ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Συρία: Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας :Τα εκατομμύρια που πολιορκούν τους ευρωπαίους

Πληροφορίες δείχνουν ότι τείνουν προς συμφωνία  ΗΠΑ και Ρωσία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους (ISIS). Οι ΗΠΑ, αφού απέτυχαν με διάφορους τρόπους (χημικά και απειλές για πόλεμο) να ρίξουν τον Άσαντ  από την εξουσία, εξόπλισαν το ισλαμικό κράτος και τους αντάρτες της Συρίας, με σκοπό τον πλήρη έλεγχο της περιοχής και όλων των ενεργειακών πηγών και, φυσικά, για να αποδυναμώσουν και, αν είναι δυνατόν, να απομακρύνουν τους Ρώσους από την περιοχή. Ήταν προφανές ότι οι Αμερικανοί, λόγω των απωλειών τους σε πρόσφατους πολέμους (Αφγανιστάν, Ιράκ), θα ήταν δύσκολο να επιχειρήσουν ανοικτά έναν πόλεμο με τη Συρία. Έτσι, ενώ ανοικτά καταφέρονταν κατά των τζιχαντιστών, από την άλλη τους χρηματοδοτούσαν και τους εξόπλιζαν με σκοπό την ανατροπή του Άσαντ.

«Κατάφεραν»  οι ΗΠΑ και οι άλλοι δυτικοί (Γαλλία, Βρετανία, κ.λ.π.) με την πολιτική τους και την πλεονεξία τους να ελέγχουν κατ’ αποκλειστικότητα περιοχές με πετρέλαια, να τις αποσταθεροποιήσουν (Ιράκ, Λιβύη, Συρία) και ν’ αναδείξουν τελικά δυνάμεις σταθερότητας , όπως το Ιράν ή η Χεσμπολάχ του Λιβάνου, που τις θεωρούσαν εχθρικές. Είναι,  πάντως, «περίεργος»  ο τρόπος που προβάλλουν οι τζιχαντιστές τις ωμότητες  (σφαγές κ.λ.π.) και τις καταστροφές αρχαίων μνημείων. Είναι σαν να επιζητούν την επέμβαση εναντίον τους αντί να σταθεροποιήσουν την κυριαρχία στις περιοχές που ελέγχουν. Υπάρχει πυρήνας προβοκατόρων; Πολλά λέγονται. 

Η Ρωσία από την άλλη στηρίζει τον Άσαντ, θέλοντας να έχει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Φυσικά, δε θέλει να  αφήσει τις ΗΠΑ να παίζουν μόνες το ρόλο της υπερδύναμης, ούτε την Τουρκία να αποσταθεροποιεί την περιοχή με την υποστήριξη των τζιχαντιστών. «Πείτε στον δικτάτορα πρόεδρό σας (εννοεί τον Ερντογάν) πώς μπορεί να πάει στην κόλαση με τους τρομοκράτες της ISIS. Δεν έχω σε τίποτα να κάνω τη Συρία ένα μεγάλο Στάλινγκραντ», διαμήνυσε ο Πούτιν στην Τουρκία. Για το λόγο αυτό, ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει αεροπορική βάση στη Λαττάκεια, που θεωρείται προπύργιο του Άσαντ. Ένας άλλος λόγος φυσικά είναι ότι το ζήτημα της Συρίας μπορεί να παίξει ρόλο, ως μοχλός πίεσης, στο άλλο ανοικτό θέμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και αφορά το ουκρανικό ζήτημα και τις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έθεσε ήδη ζήτημα τερματισμού των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, λόγω του σημαντικού ρόλου της Μόσχας στη Συρία.

"Ο καθένας είναι τόσο έξυπνος ώστε να γνωρίζει ότι δε μπορείς από τη μια πλευρά να διατηρείς μόνιμα κυρώσεις και από την άλλη πλευρά να ζητάς να συνεργαστείς", είπε χαρακτηριστικά.(euro2day.gr)

 Ο σοβαρότερος, όμως,  λόγος είναι η μαζική φυγή των Σύριων και μαζί με αυτούς των Αφγανών και άλλων λαθρομεταναστών που κατακλύζουν, πλέον, και  τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πέραν της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η χώρα μας έχει, ήδη, πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση και, δυστυχώς, μια κυβέρνηση που την ευνοεί.

Από ό,τι φαίνεται, οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δείχνουν να υποχωρούν, ως ένα βαθμό, και γι’ αυτό   αξιωματούχοι τους κάνουν δηλώσεις  ότι το θέμα του Άσαντ μπορεί να διευθετηθεί στο μέλλον. «Οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να εργαστούν με κάθε έθνος, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, για να επιλυθεί η σύγκρουση», δήλωσε ο Ομπάμα.

Στο μεγάλης γεωπολιτικής σημασία πόλεμο φυσικά θέλουν να παίξουν ρόλο και άλλες χώρες.  Η Τουρκία, φαίνεται να χάνει τις ΗΠΑ ως σύμμαχο, λόγω της έμμεσης διευκόλυνσης στο ΙΚ, μέσω των βομβαρδισμών κατά των Κούρδων, που ήταν η κύρια δύναμη αντιμετώπισης του ΙΚ, και να αναζητεί άλλες συμμαχίες, όπως της Γερμανίας.

Με τη γνωστή τουρκική κουτοπονηριά ο Νταβούτογλου, αφού απέρριψε τη δημιουργία νέων καταυλισμών προσφύγων σε τουρκικό έδαφος,  πρότεινε τη δημιουργία 3 καταυλισμών με χρηματοδότηση της ΕΕ για 900.000 Σύρους πρόσφυγες εντός της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, που θα ελέγχονται από τη «μετριοπαθή» συριακή  αντιπολίτευση. Η περιοχή αυτή ελέγχεται σήμερα από τους  Κούρδους της Συρίας και η πρόταση Νταβούτογλου αποσκοπεί στην αποτροπή της δημιουργίας κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία.

Το Ισραήλ, που ο ρόλος του, πλέον, έχει αποδυναμωθεί, με τη σειρά του, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι η Συρία εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ, πλήττει στόχους στη Συρία. Η Γαλλία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ υπέρ της βραχυπρόθεσμης παραμονής του Άσαντ στην εξουσία εκφράστηκε και ο Άγγλος πρωθυπουργός Κάμερον, όπως και η Μέρκελ.

 Είναι φανερό ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Συρία, που κύριος υπαίτιος είναι οι ΗΠΑ, τον πληρώνουν, πλέον, εκτός απο μας, και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι τους με τα εκατομμύρια των προσφύγων και των λαθρομεταναστών που τους πολιορκούν.

 Ας ελπίσουμε, αν και δεν είμαστε αισιοδόξοι,  ότι όλα αυτά θα αποβούν για το καλό της Συρίας και του ταλαιπωρημένου συριακού λαού, που είναι μορφωτικά και πολιτιστικά υψηλού επιπέδου,  και δε θα καταλήξουν σ’ ένα μοίρασμα ζωνών επιρροής μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων τύπου Γιάλτας ή τύπου μυστικής συμφωνίας Σάικς-Πικό του 1916. 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)