Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΓΡΙΕΥΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Για λόγους που επανειλημμένα έχει αναφέρει σε αναλύσεις του το ΑΣΚΕ, οι ιδιώτες-επιχειρηματίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αισθάνονται ότι μπορούν ανεμπόδιστα να γιγαντώνουν τα κέρδη τους με κάθε αθέμιτο τρόπο, ένας από τους οποίους είναι η εξοντωτική εκμετάλλευση των εργαζομένων τους. Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται στις περισσότερες επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές, υπό την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας, να δουλεύουν χωρίς ωράριο, σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με συνεχές άγχος και με συνεχείς προσβολές της αξιοπρέπειάς τους. Οι υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων για την προστασία των εργαζομένων συνήθως απουσιάζουν και τα συνδικάτα (και με δική τους ευθύνη) έχουν αποδυναμωθεί.
Τα αποτελέσματα αυτών των εργασιακών συνθηκών είναι τραγικά. Ο χρόνος που διαθέτει ο εργαζόμενος για την οικογένειά του και ο ελεύθερος χρόνος του έχουν περιοριστεί ασφυκτικά. Πολύ συχνά οδηγείται στην απελπισία. Στη γαλλική εταιρεία FRANCE TELECOM, που απασχολεί 100.000 εργαζομένους, από το Φεβρουάριο του 2009 μέχρι σήμερα έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία 23 στελέχη!
Θέση του ΑΣΚΕ είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε ανθρώπινα μόνον αν η παραγωγή και τα προϊόντα της περάσουν στον έλεγχο της κοινωνίας. Αυτή η κοινωνικοποίηση, όμως, δεν είναι αρκετή. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν συνείδηση της κοινωνικής τους αποστολής και να δίνουν, στον τομέα που εργάζεται ο καθένας, τον καλύτερό τους εαυτό. Διαφορετικά, δικαιώνουν το καπιταλιστικό σύστημα και του επιτρέπουν να πάρει ακόμη και την άγρια μορφή που εμφανίζει σήμερα. Οι εξελίξεις στην Αν. Ευρώπη ας είναι διδακτικές για όλους.