ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Περιμένοντας να ξεκινήσει ο πόλεμος στο Ιράκ, είχαμε θυμίσει ότι το καθεστώς του Σαντάμ ήταν δημιούργημα των Αμερικανών, τους οποίους παντοιοτρόπως εξυπηρέτησε μέχρι πρόσφατα. Ο βαθμός αντίστασης στην αναμενόμενη εισβολή θα έδειχνε αν ο Σαντάμ εξακολουθούσε να παίζει το παιχνίδι των ΗΠΑ.

Στρατιωτικά παράδοξα

Η προηγούμενη ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ βγήκε μόλις ξεκίνησε η εισβολή, οπότε οι Αγγλοαμερικάνοι συνάντησαν αναπάντεχες δυσκολίες στο Νότο. Εκτιμήσαμε ότι θα υπάρξει πραγματική αντίσταση από το καθεστώς του Σαντάμ, Την ίδια εκτίμηση είχαν έγκυροι στρατιωτικοί αναλυτές, που πρέβλεπαν πολύμηνο πόλεμο.
Οι εκτιμήσεις αυτές απεδείχθησαν λανθασμένες. Αυτοί που, τελικά, αντιστάθηκαν ήταν οι σχεδόν άοπλοι σιίτες, αντίπαλοι του Σαντάμ, που οι Αμερικανοί τους υπολόγιζαν για συμμάχους. Κατά παράδοξο τρόπο, οι εισβολείς παρέκαμψαν τις σιιτικές περιοχές του Νότου και προωθήθηκαν προς τη Βαγδάτη, που θα υπεράσπιζε η πανίσχυρη και καλομισθοδοτούμενη Προεδρική Φρουρά, που όμως όχι μόνο δεν αντιστάθηκε, αλλά ούτε καν εμφανίστηκε! Φαίνεται ότι υπήρχε μόνο για να καταπιέζει τον ιρακινό λαό.
Στους φενταγίν, που ήθελαν να έρθουν από άλλες χώρες να πολεμήσουν, ο Σαντάμ ή δεν τους επέτρεψε να φτάσουν ή, αν έφτασαν, δεν τους επέτρεψε να πολεμήσουν.

Μια δοκιμή με σημασία

Πριν πολλούς μήνες οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν κάνει άσκηση για την εισβολή στο Ιράκ. Τα επιτελεία λειτούργησαν κανονικά και οι επιχειρήσεις έγιναν επί χάρτου ή στο κομπιούτερ. Το ρόλο του Αρχηγού των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων ανέθεσαν σε απόστρατο Αμερικανό στρατηγό.
Ο απόστρατος αυτός πήρε πρωτοβουλίες, που θα έπαιρνε κάθε πραγματικός αντίπαλος, ώστε τελικά οι ΗΠΑ έχασαν τον «πόλεμο»!! Στον πανικό που δημιουργήθηκε, κάποιοι ανώτατοι αξιωματικοί καθησύχαζαν τους υπολοίπους ότι «αυτά (δηλ. οι πρωτοβουλίες του στρατηγού) δε γίνονται». Δε χρειάστηκε να επαναληφθεί καν η άσκηση, όπως γίνεται σε κάθε αποτυχημένη άσκηση!

Σκηνοθετημένοι πόλεμοι

Η εξέλιξη της εισβολής έδειξε ότι πράγματι «αυτά δε γίνονται». Ο Σαντάμ δεν πολέμησε, γιατί εξακολουθούσε να παίζει το παιχνίδι των Αμερικανών. Οι ΗΠΑ για τέταρτη φορά νίκησαν σ' έναν «πόλεμο» (Σαντάμ, Μιλόσεβιτς, Ταλιμπάν και πάλι Σαντάμ) εναντίον ενός «αντιπάλου» που δεν πολέμησε.

Το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ

Η «πλειοψηφία» που ανέδειξε τον Μπους Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι μια συμμαχία ακροδεξιών, θρησκόληπτων και επιχειρηματιών, στην οποία οι «πονηρότεροι» είναι οι φονταμενταλιστές του εβραϊκού λόμπι. Ειδικά στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής η πολιτική των ΗΠΑ χαράσσεται από τους ακραίους Εβραίους, γι' αυτό υποστηρίζει προκλητικά το Ισραήλ, ακόμη κι αν βλάπτει τα γενικότερα ή μακροπρόθεσμα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Φυσική συνέπεια είναι οι ΗΠΑ να αποκτούν όλο και περισσότερους και φανατικότερους αντιπάλους.

Ένας σύντομος απολογισμός

  • Με τους σκηνοθετημένους πολέμους οι ΗΠΑ κατάφεραν να δώσουν την εντύπωση της παντοδυναμίας. Οι ανά τον κόσμο υποτακτικοί τους (με τα ΜΜΕ) μπορούν πειστικά να ισχυρίζονται ότι κανείς δεν μπορεί να προβάλει αντίσταση. Μέχρι πότε, άραγε;
  • Οι ΗΠΑ πέτυχαν να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις σε περιοχές που πριν 15 χρόνια φαινόταν αδιανόητο (Ανατ. Ευρώπη, αραβικές χώρες, Κεντρ. Ασία). Όμως, όσο περισσότερο οι Αμερικανοί μένουν εκεί, τόσο μεγαλύτερες αντιπάθειες δημιουργούν και μετατρέπονται σε «αιχμαλώτους» μέσα στις ίδιες τους τις βάσεις. Ήδη από τη Σ. Αραβία, όπου είναι 12 χρόνια, ετοιμάζονται να αποχωρήσουν!
  • Στο Αφγανιστάν η εξουσία βρίσκεται περίπου στα ίδια χέρια, όπως και πριν τον «πόλεμο», δηλ. των τοπικών πολέμαρχων, που ελέγχουν την παραγωγή και εξαγωγή ναρκωτικών (τη μέγιστη σήμερα πηγή κέρδους στον κόσμο). Ο αγωγός, για τον οποίο υποτίθεται ότι κυρίως έγινε ο πόλεμος, παραμένει στα χαρτιά. Μήπως ο πόλεμος έγινε περισσότερο για τα ναρκωτικά και λιγότερο για τον αγωγό;
  • Στο Ιράκ επικρατεί έκρυθμη κατάσταση, με τους σιίτες (και όχι μόνο) να οργανώνονται και να αποτελούν πραγματική απειλή για τις ΗΠΑ.
  • Τα κέρδη για την αμερικανική οικονομία από τον πόλεμο ποτέ δεν ήρθαν, όπως άλλωστε είχαν προβλέψει όλοι οι έγκυροι οικονομολόγοι. Οι μόνοι που ευνοήθηκαν από τον πόλεμο ήταν οι εταιρίες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μπους, όπως η εταιρία του Αντιπροέδρου Τσένι, που ανέλαβε την ανοικοδόμηση του Ιράκ! Οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου ζημιώνονται, γι' αυτό αντιτάχθηκαν στον πόλεμο.

  • Αρκεί η οπλική υπεροχή;

    Η συντριπτική οπλική υπεροχή των ΗΠΑ δεν είναι ικανή να διασφαλίσει την παγκόσμια κυριαρχία τους. Τα όπλα δεν πολεμούν μόνα τους κι αυτό θα φανεί καθαρά αν οι Αμερικανοί θα χρειαστεί να πολεμήσουν πραγματικά, θα φανεί ότι ποτέ δε θα ξεπεράσουν το σύνδρομο του Βιετνάμ.
    Ποτέ καμμιά χώρα δεν μπορεί να παίξει για πολύ το ρόλο της υπερδύναμης, αν ο λαός της δεν είναι διατεθειμένος να θυσιαστεί για την πατρίδα του κι αν δεν υπάρχει επαρκής διεθνής νομιμοποίηση.
    Οι επιτυχίες των ΗΠΑ στην Αν. Ευρώπη και την Κ. Ασία δεν οφείλονται τόσο στη δική τους ικανότητα, όσο στην ιστορική χρεωκοπία των Κ.Κ., που εξουσίασαν τις χώρες αυτές με τρόπο αντίθετο με την ιδεολογία που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσαν, και επέτρεψαν στους Αμερικανούς να επέμβουν ως ελευθερωτές και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των λαών. Όμως και κει σύντομα οι λαοί θα διαπιστώσουν ότι τα νέα καθεστώτα είναι χειρότερα από τα προηγούμενα.
    Γενικό συμπέρασμα: 'Οσο οι ΗΠΑ παίζουν χωρίς αντίπαλο, εμφανίζονται ως ακατανίκητες. 'Οταν, όμως, τα προοδευτικά κινήματα θα απαλλαγούν από τις αμαρτίες του παρελθόντος και θα αναβαπτιστούν στις πολιτιστικές και αγωνιστικές παραδόσεις κάθε χώρας, η αμερικάνικη παγκοσμιοποίηση θα φανεί ότι είναι γυμνή.


    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)