Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικός πολιτισμός και «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση»

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε (σε κάποια πανεπιστήμια δεν ξεκίνησε ακόμη) με μια μεγάλη κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των τριών βαθμίδων, που αμύνεται για να μην καταρρεύσει και διαλυθεί, υπό την πίεση της «τρόικας» (ΗΠΑ και ΕΕ) και των εντοπίων υποτελών της. ας θυμηθούμε και ας σχολιάσουμε.
Κάθε κοινωνία μέσω της παιδείας προσπαθεί να διαμορφώνει τους πολίτες της έτσι όπως οραματίζεται. Στην Ελλάδα η μόρφωση ως αυτοσκοπός είναι ιδιαίτερο στοιχείο του πολιτισμού μας. Πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση μπορούσαν να έχουν και παιδιά χαμηλότερων κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων (αν και δεν ανταγωνίζονταν επί ίσoις όρoις), άρα είχαν και πρόσβαση σε όλα τα πολιτιστικά αγαθά και δυνατότητα για κοινωνική ανέλιξη. Αυτή η ιδιαιτερότητα της Eλλάδας, ο δημοκρατικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης, ήταν πάντοτε πολύ ενοχλητική στις άρχουσες ελίτ της Κεvτρoδυτικής Ευρώπης, ιδιαίτερα της Γερμανίας, όπου η εκπαίδευση είναι καθαρά ταξική, όπου τα παιδιά των εργατών δεν διανοούνται ότι μπορούν να αλλάξουν κοινωνική τάξη και από το δημοτικό σχολείο είχε αποκλειστεί η εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.
'Οταν η Γερμανία θεώρησε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να επιχειρήσει και πάλι την κατάκτηση της Ευρώπης, μέσω της EOK / ΕΕ αυτήν τη φορά, όταν απέκτησε τη δυνατότητα να υπαγορεύει σε κάθε υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης την πολιτική που οφείλει να ακολουθήσει, σχεδίασε και υλοποιεί την αντικατάσταση του υπερήφανου και πολιτισμένου ελληνικού λαού από νέες γενιές, που θα της προσφέρουν ημιμαθές, υπερεξειδικευμένο, ευέλικτο και εύκολα αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς ταυτότητα και συνείδηση. Η αλλαγή του χαρακτήρα της εκπαίδευσης αποτελεί προϋπόθεση για την αλλοτρίωση του λαού. Εξάλλου, ο αρχιερέας της Νέας Τάξης Χένρι Κίσινγκερ, χρόνια πριν, έθεσε τον στόχο: «Ο ελληνικός λαός είναι ατiθασος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες... τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα... ώστε να μη μαςπαρενοχλεί...». Το σχέδιο είχε ήδη μπει σε εφαρμογή γύρω στο 1980. Τώρα απλώς οι διαδικασίες επιταχύνονται. Επιστρατεύονται όλοι.
«Γ...ώ την τέχνη σας, τη χώρα σας και τον πολιτισμό σας», έγραψαν στον τοίχο Πνευματικού Κέντρου κάποιοι που πλασάρονται ως «αναρχικοί» ή «αντιεξουσιαστές». Από κοντά και το «αντίπαλον δέος», οι Χρυσαυγίτες, με τον (μη) πολιτισμό που εκπέμπουν. Και με την εγκληματική συμπεριφορά τους και οι δύο. Μαζί και η αθλιότητα των συστημικών ΜΜΕ. Τρόποι για την αλλαγή του χαρακτήρα της εκπαίδευσης είναι ο κατακερματισμός των αντικειμένων και η υπερεξειδίκευση. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τόση πρόσβαση σε πληροφορία και τέτοια έλλειψη μόρφωσης. Αποθεώνεται ο ατομικισμός και εκλείπουν ο ανθρωπισμόςκαι η αλληλεγγύη, η εθνική και κοινωνική συνείδηση. Ο βαθμός επιρροής του σχολείου μειώνεται.Έχουμε σχολεία πολλών τύπων - ταχυτήτων, υποχρηματοδότηση, εξευτελιστικούς μισθούς, αύξηση ωραρίου, αξιολόγηση που δεν αποσκοπεί σε βελτίωση αλλά απλώς σε κατατρομοκράτηση, απολύσεις μονίμων καθηγητών και αντικατάστασής τους από ωρομίσθιους (τρομαγμένους και πειθήνιους), και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Οι εύποροι μαθητές οδηγούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση και οι οικονομικά αδύναμοι απλώς στο πουθενά.
Η παιδεία και ο πολιτισμός ενός λαού είναι η αφετηρία του, η Ιστορία του και η δυνατότητα του να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, να κατανοεί τον άλλο, να αλλάζει, να προοδεύει. Η εθνική και κοινωνική μας απελευθέρωση, όρoς για την επιβίωσή μας, εμπεριέχει την ανόρθωση και τον αναπροσανατολισμό της παιδείας.
Δημοσιεύτηκε στο "ΠΑΡΟΝ" 20/10/2013