ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ

Η συγκυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, πιστή στους εντολείς της, θυσιάζει στον Μολώχ των μνημονίων την Παιδεία, ως τον αδύναμο κρίκο των αντιδράσεων, άρα εύκολο θύμα. Η κατάργηση της φύλαξης των σχολείων και η αποδόμηση της τεχνικής εκπαίδευσης είναι ένα ακόμη βήμα.
Η ανεπαρκής, αλλά τουλάχιστον εν μέρει υπαρκτή, φύλαξη των σχολικών κτηρίων έδινε τη δυνατότητα στους νέους, δεδομένης της έλλειψης χώρων άθλησης και αναψυχής, να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους στα προαύλια των σχολείων και απέτρεπε καταστροφές στα έτσι κι αλλιώς εγκαταλελειμμένα από πλευράς επισκευών κτήρια. Δυστυχώς οι φύλακες θεωρήθηκαν περιττοί.
Περιττές επίσης θεωρήθηκαν σχεδόν οι μισές ειδικότητες από τις 110 που υπάρχουν στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ της τεχνικής εκπαίδευσης, οι οποίες καταργούνται. πετώντας κυριολεκτικά στο δρόμο καθηγητές και μαθητές. Και φυσικά κατάργησε ειδικότητες στις οποίες ως επί το πλείστον ειδικεύεται η «υγιής επιχειρηματικότητα στο χώρο της Παιδείας», που περιμένει με ανοιχτές αγκάλες να υποδεχθεί τους μαθητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Στόχος του υπουργείου είναι ο εξαναγκασμός των εκπαιδευομένων να ακολουθήσουν την ιδιωτική εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας πρόσφατα παραβρέθηκε σε εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ κι έπλεξε το εγκώμιο του ιδιοκτήτη του για την προσφορά του στην εκπαίδευση. Προφανώς, μπέρδεψε την προσφορά στην τσέπη του με την προσφορά στην εκπαίδευση. Για τους καθηγητές των τριών κι εξήντα και τη δική τους προσφορά, παρά τις τόσες αντιξοότητες, δε βρήκε ποτέ να πει μια κουβέντα.
Το κενό που δημιουργεί η κατάργηση των ειδικοτήτων φυσικά δεν αναπληρώνεται από τα ΙΕΚ, αφού ένας μαθητής πρέπει να τελειώσει το λύκειο. Δηλαδή, για να γίνει κάποιος κομμωτής, πρέπει να έχει τελειώσει το λύκειο και μετά να φοιτήσει σε ΙΕΚ!
Όμως έρχονται κι άλλες απολύσεις κι άλλα μέτρα. Μετά την κατάργηση σχολείων, την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, σχεδιάζεται το καινούργιο λύκειο, που ούτε αυτοί που το προωθούν δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ποια θα είναι η μορφή και η λειτουργία του. Όλα στο πόδι χωρίς προγραμματισμό, χωρίς έρευνα και μελέτες, χωρίς τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας. Πολύ σύντομα η συγκυβέρνηση της συμφοράς θα υλοποιήσει το επόμενο βήμα της απόλυσης των «πλεοναζόντων» εκπαιδευτικών και την αντικατάστασή τους με ωρομίσθιους, ώστε και πιο φτηνοί να είναι και όμηροί της. Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό η παιδεία και η εκπαίδευση των νέων, είναι κατ’ αυτούς πολυτέλεια και μάλιστα επικίνδυνη.

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)