ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Επιβεβαιώθηκαν οι προ δεκαετιών πληροφορίες (που τότε διεψεύδοντο) ότι η Ελλάδα και η Κύπρος διαθέτουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η τουρκική επιθετικότητα προφανώς στοχεύει και στο σφετερισμό του ελληνικού ενεργειακού πλούτου.
Στην Κύπρο ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε το θάρρος να ανακηρύξει την ΑΟΖ και να κλείσει συμφωνίες για την εκμετάλλευσή της με μεγάλες εταιρείες υδρογονανθράκων, με ισχυρά κράτη πίσω τους (ΗΠΑ, Ισραήλ), των οποίων εξασφάλισε την υποστήριξη, παρ’ ότι η Κύπρος δεν είχε μ’ αυτά και τις καλύτερες σχέσεις μέχρι τότε. Επιβεβαίωσε και την υποστήριξη άλλων, που ελπίζουν σε παρόμοιες συμφωνίες (Ρωσία, Γαλλία). Οι απειλές της Τουρκίας, ακόμη και τις παραμονές της έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας, έπεσαν στο κενό.
Δυστυχώς, η συνέχεια με το Δ. Χριστόφια δεν είναι στην ίδια γραμμή και το φυσικό αέριο, αντί να αποτελέσει όπλο για την οικονομική και διπλωματική ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κινδυνεύει να μετατρέψει και την ελεύθερη Κύπρο σε όμηρο στα χέρια της Τουρκίας. Γιατί αυτό; Η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: α) Με την υγροποίησή του και τη μεταφορά του με πλοία, όπως προτείνει και η ισραηλινή εταιρεία. Έτσι δε θα υπάρχει καμιά τουρκική ανάμιξη. β) Με τη μεταφορά του σε αέρια μορφή μέσω του αγωγού Nabuco, που περνά μέσα από την Τουρκία. Έτσι οι Τούρκοι θα αποκτήσουν ένα ακόμη όπλο να εκβιάζουν και να απειλούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Η αρμόδια υπουργός της Κύπρου επιλέγει το δεύτερο τρόπο, με το επιχείρημα ότι ο πρώτος θα είναι πιο δαπανηρός!!
Στην Ελλάδα οι ψοφοδεείς που μας κυβερνούν δεν έχουν τολμήσει ακόμη ν’ ανακηρύξουν την ΑΟΖ, ενθαρρύνοντας τον τουρκικό επεκτατισμό. Έχουν αρχίσει να συζητούν για εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κρήτη και το Ιόνιο (κι αυτό είναι καλό) κι όχι στο Αιγαίο! Η όλη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων δίνει την εντύπωση ότι είναι έτοιμες για παραχωρήσεις όχι μόνο στο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου στα 12 μίλια, αλλά και στα δικαιώματά μας στην ΑΟΖ. Όταν η Κύπρος προχωρούσε στην οριοθέτηση της δικής της ΑΟΖ, παρεκλήθη από την Αθήνα να μείνει κατά 12 μίλια πίσω από τη δικαιούμενη ΑΟΖ δυτικά της Πάφου, για ν’ αποφευχθεί ενδεχόμενη εμπλοκή με την ’γκυρα! Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά διπλωματική προετοιμασία που να δείχνει ότι πρόκειται να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ που δικαιούμαστε. Αντιθέτως, η Τουρκία διεκδικεί ανοιχτά την ΑΟΖ του Καστελλόριζου και έχει ήδη την πρώτη της επιτυχία: το νέο καθεστώς της Αιγύπτου εγκατέλειψε την επαμφοτερίζουσα στάση και υποστηρίζει δημοσίως τις τουρκικές θέσεις!
Το τραγικό είναι ότι κάνουν άλλοι για εμάς αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε εμείς για τον εαυτό μας. Η Ρωσία (για τα δικά της συμφέροντα, βεβαίως), με δήλωση του επικεφαλής ναυτικής άσκησης στην Αν. Μεσόγειο, πήρε θέση ότι η ΑΟΖ που προσπαθεί να σφετεριστεί η Τουρκία είναι ελληνική!


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)