Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περί Δημοψηφίσματος και άλλων

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που ο Τσίπρας και τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «απειλούν» δείχνει να  απευθύνεται στο εξωτερικό, για να πεισθούν, δήθεν, αυτοί που καθορίζουν την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ότι τις κυβερνητικές «κόκκινες γραμμές» τις επιδοκιμάζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και, επομένως, δεν μπορεί να τις παραβούν στις διαπραγματεύσεις. Στην πραγματικότητα είναι ένα επικοινωνιακό τρικ,  που απευθύνεται δευτερευόντως στα  δικά τους στελέχη που λένε ότι δεν είναι  διατεθειμένα να αποδεχθούν μεγάλους συμβιβασμούς, κυρίως, όμως, στην ελληνική κοινή γνώμη, για να δείξει ότι η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στις διαπραγματευτικές της θέσεις. 

Νομίζει έτσι η κυβερνητική ομάδα ότι με το πυροτέχνημα του δημοψηφίσματος, όπως και αυτό τώρα της μη πληρωμής της  δόσης της 5ης  Ιουνίου στο ΔΝΤ, ως τον καλύτερο τρόπο αποπροσανατολισμού για να μη γνωρίζει στην πραγματικότητα ο ελληνικός λαός τι διαπραγματεύεται το Μαξίμου. Να ξεχνάει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τη μνημονιακή του καθημερινότητα και να τον προετοιμάζουν, με συνεχείς διαρροές, για τη  νεομνημονιακή φοροκαταιγίδα που ετοιμάζουν.

 Η γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τη δική της πάγια νεοφιλελεύθερη πολιτική, επειδή ένα μέλος της, που το κατέστησαν  αδύναμο με τα μνημόνια, λέει ότι θέλει να διατηρήσει για τους πολίτες του ένα βιοτικό επίπεδο υψηλότερο από αυτό που επιτρέπουν οι σημερινές δυνατότητες της οικονομίας του με την προοπτική της ανάπτυξης εντός του ευρώ και της Ε.Ε. κάτι που είναι παραπάνω από ουτοπία. Είναι κοροϊδία.   Αλλωστε η Γερμανία με το τρόπο αυτό θέλει η χώρα μας να καταστεί οιονεί αποικία της με τη σύμπραξη του αμερικανικού παράγοντα με το ΔΝΤ, εφ’ όσον αυτός εξασφαλίζει τα δικά του γεωστρατηγικά συμφέροντα. Ο Σόιμπλε, μάλιστα, μας κορόιδευε προτρέποντας την κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα, αντιλαμβανόμενος ότι δεν είναι πραγματική απειλή.

 Ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων εκφράζει την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ούτε τώρα το αμφισβητούν.  Αλλά  «Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα θεμελιώδες βήμα: αρχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Όμως έχει ένα πρόβλημα, πρέπει να εξηγήσει στους έλληνες ψηφοφόρους πως ορισμένες από τις υποσχέσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές δε θα τηρηθούν» δηλώνει στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο «φίλος μας» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας: «Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες».

Είναι φανερό ότι ο Τσίπρας και οι περί αυτόν προεδρικοί θέλουν πάση θυσία να παραμείνουν στο γερμανικό ευρώ. 
   Όσον αφορά πάλι αυτούς που λένε ότι θα αντιταχθούν σε μείζονος σημασίας συμβιβασμούς, η πολιτική εμπειρία, δυστυχώς, διδάσκει ότι η διατήρηση της εξουσίας είναι από μόνη της αρκετά δελεαστική, ώστε να μην την εγκαταλείψουν, όποιες συμφωνίες και αν γίνουν, όπως συνέβη και με τόσους  «αριστερούς» του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο παρελθόν. Μακάρι να διαψευσθούμε.