ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΤΑ STAGE ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Η καθιέρωση της ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς άδειες και δώρα, των νέων ανθρώπων με τα προγράμματα δήθεν μαθητείας (stage) εκπορεύεται από τις Βρυξέλες, με σκοπό να παρέχεται στον ιδιωτικό τομέα σχεδόν δωρεάν εργασία, μια και οι εργοδότες όχι μόνο δεν τους πληρώνουν ασφάλιση, αλλά και επιδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια. Αυτό, πριν το εφαρμόσει η Ε.Ε., το γνώριζε ο Γ. Παπανδρέου, όταν στο Λαύριο το 2004 μίλησε υπέρ της ανασφάλιστης εργασίας των νέων, την οποία μάλιστα είχε ζητήσει νωρίτερα ο τότε πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας.
Το ΠΑΣΟΚ από το 1998 είχε καθιερώσει τα stage στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Η Ν.Δ. εφάρμοσε τα Stage και στο στενό δημόσιο τομέα, με 18μηνες συμβάσεις, καθιερώνοντας τη μοριοδότηση για μελλοντική πρόσληψη στο δημόσιο.
Στις περισσότερες υπηρεσίες τα νέα αυτά παιδιά δεν έκαναν μαθητεία, αλλά κάλυπταν με τη δουλειά τους τις πολλες κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν. Φυσικά αυτό το μέτρο χρησιμοποιήθηκε για ρουσφέτια, κάνοντας εμπόριο ελπίδας σε νέους που εκλιπαρούσαν ακόμη και αυτά τα ανασφάλιστα 400 έως 500 ευρώ.
Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου επικαλούμενη το προεκλογικό της πρόγραμμα καταργεί τα stage στο δημόσιο, βγάζοντας στην ανεργία άλλους 27.000 νέους ανθρώπους, με τον κομματικό πρόεδρο της ΓΣΕΕ να πρωτοστατεί, αντί να υποστηρίζει συνδικαλιστικά εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους. Εφαρμόσθηκε κι εδώ η νέα μέθοδος, δηλ. ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν άλλοθι κάποιους άλλους, όπως τον Προβόπουλο για το έλλειμμα ή τον Παναγόπουλο για την κατάργηση των stage. Δε θα πληρώσουν, μάλιστα, αυτούς που προσλήφθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο για ήδη παρασχεθείσα εργασία, λες κι αυτοί είναι οι υπεύθυνοι κι όχι οι υπουργοί και λοιποί αξιωματούχοι της Ν.Δ. που τους προσέλαβαν. Εννοείται ότι, αν προσφύγουν στα δικαστήρια, θα δικαιωθούν.
Η κατάργηση των stage είναι σωστό μέτρο με την προϋπόθεση ότι α) καταργείται και στον ιδιωτικό τομέα και β) προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις στα πραγματικά κενά που αφήνουν τα stage.
Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου προφανώς θέλει να αποφύγει την πίεση όσων τους υποσχέθηκε θέσεις και από την άλλη θέλει να τους βολέψει, αν μπορέσει, στον ιδιωτικό τομέα. Σχεδιάζει προφανώς και άλλους τρόπους βολέματός τους, όπως φαίνεται, με την ακύρωση όλων των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, ακόμη και ειδικοτήτων τελείως απαραίτητων, όπως νοσηλευτών. Η αύξηση της ανεργίας, όμως, θα συνεχιστεί και θα προκαλεί φθορά στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά την προκλητική προστασία των «παπαγάλων» των ΜΜΕ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ. ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ HIGH TV »


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)