ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΟΙ ΝΕΕΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»

Η δεύτερη διακυβέρνηση της Ν.Δ. ξεκίνησε με ένα μπαράζ διαρροών για σαρωτικές «μεταρρυθμίσεις». Από το ασφαλιστικό, μέχρι την πώληση της Ολυμπιακής, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των λιμανιών κ.λπ.
Η απόπειρα ριζικής «μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού, δηλ. της πλήρους ανατροπής του σύμφωνα με τις επιθυμίες και οδηγίες της Κομισιόν, μάλλον κατέληξε σε πολύ μικρές προσδοκίες μετά την, αναμενόμενη άλλωστε, θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε.
Στη ΔΕΗ, μετά τη σημαντική αύξηση των τιμολογίων (8% το Δεκέμβριο του 2007 και την ανάλογη προαναγγελθείσα τον προσεχή Ιούνιο), που ευνοεί τους επιχειρηματίες που πουλάνε ακριβά ακόμη και εισαγόμενο ρεύμα στη ΔΕΗ (γι’ αυτό έχει σημαντική μείωση κερδών), επιχειρούν να βάλουν από το παράθυρο τη γερμανική πολυεθνική RWE ως μάνατζερ.
Η πώληση ή το κλείσιμο της Ολυμπιακής, που διακαώς επιτάσσει η Κομισιόν, παρά τις προσπάθειες του νέου υπουργού Μεταφορών, που λειτουργεί ως όργανό της, ακόμη δεν πραγματοποιήθηκε.

Ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Η νέα απόπειρα αφορά την ιδιωτικοποίηση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ και του ΟΛΘ των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, που έργο έχουν τη διακίνηση εμπορευμάτων. Η ιδιωτικοποίηση συνίσταται στην παραχώρησή τους για 40 χρόνια, με την υποχρέωση να διατηρήσουν τους σημερινούς εργαζόμενους μόνο για 12 μήνες.
Η ιδιωτικοποίηση ξεκίνησε επί Σημίτη με υπουργό Ναυτιλίας το Σουμάκη, που με το νόμο 2688 του 1999 μετέτρεψε τους Οργανισμούς Λιμένων από δημόσιους σε μετοχικές Ανώνυμες Εταιρείες. Στον ΟΛΠ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πουλήσει το 25% των μετοχών. Η Ν.Δ. συνέχισε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ με τον Κεφαλογιάννη και τώρα με τον αποτυχημένο, όπου θήτευσε, Βουλγαράκη. Η Κομισιόν, παρόλο που απέτυχε και τις δύο φορές που επιχείρησε να θεσπίσει πολιτικές ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, με πρόσφατη ανακοίνωσή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική» [COM (2007)616-18/10/2007], προαναγγέλλει την επιδίωξή της για εισαγωγή στα κράτη μέλη του ανταγωνισμού στον ευαίσθητο τομέα των Λιμανιών και των λιμενικών υπηρεσιών και την εκμετάλλευση των δημόσιων υποδομών τους από επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι Οργανισμοί των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης είναι δημόσιες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Τα κέρδη του ΟΛΠ προ φόρων ήταν 26,73 εκατ. ευρώ το πρώτο 9μηνο του 2007, έναντι 17,27 εκατ. ευρώ του αντιστοίχου 9μήνου του 2006, σημειώνοντας αύξηση 54,83%. Η αντίστοιχη αύξηση κερδών στον ΟΛΘ ήταν 170%!!
Οι ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης αποτελούν στόχο κρατικών επενδυτικών εταιρειών της Κίνας και του Αμπού Ντάμπι αντίστοιχα. Η Κίνα είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τον Πειραιά σε πολιτικό επίπεδο, αφού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχαν ως πολιτική την πώλησή τους.

Η Κίνα, η Ρωσία και οι χώρες του Περσικού

Οι χώρες αυτές έχουν μεγάλα πλεονάσματα (π.χ. η Κίνα διαθέτει 1 τρισ. δολάρια), που τα επενδύουν εκεί όπου αποκομίζουν το μεγαλύτερο κέρδος. Έχουν μάλιστα στηρίξει, εκτός της Ρωσίας, την παραπαίουσα αμερικανική οικονομία με επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα και σε μετοχές των χειμαζόμενων (λόγω του κραχ των αμερικανικών στεγαστικών δανείων) αμερικανικών τραπεζών. Κι αυτό, παρόλο που πριν από ενάμιση χρόνο οι ΗΠΑ, υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, απαγόρευσε, με απόφαση του Κογκρέσου, την εξαγορά αμερικανικών λιμένων από κρατική εταιρεία του Ντουμπάι, όπως και την εξαγορά της έκτης σε παραγωγή αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου UNICAL από την κρατική κινεζική εταιρεία CNOOC.
ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αδιαφορούν για την Εθνική Οικονομία και την ελληνική κοινωνία

Επιχειρήθηκε να ταυτισθεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τον ΟΤΕ με τη στάση κυβερνήσεων άλλων χωρών (ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας), που δεν επιτρέπουν την εξαγορά σημαντικών ή και παραδοσιακών τομέων της οικονομίας τους ή επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια που δεν μπορούν να ελέγξουν.
Όπως είναι γνωστό, ψηφίσθηκε τροπολογία στις 5/12/2007, η οποία δεν επιτρέπει σε ιδιώτη να αποκτήσει ποσοστό πάνω από το 20% εταιρειών οι οποίες έχουν στην κυριότητά τους ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, χωρίς προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Αιτία ήταν η επιθετική εξαγορά μετοχών του ΟΤΕ από την MIG (Marfin Investment Group), η οποία ελέγχει σήμερα περίπου το 19% του ΟΤΕ
Η MIG επενδύει αραβικά κεφάλαια, με εκπρόσωπό τους το δικηγόρο Α. Βγενόπουλο, και μέχρι σήμερα έχει εξαγοράσει στην Ελλάδα μεγάλες επιχειρήσεις ( π.χ. την Attika με τα πλοία SUPERFAST, την γαλακτοβιομηχανία VIVARTIA κ.λ.π.) και προσπαθεί να εξαγοράσει όσες μεγάλες επιχειρήσεις πωλούνται ή μπορεί να πωληθούν.
Η τροπολογία ήταν φωτογραφική, αφού προφανώς αφορούσε την εξαγορά του ΟΤΕ από τα συμφέροντα που εκπροσωπεί η MIG. Μόλις τον Ιούλιο του 2007 η κυβέρνηση είχε πουλήσει άλλο ένα 10,7% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, διατηρώντας στο δημόσιο μόνο το 28%, κάτω από το όριο του 35% που δίνει το προνόμιο της διοίκησης, δηλώνοντας τότε ότι πρόθεσή της είναι να επιλέξει ευρωπαίο στρατηγικό εταίρο.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όχι μόνο δεν πήραν μέτρα για να προστατεύσουν την Εθνική Οικονομία και την κοινωνία από την ασυδοσία ξένων και εγχώριων κεφαλαίων και επιχειρήσεων, αλλά αντίθετα προώθησαν τα συμφέροντα τους, ιδιαίτερα από την εποχή Σημίτη. Αποδιοργάνωσαν και κατασυκοφάντησαν κάθε δημόσια λειτουργία που ήταν κερδοφόρα, συμμορφούμενες πλήρως με όλες τις επιταγές της Κομισιόν, το όργανο των μεγάλων επιχειρήσεων.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)