ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΝΙΜΙΤΣ ΚΑΙ ΝΤΟΡΑ ΒΥΣΣΟΔΟΜΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Καθόλου ήσυχοι δεν μπορούμε να είμαστε, όταν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των Σκοπίων και τους Αμερικανούς «μεσολαβητές» έχει αναλάβει η θυγατέρα του Μητσοτάκη.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη κάνει μια τεράστια παραχώρηση, εγκαταλείποντας την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 και αποδεχόμενη «μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις», χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα, χωρίς τα Σκόπια να έχουν μετακινηθεί ούτε ίχνος από την αρχική τους θέση. Η ίδια λέει ότι έφτασε στη μέση της γέφυρας, ενώ οι Σκοπιανοί είναι καθηλωμένοι στη δική τους άκρη. Προφανώς οι «μεσολαβητές» θα ζητήσουν τώρα από τα δύο μέρη να συναντηθούν στα 3/4 από την ελληνική άκρη της γέφυρας και στο 1/4 από τη σκοπιανή. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η σύνθετη ονομασία θα ισχύει μόνο για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς και η απλή για το εσωτερικό και τις διμερείς με τις άλλες χώρες. Κι αυτό δε θα είναι το τέλος, όσο την ευθύνη των χειρισμών έχει η Ντόρα, η οποία είναι βέβαιο ότι παρασκηνιακά υπονομεύει ακόμη κι αυτή τη θέση που δημοσίως υποστηρίζει, δηλ. μία ονομασία για όλες τις χρήσεις. Τα ίδια ακριβώς έκανε ο πατέρας της ως πρωθυπουργός. Καθόλου δεν αποκλείεται μέρος της διαπραγμάτευσης να είναι «σικέ», με προσυμφωνημένη κατάληξη στο παρά πέντε της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου θα υπάρξει συμφωνία για το όνομα (’νω Μακεδονία;), αλλά θα παραμείνει ανοιχτό το ζήτημα της χρήσης του, να διευθετηθεί εν καιρώ.
Ο πρωθυπουργός, με τη συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τ. υπ. Εξ. Κάρολου Παπούλια, του τ. υπ. Εξ. Πέτρου Μολυβιάτη, ίσως και άλλων παραγόντων, έδειξε σε κάποιες φάσεις ότι τουλάχιστον βάζει μια κόκκινη γραμμή, έστω μακριά από τα ελληνικά δίκαια. Τώρα δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει πλέον τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Οι προτάσεις του ΑΣΚΕ

Η θέση του ΑΣΚΕ για μια συμφωνία με το κράτος των Σκοπίων και η στρατηγική που προτείνουμε να ακολουθήσουμε ως χώρα περιέχονται σε άρθρο μας στο «Παρόν» της 3/3/08, που επισυνάπτουμε σ’ αυτό το φύλλο της «Ε» και θα περιλαμβάνεται στην έκδοσή μας ΑΣΚΕ-5, που δημοσιεύεται τμηματικά στην ιστοσελίδα μας (ήδη βρίσκονται τα 2 από τα 4 μέρη και τις προσεχείς ημέρες θα δημοσιευτεί άλλο ένα με τις θέσεις-προτάσεις).
Όταν έγιναν γνωστές οι τελευταίες προτάσεις Νίμιτς, το ΑΣΚΕ πήρε θέση με την παρακάτω ανακοίνωση στις 26/2/08:
«Ο κ. Νίμιτς, εκπρόσωπος του αμερικανού Προέδρου Κλίντον, που μετονομάστηκε σε εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, με τις προκλητικές προτάσεις του (χειρότερες από το επονείδιστο σχέδιο Ανάν) αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο κυρίως των “μεσολαβητών” (ΗΠΑ, Ε.Ε. κ.λπ.) και δευτερευόντως των προτεκτοράτων που δημιουργούν στα Βαλκάνια. Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο αυτό δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό και θεωρούνται οι προτάσεις Νίμιτς ως βάση διαπραγμάτευσης.
Η χρήση του ονόματος της Μακεδονίας για το κράτος των Σκοπίων όχι μόνο παραχαράσσει την ιστορία και τον πολιτισμό μας, αλλά επιτρέπει στους γείτονες να ενισχύουν τις βλέψεις τους σε βάρος της χώρας μας, σ’ ένα περιβάλλον όπου οι “μεσολαβούσες” χώρες επιδιώκουν την πυροδότηση αντιθέσεων, την πολυδιάσπαση κρατών και τον πλήρη έλεγχό τους.
Ελπίζουμε ότι οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου, έστω και την ύστατη στιγμή, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε διαφορετική περίπτωση να γνωρίζουν ότι η πράξη τους θα καταγραφεί ως ιστορικό έγκλημα και δε θα αναγνωριστεί ποτέ από τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει τα μέσα να αγωνιστεί για τη δικαίωσή του, που θα συμβάλει στη φιλία και συνεργασία των βαλκανικών λαών.»

Μια πρωτοβουλία του ΑΣΚΕ

Στις 4/3/08 το ΑΣΚΕ πήρε την πρωτοβουλία να βγάλει την παρακάτω ανακοίνωση, για πρώτη φορά με τη μορφή ανοικτής επιστολής προς το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών, με σκοπό να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στην απόρριψη της παγίδας Νίμιτς για «’νω Μακεδονία».
« Από: Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.)
Προς: Υπουργείο Εξωτερικών
Κοιν.: Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρόεδρο Κυβέρνησης, Πολιτικά Κόμματα, Ημερήσιο Τύπο
Το ΑΣΚΕ, όπως ίσως γνωρίζετε, θεωρεί ότι το γειτονικό κράτος των Σκοπίων δε δικαιούται να χρησιμοποιεί το όνομα της Μακεδονίας ή παράγωγό του για την ονομασία του, αφ’ ενός επειδή ένα μικρό μόνο μέρος του κράτους αυτού ανήκει στο γεωγραφικό χώρο της ιστορικής Μακεδονίας, αφ’ ετέρου και κυρίως επειδή αυτή η χρήση διευκολύνει τους γείτονες να επαναφέρουν ανά πάσα στιγμή επεκτατικές διεκδικήσεις, με τη βοήθεια των προστατών τους.
Η κυβέρνηση έκρινε, για λόγους που δεν κατανοούμε, ότι πρέπει να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία. Ο κ. Νίμιτς πρότεινε 5 εκδοχές για μια τέτοια ονομασία. Οι 4 πρώτες στην ουσία δεν είναι σύνθετες, αλλά η λέξη Μακεδονία με κάποιο κοσμητικό επίθετο, δηλ. προσβάλλουν όχι μόνο την ιστορία μας, αλλά και τη νοημοσύνη μας. Σκοπός της αναφοράς μας αυτής είναι να σχολιάσουμε την 5η εκδοχή «Upper Macedonia = ’νω Μακεδονία».
Ιστορικά «’νω Μακεδονία» ήταν η Ορεινή και όχι η Βόρεια Μακεδονία, δηλ. η σημερινή ελληνική Δυτική Μακεδονία και κάποια προέκτασή της εκτός ελληνικών συνόρων. Αυτή η ονομασία, εάν την αποδεχθούμε επισήμως, θα ενθαρρύνει τις επεκτατικές διαθέσεις, υποδεικνύοντας επιπλέον και εναντίον ποιας περιοχής της Ελλάδας θα εκδηλωθούν πρωτίστως οι διαθέσεις αυτές.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια έντεχνη παγίδα, που έστησε ο κ. Νίμιτς, δηλ. το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.»
Την πρωτοβουλία αυτή δεν την πήραμε χωρίς προβληματισμό, γιατί έχουμε επίγνωση του μεγέθους μας και γιατί ήταν αναμενόμενη η υποδοχή της από το υπ. Εξ. και από τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων», αλλά ποια άλλα περιθώρια παρέμβασης είχαμε, ώστε να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δε γνώριζε;
[Στο «Παρόν» της 16/3/08 δημοσιεύτηκε άρθρο της δρ. αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου-Μεντεσίδη, το οποίο με επιστημονική ακρίβεια εξηγεί γιατί η πρόταση για «’νω Μακεδονία» είναι ιστορικά απαράδεκτη]

Οι εκδηλώσεις και η ακροδεξιά

Χείρα βοηθείας προς τη Ντόρα έδωσε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο «πατριώτης» κ. Καρατζαφέρης, θαυμαστής του πατέρα της (έχει δηλώσει ότι θα τον προτιμούσε και θα τον ψήφιζε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας), με όλα τα ακροδεξιά «μπουμπούκια» που έχει στεγάσει, ο οποίος πραγματοποίησε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, δήθεν κατά της σύνθετης ονομασίας. Αν παραβλέψει κανείς τις γελοιότητες της εκδήλωσης, διακρίνει ότι ο ΛΑΟΣ (με την κατάλληλη προβολή από τα ΜΜΕ) εμφανίζεται ως ο μοναδικός υπερασπιστής των ελληνικών δικαίων, με τρόπο που να αποθαρρύνει κάθε σοβαρό και δημοκρατικό πολίτη να εναντιωθεί ενεργά στην ακολουθούμενη πολιτική (όπως, κατά τις δημοσκοπήσεις, θα ήθελε το 80% του ελληνικού λαού), για «να μην ταυτιστεί με τον Καρατζαφέρη».
Επί της ουσίας, η ακροδεξιά με το να μην αποδέχεται ότι και άλλοι λαοί έχουν δικαίωμα να κατοικούν σε τμήματα του γεωγραφικού χώρου της ιστορικής Μακεδονίας, με το να ζητάει «σύνορα με τη Σερβία», με το να καλλιεργεί το μίσος μεταξύ των βαλκανικών λαών, με το να καλλιεργεί αυταπάτες ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μας δικαιώσουν, προτείνει μια γραμμή καταστροφής, όπως έκανε η χούντα το 1974, όταν πρόδιδε την Κύπρο, με τον ισχυρισμό ότι πάει να … κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη!!
Μια δεύτερη εκδήλωση έγινε την ίδια μέρα και την ίδια ώρα σε κλειστό χώρο στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές τους ’νθιμο, Ζουράρι και Παπαθεμελή. Αυτή η εκδήλωση δεν είχε, φυσικά, τον ίδιο χαρακτήρα με την προηγούμενη, αλλά ούτε αυτή απέφυγε τις γελοιότητες (με τις ανοησίες του Ζουράρι για το «ψευδοκράτος των Αθηνών») και κυρίως δεν επεδίωξε ή δεν επέτυχε να περιλάβει όλο το πολιτικό φάσμα. Εκδηλώσεις που να εκφράζουν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών που αντιτίθενται στη σύνθετη ονομασία θα ήσαν χρήσιμες τις μέρες αυτές, που διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)