ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Στο προηγούμενο φύλλο της «Ε» αναφερθήκαμε στην ανάγκη δημιουργίας ενός κινήματος για την εθνική και κοινωνική μας απελευθέρωση από τις δυνάμεις κατοχής (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ). Ύστερα από απόφαση της Συνόδου του ΑΣΚΕ, η Εκτελεστική Επιτροπή πήρε πρωτοβουλίες για να συμβάλλουμε κι εμείς, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στο κίνημα αυτό. Αισθανόμαστε ότι σήμερα, που η πατρίδα μας βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο, δε συγχωρείται όχι μόνο η συνενοχή και η απάθεια, αλλά και οποιαδήποτε παράλειψη στην προσπάθεια απελευθέρωσης.
Οι βασικές θέσεις πάνω στις οποίες νομίζουμε ότι πρέπει να στηρίζεται αυτό το κίνημα είναι οι εξής: 1) εθνική ανεξαρτησία (αποχώρηση από την Ε.Ε. κ.λπ.), 2) κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και των προϊόντων της, 3) προάσπιση της ακεραιότητας της χώρας, 4) επαναπατρισμός των παράνομων μεταναστών, 5) αποκατάσταση, διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, 6) προάσπιση του πολιτισμού μας, 7) ανόρθωση της οικονομίας. Τις απόψεις του ΑΣΚΕ για όλ’ αυτά τις έχουμε αναλύσει επανειλημμένα. Θεωρούμε ότι η σημερινή πολύπλευρη κρίση έχει ριζοσπαστικοποιήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, που είναι έτοιμο να αποδεχθεί και να στηρίξει αυτό το πλαίσιο θέσεων, ενώ μέχρι πριν από λίγο τις θεωρούσε εξωπραγματικές.
Από τις επαφές που είχαμε με συλλογικότητες και μεμονωμένους πολίτες διαπιστώσαμε ότι με ένα μέρος απ’ αυτούς υπήρξε σύμπτωση απόψεων στις βασικές αυτές θέσεις. Υπάρχουν διαφορές στο ύφος και σε δευτερεύοντα ζητήματα, για τα οποία όλοι θα κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Με αυτούς έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασία, για να διατυπώσουμε μια διακήρυξη με την οποία θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό. Εννοείται ότι είναι συνεχής η προσπάθεια για διεύρυνση του κύκλου. Η εκδήλωση για το κόψιμο της πίτας του ΑΣΚΕ νομίζουμε ότι συνέβαλε σ’ αυτή την προσπάθεια.
Με άλλους φίλους διαπιστώσαμε ότι υπάρχει συμφωνία σε κάποια βασικά ζητήματα, αλλά διαφωνία σε κάποια άλλα. Κάποιοι θεωρούν ότι στο πρόγραμμά μας δεν πρέπει να αναφερόμαστε στα εθνικά θέματα και στο ζήτημα των παράνομων μεταναστών, για να μην περιορίσουμε το φάσμα των πολιτών στους οποίους απευθυνόμαστε. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να θέτουμε θέμα αποχώρησης από την Ε.Ε. Οι περισσότεροι από τους τελευταίους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο συνεργάστηκαν και στις περιφερειακές εκλογές (ψηφοδέλτιο Αλ. Μητρόπουλου κ.ά.). Με όλους αυτούς συνεννοηθήκαμε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει γενικότερη συνεργασία, αλλά θα διατηρήσουμε τις φιλικές μας σχέσεις και θα συνεργαζόμαστε για τα θέματα στα οποία συμφωνούμε, όπως άλλωστε κάνει πάντοτε το ΑΣΚΕ.
Πάνω στις παραπάνω και άλλες απόψεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων θα θέλαμε να εξηγήσουμε συνοπτικά τη γνώμη μας.
Α) Το ΑΣΚΕ πιστεύει ότι η σιωπή ή η ασάφεια σε θέματα που καίνε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού όχι μόνο δε διευρύνει, αλλά περιορίζει το φάσμα των ανθρώπων στους οποίους απευθυνόμαστε. Ποιος κάτοικος της Αθήνας, π.χ., που ζει κάτω από την Πατησίων ή ποιος άνεργος των δυτικών συνοικιών ή ποιος απ’ όσους έχουν καταλάβει το λόγο που μας κουβάλησαν εδώ τόσα εκατομμύρια ταλαίπωρους ανθρώπους θ’ ακούσει ο,τιδήποτε άλλο από εμάς, αν δεν πάρουμε θέση στο θέμα των παράνομων μεταναστών; Αλλά κι αν ακόμη δε συνέβαινε αυτό, αν πράγματι με τη σιωπή και την ασάφεια κερδίζαμε κόσμο, εμείς πάλι θα έπρεπε να είχαμε καθαρές θέσεις, γιατί δεν μπορούμε να παραπλανούμε τον κόσμο. Οφείλουμε να προβάλλουμε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό. Δεν μπορούμε, π.χ., ν’ αραδιάζουμε ατελείωτες φιλολαϊκές προτάσεις και να μην προτείνουμε την αποχώρηση από την Ε.Ε. (χωρίς την οποία καμιά απ’ αυτές δεν μπορεί να υλοποιηθεί), όπως κάνουν πολλοί που παρελαύνουν καθημερινά από τα κανάλια των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Β) Διατυπώθηκε η άποψη να ξεκινήσουμε από την οργάνωση ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους ανέργους, τους αστέγους και κάθε συμπολίτη μας που η κατοχή τον έχει εξαθλιώσει και «τα υπόλοιπα θα τα βρούμε». Βεβαίως πρέπει ν’ αναπτύξουμε ένα ευρύτατο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, νομίζουμε όμως ότι οι κύριοι φορείς οργάνωσής του ούτε μπορεί ούτε πρέπει να είναι πολιτικοί φορείς, αλλά θεσμοί, όπως τα σχολεία, οι εκκλησίες, τα συνδικάτα, οι δήμοι, που ήδη έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογο έργο στον τομέα αυτό. Οι μεμονωμένοι πολίτες και οι πολιτικές συλλογικότητες οφείλουν να συνεισφέρουν μέσα απ’ αυτούς τους θεσμούς. Ένα κίνημα απελευθέρωσης οφείλει επιπλέον ν’ αντιπαρατεθεί ιδεολογικά και πολιτικά στην κατοχή και να την ανατρέψει, κάτι που δεν μπορεί να κάνει κανένα τέτοιο δίκτυο. Στην Ελλάδα τουλάχιστον, ποτέ δεν «τα βρήκαν» σ’ ένα πολιτικό πρόγραμμα όσοι συνέθεσαν δίκτυα αλληλεγγύης, όσο αξιόλογα και αξιέπαινα κι αν ήσαν.
Γ) ’λλη άποψη που διατυπώθηκε είναι ότι, για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κίνημα, πρέπει να παραμερίσουμε τις προσωπικές ή μικροκομματικές φιλοδοξίες. Όσοι, όμως, διακατέχονται από παρόμοιες φιλοδοξίες έχουν ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά τους στις «άκρες» του συστήματος, επιδιώκοντας και εξασφαλίζοντας προβολή από τα ΜΜΕ και χρηματοδότηση. Όλοι αυτοί, με διάφορες δικαιολογίες, υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε., σε κανέναν απ’ αυτούς το ΑΣΚΕ δεν απευθύνθηκε και με κανέναν απ’ αυτούς δεν πρόκειται να έχει μια γενικότερη συνεργασία. ’ρα η προτροπή για παραμερισμό παρόμοιων φιλοδοξιών δε μας αφορά.
Δ) Στις πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε έξαρση αυτό τον καιρό εμπλέκονται και κάποιοι που τώρα αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ. Κατά κανόνα αυτοί δε θέλουν να τεθεί θέμα Ε.Ε. ή επιδιώκουν συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΔΗΜ.ΑΡ. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι όλοι αυτοί ανέχθηκαν τον εκφυλισμό του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξαν ή ανέχθηκαν το Σημίτη και το Γιωργάκη, ανέχθηκαν τα Ίμια και το σχέδιο Ανάν και υποστήριξαν το νεοφιλελευθερισμό. Αγανακτούν τώρα με τις συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού, τώρα που το ΠΑΣΟΚ τους απολύει, τους κόβει τους μισθούς και τις συντάξεις, τους επιβάλλει τα χαράτσια και, κυρίως, αγανακτούν κατά της ηγεσίας τους, επειδή δεν είναι ικανή να κρατήσει το κόμμα τους στην εξουσία, για να συνεχίσουν αυτοί να είναι οι ωφελημένοι από ένα καθεστώς διακρίσεων. Καλοβλέπουν το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΔΗΜ.ΑΡ., ακριβώς γιατί πιστεύουν ότι μέσω αυτών ευνοούνται οι προσωπικές (και επαγγελματικές;) τους επιδιώξεις. Δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να συμμετάσχουν, αν το επιθυμούν, σ’ ένα κίνημα απελευθέρωσης, αφού κι αυτοί είναι θύματα της κατοχής, αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν με τέτοιους όρους και χωρίς αυτοκριτική, απλούστατα γιατί τότε αυτό το κίνημα θα έχει προδιαγεγραμμένη την αποτυχία του.
Την άποψή μας ότι ένα κίνημα απελευθέρωσης δεν μπορεί να εκφραστεί με κύριο φορέα το ΣΥΝ ή το ΚΚΕ την έχουμε εξηγήσει πολλές φορές. Απαιτείται η ανάπτυξη ενός νέου κινήματος, που θα είναι μια δύσκολη και βασανιστική διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και, δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε σε στενά χρονικά περιθώρια. Για να μην ερχόμαστε εκ των υστέρων να αναλύουμε τα αίτια της καταστροφής της πατρίδας μας, υπεύθυνοι κι εμείς, λόγω της ολιγωρίας μας.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)