ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ


Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο λογαριασμός αυγατίζει

Δεν πέρασαν ούτε δυο μήνες από τη λήξη των παραολυμπιακών και ούτε ένας μήνας από τότε που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας κόστισαν 8 δις ευρώ (πιο πριν μίλαγαν για 6 δις, ενώ το ΠΑΣΟΚ για 4.6 δις). Η νέα ... εκδοχή ανεβάζει πλέον το κόστος σε 9 δις, χωρίς όμως τις δαπάνες που έκαναν οι δημόσιοι φορείς (υπερωρίες, έκτακτο προσωπικό, υλικά, έργα υποστήριξης κ.λ.π.) καθώς και διάφορα κυκλοφοριακά έργα (τραμ, προαστιακός, επεκτάσεις μετρό), που οι ίδιοι τις εκτιμούν σε άλλα 2 δις . Και έπεται συνέχεια.
Να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη στην αρχή, με την ανάληψη των Αγώνων το 1997, έλεγε ότι το κόστος τους δε θα υπερβεί τα 500 δις δραχμές και για την ώρα έφθασε τα 3 τρις δρχ., δηλ. εξαπλασιάστηκε, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ παραπάνω.
Ας παρηγορηθούμε ότι έχουμε δύο παγκόσμια ρεκόρ : των πιο ακριβών αγώνων που έγιναν ποτέ και της μεγαλύτερης κατά κεφαλήν επιβάρυνσης, που φθάνει κατ’ ελάχιστον τα 1000 ευρώ.


Προϋπολογισμός: όλα για τους επιχειρηματίες

Οι φοροελαφρύνσεις των 400 εκ. ευρώ, που προβλέπονται στο νέο Προϋπολογισμό, φαίνονται λίγες στους επιχειρηματίες και στους βιομήχανους. Θέλουν ακόμη “ν’ ανοίξει” το ασφαλιστικό, ώστε να πληρώνουν λιγότερες, ίσως και καθόλου, ασφαλιστικές εισφορές. Να παραγραφούν οι οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Για “φθίνουσα ανάπτυξη” και “χαμένη ευκαιρία” μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Η ελληνική (τρόπος του λέγειν) αστική τάξη έτσι έχει μάθει. Να πληρώνουν όλοι οι άλλοι και αυτή μέσω του κράτους να εισπράττει και να μην επενδύει παραγωγικά. Επιχειρηματίες να επιδοτούνται και μετά να κλείνουν τις επιχειρήσεις ή, στην καλύτερη περίπτωση, να πηγαίνουν στη Βουλγαρία ή στα Σκόπια.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν τους επιχειρηματίες, μια και στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι θα τους παρακρατηθούν 350 εκ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα το 2004. Αυξήσεις μόνο λόγω πληθωρισμού και καμμία άλλη ούτε από τις προεκλογικές υποσχέσεις (π.χ. πολύτεκνοι με 3 παιδιά).
Η λιτότητα κατά Γκαργκάνα αφορά τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και όχι τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.


Τα αργύρια της προδοσίας

Σάλος ξέσπασε στην Κύπρο μετά τις αποκαλύψεις ότι οι Αγγλοαμερικανοί χρηματοδότησαν διάφορους φορείς, που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια και όλοι, παραδόξως, βγήκαν λάβροι υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν. Μόνο οι ΗΠΑ από το 1998 μέχρι το 2004 έδωσαν επισήμως 100.000.000 ευρώ (και άγνωστο πόσα κρυφά).
Ένας τέτοιος φορέας είναι ο ΟΠΕΚ (Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας – σας θυμίζει τίποτα το όνομα;) παραπαίδι του Γιωργάκη, που τα μέλη του είναι μόνιμοι αναλυτές στα κυπριακά ΜΜΕ και πήρε 100.000 ευρώ, για να διοργανώσει 8 συζητήσεις για το σχέδιο Ανάν!
Ένας άλλος, οικολογικός αυτός, μη κυβερνητική οργάνωση, είναι ο Σύνδεσμος Κυπριακού Γαϊδουριού, με πρόεδρο την κ. Καίτη Κληρίδη, θυγατέρα του Γλαύκου και βουλευτή του ΔΗΣΥ!
Ελέγχεται ως ανακριβής η πληροφορία ότι ο Σύνδεσμος έπεισε τα προστατευόμενά του να γκαρίζουν ΝΑΙ κατά το δημοψήφισμα, αλλά είναι ακριβές ότι οι Κύπριοι αποδείχτηκαν πιο πεισματάρηδες από τα γαϊδούρια τους.


«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

Στο ΑΣΚΕ-3 (Δεκέμβριος 2003) έχουμε εξηγήσει ότι η Κύπρος, ως μέλος της Ε.Ε., δεν έχει καν πρόσβαση στις διαβαθμισμένες πληροφορίες που έρχονται στην Ε.Ε. από το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε., έχει περισσότερα δικαιώματα.
Αυτός ο παραλογισμός εφαρμόστηκε στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών ’μυνας της Ε.Ε., από την οποία αποβλήθηκαν η Κύπρος και η Μάλτα, για να συζητηθούν θέματα που αφορούσαν το ΝΑΤΟ! Γιατί; Ήταν σύνοδος υπουργών του ΝΑΤΟ; Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ παραμένουν το ίδιο συνδικάτο, όπως έλεγε και το παλιό σύνθημα..


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)