ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Προκήρυξη νεολαίας 2004

 
Με τη διακήρυξη αυτή η νεολαία του Αγωνιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας, του ΑΣΚΕ, απευθύνεται στην ελληνική νεολαία, εργαζόμενη και σπουδάζουσα. Απευθυνόμαστε, διότι πιστεύουμε ότι η σημερινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, που δεν ανταποκρίνεται στους πραγματικούς πόθους και στα οράματα της μεγάλης πλειονότητας της νεολαίας, μπορεί να αλλάξει. Η ιστορία για άλλη μια φορά θα διαψεύσει όσους ισχυρίζονται ότι το σύστημα που υπηρετούν είναι ακλόνητο. Επιδίωξη της νεολαίας του Α.Σ.Κ.Ε. είναι να συμβάλλει στην αναζήτηση μιας άλλης πορείας, που θα στηρίζεται στις δικές μας δυνάμεις και θα μας επιτρέπει να κάνουμε την κοινωνία μας δικαιότερη και πιο ανθρώπινη.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ

Το κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής κατάστασης είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του,όπως σχεδόν ποτέ άλλωστε από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Το τίμημα της διαχρονικής εξάρτησης μας από ξένα κέντρα εξουσίας και τους εδώ εκπροσώπους και υποστηρικτές τους, την πολιτικοοικονομική ελίτ, ήταν πάντα βαρύ: μια κοινωνία υπέρ των λίγων, εμφύλιος, χούντα, κυπριακή τραγωδία.
Η εξάρτηση εκφράζεται σήμερα με την ένταξη της χώρας σε διεθνείς σχηματισμούς εξυπηρέτησης των ισχυρών της Δύσης (κυρίως Ε.Ε., Ν.Α.Τ.Ο.), έργο που έχουν αναλάβει οι πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν τα τελευταία χρόνια και όσες τις στηρίζουν ιδεολογικά, συμμετέχοντας άμεσα ή έμμεσα στη νομή της εξουσίας. Έτσι μας ευθυγραμμίζουν πλήρως με την αμερικανοευρωπαϊκή παγκοσμιοποίηση της ξέφρενης απληστίας, για κέρδη και εξουσία των λίγων, που οδηγεί σε επεκτακτικούς πολέμους (π.χ. Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Παλαιστίνη), τις κοινωνίες σε διάλυση και απειλεί τον πλανήτη με οικολογική καταστροφή.
Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις δεν εκφράζουν το λαό, αλλά τους λίγους οικονομικά ισχυρούς, κυρίως μεγαλομεσάζοντες ξένων συμφερόντων στην Ελλάδα, που ελέγχουν τα Μ.Μ.Ε. Αυτοί προβάλλουν τους εθελόδουλους και διεφθαρμένους πολιτικούς και επίσης όσους διανοούμενους (πανεπιστημιακούς, τεχνοκράτες, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες) έχουν με διάφορους τρόπους εξαγοράσει.
Τα οικονομικά προβλήματα της πλειονότητας συνεχώς οξύνονται, και λόγω της ένταξης μας στην Ε.Ε.
προς όφελος των λίγων (20% κάτω από τα όρια της φτώχειας). Μας υπαγορεύουν να μην παράγουμε. Η αγροτική, η βιομηχανική και η βιοτεχνική παραγωγή συρρικνώνονται, με σκοπό να εισάγουμε τα προϊόντα των ισχυρών της Ε.Ε.. Έτσι χρεωνόμαστε και αυξάνουν αυτοί και οι εδώ μεγαλομεσίτες τους τα κέρδη τους. Πολλοί εργαζόμενοι, και ιδιαίτερα οι νέοι, εξωθούνται στην ανεργία (30% για τους νέους), στην εφήμερη ανασφάλιστη εργασία και συχνά σε αεριτζίδικες δραστηριότητες. Ταυτόχρονα απαιτούν διάλυση του κοινωνικού κράτους, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Η εργασία απαξιώνεται, το περιθώριο, η ανισότητα και η φτώχεια διευρύνονται (και λόγω του ευρώ). Τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το 1/3 μόλις των χρημάτων που μας υφαρπάζουν με διάφορους τρόπους (άμεσες εισφορές και εμπορικό έλλειμμα), χρηματοδοτούν τους μηχανισμούς στήριξης του συστήματος και "έργα", που πρωτίστως διευκολύνουν τη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών των ξένων στη χώρα μας. Την εκρηκτική κοινωνική κατάσταση, που γεννά φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας και ρατσισμού, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η δημαγωγούσα ακροδεξιά (και όχι μόνο αυτή).
Στην Παιδεία ο δημόσιος χαρακτήρας σκόπιμα απαξιώνεται,
μεγάλος αριθμός μαθητών εξωθείται στην ημιμάθεια, προωθείται συστηματικά ο αφελληνισμός, παραμερίζεται η ανθρωπιστική της διάσταση, καλλιεργείται ο ατομικισμός. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πτυχία κατακερματίζονται, κάτι που υποβιβάζει τη μόρφωση σε κατάρτιση, προετοιμάζοντας την καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των μελλοντικών εργαζομένων. Το σύστημα αναπαραγωγής γνώσης - μεταπτυχιακά και διδακτορικά-βρίθει αναξιοκρατίας και οδηγείται σε πλήρη έλεγχο από τις ντόπιες και κυρίως τις ξένες εταιρείες, απειλώντας την ακαδημαϊκή ελευθερία της γνώσης και της έκφρασης.
Στα εθνικά μας θέματα οι κίνδυνοι εξαιτίας της υποτέλειας είναι μεγαλύτεροι,
αφού είμαστε οικονομικά πιο αδύναμοι και άρα πιο ευάλωτοι σε εξωτερικούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν επιπλέον, επειδή οι δήθεν σύμμαχοι και εταίροι ισχυροί της Δύσης (Η.Π.Α., Μ. Βρετανία, ΕΕ) μας εκβιάζουν ωμά, αφού μας θεωρούν δεδομένους. Οι δοτοί πολιτικοί υποχωρούν, καλλιεργώντας μαζί με τους υμνητές τους κονδυλοφόρους την ηττοπάθεια στο λαό, για να αποδεχτεί τις μειοδοσίες τους. Η υποχωρητικότητα, όμως, μόνο την επεκτατικότητα των άλλων ενθαρρύνει. Αυτό αποδεικνύει η σύγχρονη ιστορία των εθνικών μας θεμάτων, της Κύπρου, του Αιγαίου, του Μακεδόνικου, με πιο πρόσφατα παραδείγματα το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν, τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, την προκλητική αναγνώριση των Σκοπίων από τις Η.Π.Α. ως "Μακεδονία".
Η δημοκρατία μας συνεχώς φθίνει
Σε όλη τη σύγχρονη ιστορία μας ήταν ελλιπής, σχετική και τυπική, αλλά ειδικά με την ένταξη μας στην Ε.Ε., τις ντιρεκτίβες, τους τρομονόμους και το επερχόμενο αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό συνταγματικό της κατασκεύασμα ακόμα και το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση χάνουν τις εξουσίες τους, εξαιτίας των δεσμευτικών αποφάσεων των Βρυξελών (το 70% της ελληνικής νομοθεσίας είναι οδηγίες της Ε.Ε., που δεν περνάνε από το κοινοβούλιο, αλλά επικυρώνονται με προεδρικά διατάγματα).
Τα ξενόδουλα κυκλώματα εξουσίας διαχέουν τη διαφθορά σ' ολόκληρο το δημόσιο βίο. Ελέγχουν σχεδόν όλους τους θεσμούς και τους οδηγούν άμεσα ή έμμεσα σε διάλυση, για να μην υπάρχει κανείς να τα ελέγχει. Η δικαιοσύνη, τα κόμματα, το κοινοβούλιο, τα μέσα ενημέρωσης, ο εργασιακός και ο φοιτητικός συνδικαλισμός, κλάδοι της δημόσιας διοίκησης δεν επιτελούν το προβλεπόμενο έργο τους, δεν τηρούν καν τους νόμους. Αποτελούν σε μεγάλο βαθμό εφαλτήρια προβολής και πλουτισμού μεγάλου μέρους των λειτουργών και ημετέρων τους.
Οι ίδιοι μεγαλοπαράγοντες ελέγχουν όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις, ιδίως αυτές που αφορούν τη νεολαία. Στον αθλητισμό, ιδιαίτερα, έχουν εκθρέψει συστηματικά τον οπαδισμό και υποκινήσει τη βία. Συντηρούν "προσωπικούς στρατούς", που τους χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης για την εξυπηρέτηση των άνομων οικονομικών τους συμφερόντων και ίσως απώτερων πολιτικών στόχων τους. Η ακραία εμπορευματοποίηση δεν καλλιεργεί τα αθλητικά πρότυπα της ευγενούς άμιλλας και αδιαφορεί ακόμα και για την υγεία των αθλητών μπροστά στην καριέρα.

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η νεολαία του Α.Σ.Κ.Ε. πιστεύει ότι η ελληνική νεολαία δεν πρέπει ποτέ να συμβιβαστεί με τη σημερινή κατάσταση.
Η σημερινή κατάσταση είναι αναστρέψιμη.
Αρκεί να αποκτήσουμε ξανά όραμα για την κοινωνία μας. Πιστεύουμε πως έφτασε επιτέλους η ώρα οι νέοι να αποτελέσουμε το πιο δυναμικό κομμάτι ενός ευρύτερου κοινωνικού ρεύματος, που, ελπίζουμε άμεσα, θα προσπαθήσει να υλοποιήσει συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους, για την έξοδο της κοινωνίας μας από τη σημερινή κατάσταση.
Η προοπτική μας για τις επόμενες γενιές είναι μια Ελλάδα ανεξάρτητη. Κανένας λαός δεν μπορεί να αναπτυχθεί, αν δεν αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του. Αυτό πρακτικά σημαίνει την
άμεση αποχώρηση μας από εκείνες τις διεθνείς συσσωματώσεις που μας καταδυναστεύουν (Ε.Ε., Ν.Α.Τ.Ο.)
και που, αντίθετα με αυτό που ισχυρίζονται οι "προοδευτικοί" ευρωπαϊστές, δεν μπορούν να διορθωθούν, αλλά διαρκώς θα χειροτερεύουν. Για όσους κινδυνολογούν, υπενθυμίζουμε ότι την ένταξή τους στην Ε.Ε. ή στην ΟΝΕ απέρριψαν με δημοψηφίσματα οι Νορβηγοί, οι Δανοί, οι Σουηδοί, οι Ελβετοί, χωρίς να απομονωθούν ή να υποστούν αντίποινα. Επίσης, δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις για ολέθριες συνέπειες για την Κύπρο, σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν.
Η αποδέσμευση μας, βέβαια από μόνη της δεν είναι αρκετή.
Απαιτείται πραγματική δημοκρατία,
με πλήρη διαχωρισμό και λαϊκό έλεγχο των εξουσιών, με αντιπροσώπους ανακλητούς. Δημοκρατία πραγματική σημαίνει άμεση συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων, μέσω συλλόγων και κοινωνικών φορέων, π.χ. συνδικαλιστικών, αυτοδιοίκησης, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, επιστημονικών, αθλητικών.
Όλα τα Μ.Μ.Ε. να είναι κάτω από πραγματικό κοινωνικό έλεγχο, ν' ανήκουν σε ανεξάρτητες οργανώσεις δημοσιογράφων. Η δικαιοσύνη να αυτονομηθεί από τα κόμματα. Το ίδιο και φορείς, όπως ο συνδικαλισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό συνεπάγεται και την άμεση αποδέσμευση του φοιτητικού συνδικαλισμού από το στενό εναγκαλισμό των κομμάτων. Πρέπει να δημιουργούνται και να στηρίζονται αυτόνομες, προοδευτικές παρατάξεις. Μόνο έτσι οι φοιτητικές οργανώσεις θα μπορούν να αμφισβητούν δημιουργικά την εξουσία και να ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών.
Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι και
οι παραγωγικές δομές και τα προϊόντα παραγωγής πρέπει να περάσουν κάτω από κοινωνικό έλεγχο.
Αυτό σημαίνει αυτοδιαχείριση των κυριότερων μέσων παραγωγής από το λαό με δημοκρατικές διαδικασίες, στοχεύοντας στην ικανοποίηση ανθρώπινων και κοινωνικών αναγκών και αποφεύγοντας την εμπειρία των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, που χαρακτηρίζονταν από τον αυταρχικό συγκεντρωτισμό της εξουσίας.
Το οικονομικό πλεόνασμα να ελέγχεται κοινωνικά και να διατίθεται για κοινωφελείς σκοπούς και δημιουργία θέσεων εργασίας στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.
Μια κοινωνία ανεξάρτητη, δημοκρατική, σοσιαλιστική έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Έτσι θα είμαστε σε θέση να αναπτύσσουμε όλες τις παραγωγικές μας δυνατότητες, ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών, να προστατεύουμε το περιβάλλον, να αναπτύσσουμε πραγματική πολιτισμική παραγωγή, βασισμένη στη δική μας παράδοση, προϋπόθεση απαραίτητη για την επιβίωση μας ως κοινωνία, συμμετέχοντας ως ισότιμοι εταίροι στην παγκόσμια πολιτισμική αλληλεπίδραση, θα μπορούμε να διατηρούμε τους συνεκτικούς μας δεσμούς, να αναπτύσσουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας στη βάση αμοιβαίου οφέλους με όλους τους λαούς και κυρίως με τους γειτονικούς, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στήριξη κάθε λαού που αγωνίζεται για τα δίκαια του.
Σε όσους ισχυρίζονται ότι όλα τα παραπάνω είναι ουτοπικά και τίποτα δεν μπορεί να γίνει, δεδομένης της σημερινής διάβρωσης, απαντούμε πως εδώ που είμαστε εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Μόνη διέξοδος είναι η απελευθέρωση κοινωνικών δυνάμεων εγκλωβισμένων είτε σε κόμματα και οργανώσεις που δεν τους εκφράζουν πραγματικά είτε στη λογική του καφέ και της αποστασιοποίησης. Στόχος είναι η ενίσχυση όλων εκείνων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που πιστές στις αρχές τους και χωρίς εξαρτήσεις, θα συγκροτήσουν ένα προοδευτικό, δημοκρατικό ρεύμα αλλαγής της κοινωνίας μας. Η νεολαία του ΑΣΚΕ με τον πολιτικό της φορέα είναι μια αυτόνομη συνιστώσα αυτού του ρεύματος που, όπως πράττει τόσα χρόνια, δε θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται για τους παραπάνω στόχους.
Καλούμε τους νέους σε διάλογο για τις παραπάνω θέσεις και όσους συμμερίζονται τις απόψεις μας να ενισχύσουν την προσπάθεια μας.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)