύσεις" στο χρηματιστήριο ή αλλού (κεφαλαιοποιητικό σύστημα), δηλ. η καταλήστευση των ασφαλιστικών εισφορών, που στη χώρα μας είχε ήδη γίνει παλαιότερα μέσω του κράτους με την άτοκη υποχρεωτική κατάθεση των αποθεματικών τους και τις κρατικές οφειλές στα ταμεία και πρόσφατα με το χρηματιστήριο.

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε είναι ευνοϊκό για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (π.χ. για όσους έχουν λίγα ένσημα) και δυσμενές για άλλους (ιδιαίτερα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους τραπεζοϋπαλλήλους)
Η περιβόητη κρατική χρηματοδότηση και κυρίως η πληρωμή των κρατικών οφειλών στα Ταμεία (κυρίως στο ΙΚΑ) παραμένει ασαφής και ομιχλώδης και παραπέμπεται στο μέλλον. Το βασικότερο όμως είναι ότι κανείς δε γνωρίζει, ούτε και η κυβέρνηση, ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιπτώσεις στην ασφάλιση αυτού του νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαγγέλλονται μετά την κατάθεσή του αποσπασματικά διάφορες ρυθμίσεις (π.χ. μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών με μειωμένη περίπου στο μισό τη σύνταξη) και δεν ικανοποιείται πλήρως η γραμμή της Ε.Ε. για υπαγωγή της ασφάλισης υποχρεωτικά σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Το νομοσχέδιο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις των εργαζομένων και εσωκομματικές τριβές και αναμένεται στη πορεία για ψήφιση να υποστεί τροποποιήσεις, που θα επιτείνουν την αντιφατικότητά του.