Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μέσα στα πλαίσια της ανάδειξης της Τουρκίας σε χωροφύλακα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της καθιέρωσής της ως επικυρίαρχης δύναμης, από υπερατλαντικά συμφέροντα και ευρωπαϊκές ξεπεσμένες αυτοκρατορίες, παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό μια κλιμακούμενη κρίση και ανοιχτές απειλές από την Τουρκία εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους (μέλους της ΕΕ!), της Κύπρου, και όχι μόνο. Ο Λίβανος, η Συρία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι αποδέκτες ανάλογων αξιώσεων, παρατηρήσεων και τσαμπουκάδων, με αφορμή τα κοιτάσματα πετρελαίου, που ανακάλυψαν δύο νορβηγικές εταιρίες στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου – Λιβάνου – Αιγύπτου.

Παραλογισμός και θρασύτητα

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνει ότι: «Η Ελληνοκυπριακή διοίκηση(!!!), που δεν ελέγχει όλο το νησί, δημιουργεί τετελεσμένα στα κράτη της Αν. Μεσογείου, με αποτέλεσμα να απειλούνται η ειρήνη και η σταθερότητα τόσο στο νησί, όσο και σ΄ όλη την περιοχή». Συνεχίζοντας, απευθύνεται στις εταιρίες που πιθανόν να συνάψουν συμφωνίες με νουθεσίες, όπως «να κινηθούν με σωφροσύνη, να δώσουν προσοχή στην ευαισθησία του προβλήματος και να μην επιφέρουν ζημιά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ. Επικαλείται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, πιέζει για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους, ώστε να διαγραφούν η κατοχή και τα τετελεσμένα γεγονότα από το 1974 και να μπορεί να διεκδικεί δικαιώματα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, να παρεμβάλλει εμπόδια στον έλεγχο του εναέριου χώρου υπεράνω της κατεχόμενης Κύπρου και όχι μόνο και να αξιώνει λόγο στην ελεύθερη Κύπρο, την οποία δεν αναγνωρίζει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταλύσει!!
Την ίδια στιγμή ανακοινώνει μέσω ΜΜΕ ότι αρχίζουν έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στα δυτικά της Κύπρου μέχρι την Αίγυπτο και στην περιοχή της Ίμβρου.
Ταυτόχρονα πιέζει όλα τα κράτη της Αν. Μεσογείου να μην προχωρήσουν σε οριοθέτηση θαλασσίων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και στην εκμετάλλευσή τους. Στην Ελλάδα εκτός από τις γκρίζες ζώνες, το casus belli , την απαίτηση να μην έχουν τα νησιά υφαλοκρηπίδα, τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και την πρόσφατη απαίτηση της αποστρατικοποίησης του ’η Στράτη!!, με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να επιβάλει, (και πολλές φορές το καταφέρνει, δυστυχώς ), τις παράνομες και εξοργιστικές αξιώσεις της , όπως πέρυσι το Μάιο, οπότε (μετά τουρκικές αντιδράσεις) ματαιώθηκε πρόγραμμα σεισμικών ερευνών του γερμανικού πλοίου «Ποσειδών» στα βόρεια παράλια της Κρήτης!!
Υποτονική η Αθήνα

Σ’ όλη αυτή την έντονη προσπάθεια επιβολής η Αθήνα παραμένει ύποπτα ψύχραιμη και αναιμική στις δηλώσεις και τις ενέργειές της. Με γενικόλογες διαπιστώσεις όπως: «Οι διεθνείς συμβάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές» και «Η ελληνική πολιτεία ξέρει να προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα», απαντά στην τουρκική επιθετικότητα. Μέσα στα πλαίσια της έξωθεν επιβαλλόμενης άποψης ότι όσο συνεχίζεται κανονικά η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν πρόκειται να φτάσουν τα πράγματα σε επικίνδυνο σημείο και τα σαλιαρίσματα της ελληνοτουρκικής φιλίας με τα ζεϊμπέκικα και τις κουμπαριές, η τουρκική εξωτερική πολιτική επιχειρεί πλήρη ανατροπή των ισορροπιών, του διεθνούς δικαίου αλλά και της κοινής λογικής.

Θαρραλέα η Λευκωσία

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, δυστυχώς χωρίς τη στήριξη της αντίστοιχης Ελληνικής, χάρη στη σταθερή και ψύχραιμη αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, προχωρεί στις απαιτούμενες συμφωνίες και προκηρύξεις διαγωνισμών. Εκτός από τους Τούρκους, έχει να αντιμετωπίσει και Κύπριους ελληνόφωνους πολιτικούς και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (Ντόρα) και το Γιωργάκη που πιέζουν για ενδοτικότητα και υποταγή. Όμως η σταθερή στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης ανάγκασε ακόμη και τον αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο (προφανώς για να διεκδικήσουν και οι αμερικανικές εταιρίες μερίδιο από την εκμετάλλευση των κυπριακών πετρελαίων) να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Κύπρου.
Και τώρα με αιφνίδια ενέργεια εκπληκτικής αποτελεσματικότητας και ταχύτητας η Κυπριακή Κυβέρνηση κατεδάφισε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, κάτι που ανάγκασε Ε.Ε. και ΟΗΕ να τη χαιρετήσουν με “ενθουσιασμό”.
Η Ελλάδα άλλη μια φορά βρίσκεται μπροστά σε καταστάσεις που απαιτούν αποφασιστικότητα, εθνική συνείδηση και φρόνημα. Οι περισσότεροι πολιτικοί μας έχουν πολλάκις και πρόσφατα αποδείξει ότι δε διαθέτουν. Όμως πιστεύουμε ότι αποθέματα διαθέτει ο ελληνικός λαός, παρά τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται για την αλλοτρίωσή του.