ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Μετά από πολύμηνο παρασκήνιο, διαρροές και προπαγάνδα με όλα τα μέσα, ιδίως τα μεγάλα ΜΜΕ, για να δημιουργηθεί κλίμα αποδοχής, ανέθεσαν στο νεόκοπο κυβερνητικό εκπρόσωπο τη βρόμικη δουλειά, να ανακοινώσει τα πρωτοφανούς αγριότητας, εις βάρος των πιο αδύνατων, συμπληρωματικά μέτρα, που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλες και το ΔΝΤ, το οποίο παρέχει «τεχνική στήριξη», όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός! Τα πρόσθετα μέτρα ζητήθηκαν απ’ αυτούς με το «επιχείρημα» ότι το πρόγραμμα «σταθερότητας και ανάπτυξης» που έχει υποβάλει η κυβέρνηση δεν είναι αρκετό. Με τα πρόσθετα μέτρα «εκτιμούν» ότι θα περικόψουν επιπλέον 4,8 δισ. Το Γενάρη είχαν ήδη υποβάλει στην Κομισιόν το 3ετές πρόγραμμα «σταθερότητας και ανάπτυξης» (2010-2012), που προέβλεπε τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 12,7% σε 2,8%, δηλ. προέβλεπε συνολικά εξοικονόμηση 25 δισ. περίπου, από τα οποία τα 9,8 δισ. για το 2010 (μείωση εξόδων 3,68 δισ., αύξηση εσόδων 6,14 δισ.). Είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις στους φόρους καυσίμων, τσιγάρων και ποτών, ύψους 1,8 δισ. Μας ζητούν δηλ. συνολικά να εξοικονομηθούν φέτος τουλάχιστον 9,8+4,8=14,6 δισ.!
Να θυμίσουμε επίσης ότι ο πρωθυπουργός το Δεκέμβρη στο Ζάππειο μιλούσε για 4ετές πρόγραμμα «σταθερότητας και ανάπτυξης» και μετά ο ίδιος ... αποφάσισε να γίνει 3ετές, δηλ. η εξοικονόμηση να γίνει σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Τα συμπληρωματικά μέτρα

Τα πιο σημαντικά από τα συμπληρωματικά μέτρα είναι η περικοπή επιδομάτων και δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στους οποίους περικόπτει κατά 7% τους μισθούς (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κ.λπ.), πάγωμα όλων των συντάξεων, ακόμη και των 550 ευρώ, αύξηση έμμεσων φόρων, δηλ. του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων σε καύσιμα, ποτά , τσιγάρα και στη ΔΕΗ. Για το θεαθήναι, επιβάλλει έκτακτη εισφορά 1% σε εισοδήματα άνω των 100.000, που αφορά ελάχιστους, επειδή οι υπόλοιποι απ’ αυτούς φοροδιαφεύγουν νόμιμα ή παράνομα, καθώς και αύξηση των φόρων πολυτελείας. Είναι βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα δώσουν το πρόσχημα στους εργοδότες για να εφαρμόσουν ντε φάκτο περικοπές στους εργαζόμενους και στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν «αποκλείουν» επίσης και πρόσθετα μέτρα, αν δε μείνουν ικανοποιημένοι Βρυξέλες, «αγορές» και ΔΝΤ. Αυτοί είναι έτοιμοι, αν τους το ζητήσουν.
Καμία κυβέρνηση τα τελευταία 50 χρόνια δεν είχε πάρει τέτοια μέτρα, που κινούνται στα πλαίσια της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης λογικής.

Μέτρα καταστροφικά και αναποτελεσματικά

Τα 14,6 δισ. φέτος θα αφαιρεθούν από την αγοραστική δύναμη των πιο αδύνατων. H πραγματοποίηση πάντως του στόχου αυτού είναι αμφίβολη, αφού τα έσοδα από τους φόρους θα μειωθούν σημαντικά. Η μείωση των εισοδημάτων θα προκαλέσει μείωση της όποιας παραγωγής, κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση ανεργίας, φτώχειας, εξαθλίωσης και εγκληματικότητας. Ήδη ένα ποσοστό της μείωσης του ελλείμματος εξανεμίζεται από τους αυξημένους τόκους του δανεισμού. Για να αποπληρωθούν μόνο οι τόκοι του 10ετούς ομολόγου των 5 δισ. της 4ης/3/2010, απαιτούνται 320 εκ. το χρόνο, δηλ. 3,2 δισ. συνολικά, που είναι το 65% των πρόσθετων μέτρων. Η κυβέρνηση του Γ.Α.Π. δηλ. υποχρέωσε τους φτωχότερους να πληρώσουν αυτοί τους ξένους και τους ντόπιους κερδοσκόπους.
Το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί, παρά τις αιματηρές θυσίες των πιο αδύνατων. Είναι μάλιστα αμφίβολο αν μειώσουν όσο λένε το δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτόν τον πίθο των Δαναΐδων. Με τα μέτρα αυτά θα γίνει άλλη μια θηριώδης ανακατανομή υπέρ των κερδοσκόπων και των οικονομικά ισχυρών, αποστραγγίζοντας κάθε παραγωγική δυνατότητα, και θα οδηγηθεί η χώρα με μαθηματική ακρίβεια από την οιονεί χρεοκοπία στην πραγματική, και μάλιστα με τους χειρότερους δυνατούς όρους, δηλ. αιχμάλωτη του ευρώ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Μέτρα άδικα

Τα μέτρα θα επιτείνουν το αίσθημα της αδικίας, επειδή οι πραγματικοί ένοχοι της κρίσης, που έχουν αποκομίσει δυσθεώρητα κέρδη, όπως τράπεζες και επιχειρήσεις, μένουν άθικτοι. Η διαφθορά του όλου συστήματος (πολιτικού, διοίκησης, δικαιοσύνης κ.λπ.), μέσα στο οποίο οι ένοχοι μονίμως συγκαλύπτονται, θα επιτείνει αυτό το αίσθημα. Το ίδιο αίσθημα θα επιτείνει και η απίστευτη κρατική σπατάλη, που καμιά κυβέρνηση δεν έχει θίξει, επειδή εξυπηρετεί συμφέροντα (έργα, προμήθειες, Μ.Κ.Ο., πολιτικά ιδρύματα, Π.Α.Ε., προσωπικό της Βουλής, ημέτεροι κ.λπ.). Οι έντιμοι τιμωρούνται και οι διεφθαρμένοι επιβραβεύονται. Αυτό θα ωθήσει ακόμη και έντιμους ανθρώπους, για να επιβιώσουν, στην παραοικονομία και στη μαύρη εργασία, που θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή. Παράλληλα διαμορφώνεται το κλίμα για κοινωνικές εκρήξεις, που θα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Το μόνο ελπιδοφόρο…

Ο πρωθυπουργός παραπλανούσε

Είναι εκπληκτικό ότι λίγους μήνες πριν, στις 11 Δεκεμβρίου, μετά τη σύνοδο της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός, που γνώριζε πλήρως την οικονομική κατάσταση της χώρας, αφού ήδη είχε ανακοινωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, δήλωνε μεταξύ πολλών άλλων: «Το να κόψεις σήμερα το μισθό ή τη σύνταξη δε δημιουργεί βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία. Δεν απαντά στο πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το τονίζω αυτό. Να φύγουμε απ’ αυτή την ιδεοληψία... Ναι, σκληρά μέτρα απέναντι στη διαφθορά, όχι σκληρά μέτρα απέναντι στον κοσμάκη, και στον συνταξιούχο, και στο μισθωτό... Να χτυπήσουμε φαινόμενα όπως είναι η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Λίγο να τα χτυπήσουμε αυτά, έχουμε λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.»
Παραπλανούσε συνειδητά τον ελληνικό λαό, αφού είχε ήδη αποφασίσει τα μέτρα.
[Στην Ελευθεροτυπία στη σελίδα του Γ. Τριάντη στις 22/2/2010 γράφτηκε ότι :
Ο Ντένις Μακ Σέιν, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, που υπήρξε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας επί Τόνι Μπλερ, προεκλογικά συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Γιώργο Παπανδρέου... Ο κ. Μακ Σέιν μίλησε στο Γιώργο Χρηστίδη («Μακεδονία»):
- «Ηταν ξεκάθαρος πριν από τις εκλογές, όταν τον συνάντησα στην Αθήνα. Μου είπε ότι θα πρέπει να λάβει τρομερές οικονομικές αποφάσεις, εάν εκλεγεί. Οι φόβοι του ήταν δικαιολογημένοι… Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Παπανδρέου είναι αποτέλεσμα μιας κουλτούρας οικονομικής και δημοσιονομικής διαχείρισης, την οποία κληρονόμησε από προηγούμενες κυβερνήσεις». ]
Η ευθύνη για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος είναι διαχρονική και συστημική, με αφετηρία την ένταξη στην ΕΟΚ- Ε.Ε. και εν συνεχεία με την καθιέρωση του ευρώ. Αλλά στο πολιτικό σύστημα με τα δύο κυβερνητικά κόμματα την ευθύνη φορτώνουν μόνο στους προηγούμενους, για να συγκαλύπτουν τα πραγματικά αίτια, με την ανοχή ή και συναίνεση των λοιπών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Προβλημα νομιμοποίησης

Όλ’ αυτά, φυσικά, θέτουν ένα ευρύτερο πολιτικό ζήτημα. Πώς νομιμοποιείται μια κυβέρνηση, όπως η σημερινή, να εφαρμόζει εντελώς αντίθετη πολιτική από αυτή που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, χωρίς πρόσθετη συναίνεση (δημοψήφισμα) από τον ελληνικό λαό; Καταστρατηγείται έτσι το δημοκρατικό πολίτευμα, αφού μπορεί μια κυβέρνηση να αποφασίζει άλλα απ’ αυτά που υποσχέθηκε. Το αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό συστημα λειτουργεί οιονεί δικτατορικά, κι αυτό θα γίνει σύντομα πλήρως αντιληπτό από τους πολίτες.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)