Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΣΚΕ

Στις 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τακτική Σύνοδος του ΑΣΚΕ. Η Σύνοδος ενέκρινε τις πολιτικές θέσεις που πήρε η Ε.Ε. το προηγούμενο εξάμηνο, όπως διατυπώθηκαν στην «Ε» και τις ανακοινώσεις του κόμματος. Εγκρίθηκε, επίσης, ο οργανωτικός και οικονομικός απολογισμός, καθώς και ο προγραμματισμός για το επόμενο εξάμηνο. Αποφασίστηκε να εντείνουμε την παρουσία μας με αφίσες και προκηρύξεις, μία πλευρά της δραστηριότητάς μας στη οποία υστερήσαμε το προηγούμενο εξάμηνο. Αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΑΣΚΕ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009. Στην επόμενη τακτική Σύνοδο θα γίνει ο προγραμματισμός του προεκλογικού αγώνα, αλλά τα μέλη και οι φίλοι καλούνται από τώρα να προετοιμάζονται για την όποια συμβολή τους.
Στη συνέχεια η Σύνοδος ασχολήθηκε με ειδικά θέματα, μεταξύ των οποίων οι θέσεις του ΑΣΚΕ για το θεσμό της οικογένειας. Η εισήγηση της Ε.Ε., που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της «Ε», εγκρίθηκε με κάποιες τροποποιήσεις. Στο σημείο 7, για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, κρίθηκε χρήσιμο να προστεθεί η εξής διευκρίνηση: «Το σύμφωνο δεν έχει σκοπό να αποτρέψει ζευγάρια να τελέσουν γάμο (το αντίθετο επιδιώκεται), αλλά να καλύψει ζευγάρια που δεν επρόκειτο να τελέσουν γάμο.» Το σημείο 8 κρίθηκε ότι πρέπει να επαναδιατυπωθεί σαφέστερα ως εξής: «Με βάση τα παραπάνω, σε σχέση με «γάμο» ή «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, θέση μας είναι ότι δε νοείται γάμος ή σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ή δημιουργία οικογένειας μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Επομένως αποκλείονται κίνητρα ή ζητήματα σχετιζόμενα με οικογενειακές σχέσεις, π.χ. υιοθεσία παιδιών. Ενδείκνυται, όμως, κάποια νομοθετική ρύθμιση, ώστε η αυτονόητη ελευθερία και το δικαίωμα σε ιδιαίτερες κλίσεις και προτιμήσεις δε θα συνεπάγεται κοινωνικές ή οικονομικές διακρίσεις, π.χ. στο δικαίωμα διάθεσης της περιουσίας.»
Μετά τη Σύνοδο ακολούθησε εκτεταμένη πολιτική συζήτηση, με την παρουσία και φίλων, για τις σημαντικότερες διεθνείς και εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Με βάση τη συζήτηση αυτή γράφτηκαν τα πολιτικά άρθρα αυτού του φύλλου της «Ε».