Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

Η υπερψήφιση του νόμου για τα ΑΕΙ από τη Ν.Δ. έπληξε για πρώτη φορά τόσο σοβαρά την εικόνα του κ. Σαμαρά ως του πολιτικού που κινείται μεν στη λογική του συστήματος, αλλά διατηρεί κοινωνικές ευαισθησίες, δεν κάνει παραχωρήσεις στα εθνικά θέματα και δεν υποκύπτει σε πιέσεις. Η εντύπωση είναι ότι προσπάθησε να καθησυχάσει τον ξένο παράγοντα, υπό την πίεση των κορυφαίων στελεχών του (που, θυμίζουμε, στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν υποστηρίξει τη Ντόρα στις εσωκομματικές εκλογές το 2009). Αντιθέτως, δυσαρέστησε την κομματική βάση που τον εξέλεξε. Είναι πολλά πλέον τα νομοσχέδια που φέρνουν οι κατοχικοί στη Βουλή και τα υπερψηφίζει η Ν.Δ., π.χ. το αίσχος με τα αυθαίρετα.
Βεβαίως, από το αρχικό νομοσχέδιο λίγα άρθρα παρέμειναν αναλλοίωτα. Η υπουργός έκανε δεκτές πολλές προτάσεις της Ν.Δ., αλλά η ουσία του νομοσχεδίου δεν άλλαξε. Ο νόμος επιτρέπει στους ιδιώτες επιχειρηματίες επισήμως πλέον να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, άρα να έχουν λόγο για το περιεχόμενο των σπουδών και να υπαγορεύουν τα πορίσματα των ερευνών, δηλ. να λειτουργούν τα ΑΕΙ περίπου ως ιδιωτικά. Ο πρύτανης, που θα έχει πλέον αυξημένες αρμοδιότητες, δε θα διορίζεται απ’ ευθείας, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, αλλά θα εκλέγεται από μια λίστα 3 υποψηφίων, δηλ. πάλι διορισμός θα είναι. Δεν είναι τυχαίο ότι η καθεστωτική «Καθημερινή» ενθουσιάστηκε (25/8/11): «Οι δυνάμεις ευθύνης αυτού του τόπου, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία) ενώθηκαν και αψήφησαν, επιτέλους, τις απειλές και τους εκβιασμούς μιας αντιδραστικής μειοψηφίας …». Το πρόβλημα για όλους αυτούς που τον ψήφισαν είναι ότι ο νόμος τους είναι αντισυνταγματικός, άρα άκυρος, και δύσκολα θα σταθεί σε μια δικαστική προσβολή του.
Το χειρότερο για τον κ. Σαμαρά είναι ότι επέλεξε να προσφέρει τη συναίνεσή του σε μια υπουργό που και μόνο η παρουσία της στο υπουργείο Παιδείας αποτελεί πρόκληση, αφού ως επίτροπος της Ε.Ε., μεταξύ πολλών άλλων, είχε ζητήσει την καθιέρωση και της αγγλικής ως επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους! Η ίδια κατόρθωσε να είναι η πρώτη υπουργός που στέλνει όλους τους μαθητές όλων των βαθμίδων στα σχολεία χωρίς βιβλία, με την προοπτική να πάρουν κάποια το Νοέμβριο! Για το χαρτί αυτών των βιβλίων θα έπρεπε να είχε κάτσει ήδη στο σκαμνί, γιατί το αγόρασε 1.800.000 ευρώ ακριβότερα από την τιμή που έχει στο ελεύθερο εμπόριο! Είναι προφανής η επιδίωξή της να διαλύσει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.
Επιπλέον η κ. Διαμαντοπούλου είναι τακτική προσκεκλημένη στις συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ. Ελπίζουμε να μην είναι αυτός ο βαθύτερος λόγος της συναίνεσης, αφού και ο κ. Σαμαράς είχε την τιμή να προσκληθεί στις συνάξεις της. Είδομεν