Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και μόνο η Παιδεία θα έφτανε

Όλοι απορούσαμε τις παραμονές της αναρρίχησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ποια θα μπορούσε να είναι η κυβερνητική πολιτική του στην Παιδεία δεδομένης της ανερμάτιστα ιδεοληπτικής πολιτικής του χώρου αυτού όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας.

Αφήνουμε κατά μέρος τις αυξημένες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό (μόνο στη βασική και μέση εκπαίδευση 15.000 ελλείψεις στην αρχή της χρονιάς, εκ των οποίων τα δύο τρίτα καλύφθηκαν το Δεκέμβρη) και σε υλικοτεχνική υποδομή χάριν μνημονιακών υποχρεώσεων, για τα οποία ο νυν υπουργός είπε απλώς ότι «αιτήθηκε στους θεσμούς, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν»!

Αφήνουμε στην άκρη και την επαναφορά των αιώνιων φοιτητών, την πάγια ομάδα υπεράσπισης των αριστερών νεολαιών μεταπολιτευτικά. Και τα αφήνουμε στην άκρη, μιας και είναι ήσσονος σημασίας μπροστά σε αυτά που ετοιμάζουν, όπως διεφάνη και από το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» του καθηγητή Λιάκου. Ναι, αυτού που μας αρνείται την ελληνική ταυτότητα, που δέχεται όλος ο ακαδημαικός πλανήτης. Τι λέει το πόρισμα; Ότι τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν όσο γίνεται λιγότερο. Να μαθαίνουν όσο γίνεται λιγότερα. Να μαθαίνουν την αγγλική (σε λίγο και την τουρκική) από την αρχή όπως την ελληνική, σαν να ήταν η μητρική τους γλώσσα. Και κυρίως λέει ότι τα ελληνόπουλα θα πρέπει να αποκοπούν από τις ρίζες τους, να χάσουν την όποια εναπομείνασα οργανική και λογική σχέση με τη γλώσσα που τους προσδίδει η ταυτόχρονη εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών, διότι «είναι παρά φύσιν να διδάσκονται περισσότερες ώρες αρχαίων από νέα ελληνικά», ενώ δεν είναι παρα φύσιν να διδάσκονται τις ίδιες ώρες και από την ίδια ηλικία αγγλικά.

Εκεί όμως που η νεοφιλελεύθερη για κάθε ατομική ή μειονοτική παρανοϊκή επιθυμία κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο είναι στην πατερναλιστική της λογική στα θέματα ταυτότητας, ιστορίας και μνήμης. Από την όμοια χουντικών μεθόδων πρωτοβουλία του τέως υπουργού Μπαλτά να διδάξει τους Έλληνες μαθητές ότι πριν από τη γαλλική επανάσταση δεν ήμασταν Έλληνες, αλλά εξωγήινοι, μέχρι το νυν υπουργό, που αρνείται χωρίς αφορμή τη διεθνώς αποδεκτή γενοκτονία των Ποντίων. (Σ.Σ. Αν είχε το σθένος, γιατί δεν έλεγε το ίδιο και για το Ολοκαύτωμα, μιας και ο Χίτλερ είχε τον Κεμάλ για ίνδαλμα;) Και τώρα στο πόρισμα που φτάνει στο σημείο να δίνει συμβουλές και προτροπές στους γονείς για το πώς θα αποκαλούν τα παιδιά τους, ώστε αυτά «να μην αισθάνονται ανώτερα».  Για να «πάψουν οι διαχωρισμοί μεταξύ των μαθητών», την ίδια ώρα που βυθίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης στη φτώχεια ολόκληρη ακόμα και η μεσαία τάξη και τα παιδιά της καταδικάζονται σε μειωμένες ευκαιρίες. Και κυρίως, για να «χτίσουμε μια κοινωνία πολυπολιτισμική» με βάση το πρότυπο «του δημοκρατικού ανθρωπισμού». Αυτοί, οι δημοκράτες και ανθρωπιστές της μνημονιακής δικτατορίας υπαγορεύσεων, που διαλύει τη χώρα και το λαό! Νεοφιλελεύθεροι στα πίτουρα και νεοσταλινικοί στο αλεύρι.

Και μόνο για τα θέματα Παιδείας, ακριβώς επειδή αυτά συνδέονται άμεσα με την εθνική μας επιβίωση, η κυβέρνηση αυτή πρέπει να αποχωρήσει άμεσα με δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι ευθύνη όλων μας να αναγκάσουμε με τη στάση μας τους πάσης φύσεως εκπροσώπους της, όπου αυτοί σταθούν και βρεθούν, να αποχωρήσουν από την εξουσία το συντομότερο.