ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Συνεχείς παραχωρήσεις

’ρχισαν το Σεπτέμβρη οι απευθείας συνομιλίες Χριστόφια- Ταλάτ για την επίλυση του Κυπριακού. Ενώ οι συνομιλίες υποτίθεται πως θα άρχιζαν μόνον αν υπήρχε πρόοδος στις επιτροπές, εντούτοις αυτές άρχισαν παρά τις ομολογημένες αγεφύρωτες διαφορές σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που επεξεργάστηκαν οι επιτροπές.
Αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα γύρω από το τι ακριβώς επιδιώκει η ελληνική πλευρά κατερχόμενη στις απευθείας διαπραγματεύσεις, από τη στιγμή που επαναβεβαιώθηκαν οι απαράδεκτες τουρκικές θέσεις καθώς και οι γνωστές τουρκικές πρακτικές τορπιλισμού της διαδικασίας με δημόσιες δηλώσεις. Η έναρξη των συνομιλιών υπό αυτές τις συνθήκες συνιστά από μόνη της υποχώρηση χωρίς αντίκρυσμα της ελληνικής πλευράς από πάγιες θέσεις. Αν η νέα ελληνοκυπριακή ηγεσία υπό τον πρόεδρο Χριστόφια ελπίζει ότι θα σύρει τους Τουρκοκύπριους μακριά από το άρμα της ’γκυρας, τότε φοβούμαστε ότι πλανάται. Αν θεωρεί ότι το μέχρι τώρα αδιέξοδο οφειλόταν στο ότι η ελληνική πλευρά, υπό τον τέως πρόεδρο, δεν αποδεχόταν μεγάλο μέρος ή το σύνολο των τουρκικών παραλογισμών, τότε αυτό προμηνύει δυσάρεστες εξελίξεις.
Την ανησυχία μας ενισχύουν και τα εξής:
1) Ο Κύπριος υπουργός Παιδείας κ. Δημητρίου δήλωσε ότι η πολιτική του «δεν ξεχνώ» είναι αποτυχημένη και γι’ αυτό θ’ αλλάξει τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας (κατά τις απόψεις της κ. Ρεπούση, φοβούμαστε).
2) Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις 8/9/08 δήλωσε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου: «Μακάρι να λύσουμε το Κυπριακό με την παραμονή μόνο 50.000 εποίκων». Αν ξεκινά μ’ αυτή τη δημόσια δήλωση, πόσους (από τους 120.000 συνολικά) θα δεχτεί μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης;
3) Ο ’γγλος Ύπατος Αρμοστής ξημεροβραδιάζεται στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, ως νέος Πιουριφόι.
Ελπίζουμε ότι ο κυπριακός ελληνισμός θα αντιδράσει και αυτή τη φορά, όπως με το μεγαλειώδες ΟΧΙ του στο σχέδιο Ανάν και δε θα επιτρέψει στον πρόεδρο Χριστόφια να ολοκληρώσει τις παραχωρήσεις που ίσως έχει κατά νου, όπως δεν το επέτρεψε και στον πρόεδρο Κληρίδη.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο … «πατριωτικός» ΛΑΟΣ ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ »


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)