ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Προκήρυξη Ιανουαρίου 2000

       ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 


ΓΕΝΑΡΗΣ 2000

  Α.Σ.Κ.Ε.

 

Τα γεγονότα και τα φαινόμενα που συγκλονίζουν πλέον ολόκληρο τον κόσμο και έχουν τις άμεσες και φανερές συνέπειες τους και στη χώρα μας δεν επιτρέπουν, πλέον, τον εύκολο εφησυχασμό και την εθελοτύφλωση. Όλοι, άμεσα ή έμμεσα, θα πάρουν θέση: θα συντάσσονται μ' αυτούς που (λόγω άγνοιας ή συμφέροντος) ακολουθούν το κύμα του παραλογισμού και της βαρβαρότητας της αμερικάνικης παγκοσμιοποίησης (και της δυτικοευρωπαϊκής ουράς της) ή θα πάρουν μέρος και θα ενισχύσουν τις ήδη υπαρκτές αντίρροπες δυνάμεις της λογικής και της ανθρωπιάς, που παντού για την ώρα αμύνονται, μέχρι να αρχίσει η αλλαγή ροής για ανεξάρτητες, δημοκρατικές και δικαιότερες κοινωνίες;
Στους πρώτους ανήκουν όσοι (ελάχιστοι) κινούνται από την
απληστία του απεριόριστου κέρδους και το πάθος της εξουσίας, όσοι θα τους στηρίζουν με κάθε τρόπο και θα τους δικαιολογούν με τις ανάλογες αμοιβές και όσοι θα εξακολουθούν να «πείθονται» για δήθεν αναγκαιότητες ανισότητας και δουλείας. Στους δεύτερους θα εντάσσονται όσοι πιστεύουν πως όλοι οι άνθρωποι έχουν θέση στον κόσμο, πως όλοι δικαιούνται και «υποχρεούνται» σε ολόπλευρη ανάπτυξη και δίκαιη συμμετοχή σ' ό,τι η φύση και ο πολιτισμός προσφέρει στον άνθρωπο. Και τώρα πια δεν υπάρχουν καταπραϋντικές πίστεις σε «από θεού» δοσμένες ανισότητες. Με τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και η καθολική παιδεία κανένας πια δε θεωρεί δοσμένη «από ψηλά» την όποια δυσμενή θέση του. Αντίθετα, μάλιστα....

Στο Σιάτλ μας απειλούν με την παγκοσμιοποίηση τους...
 

Το πού μας οδηγεί «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ» αυτή η άλογη παγκοσμιοποίηση είναι πλέον φανερό σε όλους. Η παγκόσμια κυβέρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ. Ν.Τ.), της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), επωφελούμενη από την πρόσκαιρη υποχώρηση των λαϊκών, σοσιαλιστικών κινημάτων, εξαπέλυσε επίθεση κατά των ανθρώπων, ακόμη και αυτών των μητροπόλεων, Αμερικής και Ευρώπης! Ονειρεύεται κοινωνίες των 2/3, δηλ. του 1/10, όσων θα χρειάζονται για τη στήριξη των «μεγάλων αδελφών». Δεν ενδιαφέρεται για κέρδη από την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και την πληρέστερη ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών, θέλει κέρδη από τα χρήματα μέσω των τραπεζών και των χρηματιστηρίων και απεριόριστη εξουσία. Δεν ενδιαφέρεται για την οικολογική καταστροφή, που θα κάνει τον πλανήτη μας ακατοίκητο, θεωρεί την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό χώρους επιδίωξης κέρδους και χειραγώγησης. Καταλύει την πολιτική ως χώρο δράσης και συναπόφασης όλων των μελών κάθε κοινωνίας και ορίζει κυβερνήσεις και κάθε λογής αξιωματούχους τέτοιου επιπέδου, που όλοι πια βλέπουμε.
Αυτή την πορεία στηρίζουν ο παγκόσμιος χωροφύλακας, όπως θέλουν να είναι οι ΗΠΑ, και οι υποτακτικές κυβερνήσεις της Δυτ. Ευρώπης. Πορεία τυφλή και ολέθρια ακόμη και για τους ίδιους, όταν οι πολλοί ξεσηκωθούν...

 

...αλλά εμείς απαντάμε: κοινωνίες ελεύθερες, συνεργαζόμενες, δίκαιες

    Απέναντι σ' αυτούς ορθώνονται ακόμη και δικοί τους, για λόγους αυτοσυντήρησης. Παλιότερα ο Μιτεράν και ο Ντελόρ, πρόσφατα ο Κίσινγκερ και η Επιτροπή Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ακόμη και ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζόζεφ Στίγκλιτς (που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση) είπε: «Το κατεστημένο της Ουάσιγκτον   επιδιώκει   να   πετύχει μετρήσιμες αυξήσεις σε ΑΕΠ, ενώ εμείς επιδιώκουμε αυξήσεις σε βιοτικό επίπεδο,

 
«Εάν ο πλανήτης δεν απορρίψει τους σημερινούς παράλογους κινδύνους εξωθείται ολοταχώς σε οικονομική, κοινωνική και οικολογική καταστροφή… Επέρχεται η στιγμή που νέα κοινωνικά κινήματα θ’ αμφισβητήσουν την πορεία της κοινωνίας προς την κόλαση και προς το τίποτα, για να προσδώσουν το δικό τους δυναμισμό».
(Επιτροπή Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών)

βελτίωση της υγείας και της εκπαίδευσης.Επιδιώκουμε ισόρροπη ανάπτυξη, που να  εξασφαλίζει ότι όλες οι ομάδες στην κοινωνία απολαμβάνουν τους καρπούς της ανάπτυξης, όχι μόνον οι λίγοι στην κορυφή. Και επιδιώκουμε ανάπτυξη δημοκρατική»
    Τα νέα κοινωνικά κινήματα εμφανίζονται, έστω μεμονωμένα και χωρίς γενική πολιτική γραμμή, σ' όλες τις χώρες και ήδη έδρασαν στο Σιάτλ κατά των σχεδίων του Π.Ο.Ε. για διάλυση των οικονομιών των μικρών χωρών προς όφελος των ΗΠΑ και, δευτερευόντως, των δυνατών της Ευρώπης και της Ασίας. Η παταγώδης αποτυχία του Σιάτλ, και λόγω των κινημάτων και λόγω των εσωτερικών τους αντιθέσεων, σημαίνει ότι δεν είναι παντοδύναμοι. Αναδύονται παντού δυνάμεις και υψώνονται φωνές υπέρ της ενίσχυσης των κρατικών οντοτήτων απέναντι στην ασυδοσία των πολυεθνικών υπέρ της διατήρησης των εθνοτικών γνωρισμάτων (γλώσσας, παραδόσεων, θρησκείας, ιστορίας) ως προϋπόθεσης για ανάπτυξη ανθρώπινων προσωπικοτήτων και όχι μελών αγέλης· υπέρ της υπεράσπισης, διεύρυνσης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας· υπέρ της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού για όλους και μέσα από όλους και όχι μέσα από ντιρεκτίβες ξένων οργάνων και οργανισμών. Είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, είναι η απλή λογική και ο κοινός νους!

 
Ελλάδα: οι υπάλληλοι της παγκοσμιοποίησης...

Η διάσταση αυτή υπάρχει και στη χώρα μας και ίσως σε πιο έντονο βαθμό, για λόγους ιστορικούς και γεωγραφικούς. Οι οπαδοί αυτής της παγκοσμιοποίησης δίνουν την εντύπωση πως έχουν κερδίσει πλέον το παιχνίδι και πως για μας είναι όλα οριστικά χαμένα. Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια.Πράγματι η παραδοσιακή και η «εκσυγχρονιστική» δεξιά κυριαρχούν πολιτικά τα τελευταία χρόνια ως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τους συνοδοιπόρους τους. Η Ν.Δ. είναι πάντα δεμένη με τους «μεγάλους συμμάχους» και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν εκπρόσωπος και του εγχώριου μεταπρατικού κεφαλαίου, άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένου με τη Δ. Ευρώπη. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε, τουλάχιστον στις διακηρύξεις του, ως πολιτικός αντιπρόσωπος και εκφραστής των «μη προνομιούχων» Ελλήνων και μάλιστα με στόχο την Εθνική Ανεξαρτησία και το Σοσιαλισμό (!) και έφτασε ... εδώ που έφτασε. Και οι συνοδοιπόροι τους απλώς οπαδοί της ΕΟΚ... Οι στόχοι τους, η υπηρεσία τους κοινοί, πλέον: πλήρης υπαγωγή της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού ατά κελεύσματα της ΕΟΚ, με τα γνωστά σε όλους και οδυνηρά για όλους αποτελέσματα.

Αφανισμός της βιομηχανίας, αποδυνάμωση της γεωργίας, αλιείας, κτηνοτροφίας και ραγδαία αύξηση της ανεργίας, με άνθηση του ... χρηματιστηρίου επιδοτούμενη με κάθε τρόπο, ώστε την  κατάλληλη  στιγμή  να  ακολουθήσει η καταλήστευση των μικρών και μεσαίων επενδυτών.  Πώληση των πάντων, ακόμη και πολεμικών βιομηχανιών!
Υποχωρήσεις σε όλα τα εθνικά θέματα, όπως στο Ελσίνκι, για να εξασφαλίσουν οι χώρες της Δυτ. Ευρώπης καλύτερα συμβόλαια με Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία και οι ΗΠΑ σταθερότερη επιρροή σ' αυτές.

 
Έγραψε μια εφημερίδα: «Αυτός ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος του κέρδους θα βουλιάξει μέσα στις πόλεις που στήνει, στα τρόφιμα με διοξίνες και καρκινογόνες ουσίες, στα πυρηνικά της «ατυχήματα», στην ανεργία που φέρνει, στα ναρκωτικά που εμπορεύονται, στο έγκλημα που προκαλεί, στην παρανομία και την αυθαιρεσία. Γιατί δε μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά». Ποια εφημερίδα. Η Καθημερινή!

Πλήρης κυριαρχία του κέρδους στο χώρο της Υγείας, με αποτέλεσμα χάος και οδύνη για τους πολλούς.
Διάλυση της Παιδείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ, με στόχο μέσα από τη σύγχυση και τον πανικό να γίνουν οι περισσότεροι Έλληνες άνθρωποι τρίτης κατηγορίας, χωρίς γλώσσα, χωρίς ιστορία, χωρίς τη θρησκεία τους καν. Αν το πετύχουν, όλα θα είναι εύκολα πια για την πλήρη υποταγή μας, την αλλοτρίωσή μας, την εξαφάνιση των εθνικών μας χαρακτηριστικών.
Διάλυση των ανθρωπίνων σχέσεων, που είναι και η ουσία της ζωής, απουσία συναισθημάτων και ιδανικών, αποθέωση του ατομικισμού και του χρήματος σε κάθε βήμα της καθημερινότητας. Επικράτηση των προτύπων που προβάλλουν οι σαπουνόπερες και οι ταινίες διαφθοράς, εγκλήματος και βίας. Υπεραπασχόληση για τους μεν και ανεργία για τους δε. απελπισία, μοναξιά, ναρκωτικά, περιθώριο. «Δεν είναι τα βιβλία, δεν είναι οι βαθμοί, εκείνο που μας λείπει είναι η ζωή», φωνάζουν οι μαθητές. Και όλα αυτά εκθειάζονται ως αναγκαία και νομοτελειακά, από όλα τα ΜΜΕ, που εμφανίζουν τη μειοδοσία του Ελσίνκι σαν εθνική επιτυχία, δικαιώνοντας έτσι την πολιτική ως «τέχνη να εξαπατάς τους λαούς» και τους γνωστούς «λειτουργούς» της.
Είναι φανερό, λοιπόν, από τα παραπάνω γιατί το ΠΑΣΟΚ δείχνει να υπερέχει της Ν.Δ. Εκείνη είναι γνωστή, άρα λιγότερο αποτελεσματική.
Το ΠΑΣΟΚ, δήθεν σοσιαλιστικό, περνάει τις χειρότερες αποφάσεις πιο εύκολα. Ας φανταστούμε τι θα γινόταν, αν την ΕΑΒ την πουλούσε η ΝΔ! Γι' αυτό και τα περισσότερα και ισχυρότερα ξένα καπιταλιστικά κέντρα και η μεγαλύτερη μερίδα της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ

... και οι δυνάμεις της Δημοκρατίας, της Ανεξαρτησίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης

    Απέναντι σ' αυτούς υπάρχουν και οι δυνάμεις της ελπίδας και της λογικής. Κόμματα μεσαία και μικρά, ομάδες μικρές ή μεγάλες, κινήματα, περιοδικά και μεμονωμένοι άνθρωποι πολλοί και άξιοι (λογοτέχνες, καλλιτέχνες, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, όσοι συνειδητά εργάζονται και σπουδάζουν). Πολλές και ίσως μεγάλες οι διαφορές τους. Όμως πολλά και τα κοινά: Πίστη στον άνθρωπο και τις δυνατότητες του. Αγώνες για την αποδέσμευση από την ΕΟΚ και το NATO και για τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανθρώπινες, δικαιότερες κοινωνίες, για επικράτηση της λογικής. Για ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος του ανθρώπου και μέσω αυτού. Για κοινωνίες που τον έλεγχο της παραγωγής, της αγοράς και της διανομής θα έχουν οι ίδιες. Για κοινωνίες που θα συνεργάζονται ισότιμα για αμοιβαίο όφελος, που θα πορεύονται προς μια άλλου τύπου παγκόσμια κοινωνία, που θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες των εθνοτήτων και θα στηρίζεται στην πολυχρωμία, την ποικιλία, τον πλουραλισμό. Σ' αυτούς θα έπρεπε να ανήκουν (και δε θ' αργήσει η ώρα) και οι περισσότεροι από τους οπαδούς και των κομμάτων της δεξιάς, που λόγοι κοινωνικής και πολιτικής αδράνειας τους κρατούν ακόμη δέσμιους των εχθρών τους.

Τα οράματα, ο αγώνας και ο ρόλος του Α Σ Κ Ε

Το ΑΣΚΕ γεννήθηκε μέσα από την έκπληξη και την αγανάκτηση που δημιούργησε η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές του 1981. Δεν αποδεχθήκαμε ότι η πορεία αυτή ήταν νομοτελειακή προσαρμογή «στις απαιτήσεις των καιρών». Δε θελήσαμε να υποταχθούμε, με σκοπό το άνετο, προσωπικό κέρδος πλουτισμού και δοτής εξουσίας.
Έχουμε συστρατευτεί με αγωνιστές από ευρύτερους προοδευτικούς χώρους, ώστε να αντισταθούμε στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και να προωθήσουμε, όσο μπορούμε, τα οράματα της ανθρωπότητας. Πιστεύουμε πως η κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να πραγματωθεί χωρίς την Εθνική Ανεξαρτησία, μια και οι αντίπαλοι είναι κυρίως απ' έξω, λόγω της εξάρτησης. Πιστεύουμε πως προϋπόθεση για κάθε τι προοδευτικό είναι η δημοκρατία σε όλες τις μορφές της.
Τώρα είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίος ο ρόλος της Αριστεράς. Και αριστεροί δεν είναι, βέβαια, όσοι έχουν διαβάσει βιβλία περισπούδαστα ούτε όσοι ρητορεύουν αναλύσεις...
αντιθέσεων, αλλά όσοι με την προσωπική στάση τους στην ιδιωτική τους ζωή και την όποια προσπάθεια στο δημόσιο βίο συμβάλλουν ή επιδιώκουν μια κοινωνία ανώτερη.
Γι' αυτό το ΑΣΚΕ δεν μπορεί παρά να είναι μια αυτόνομη συνιστώσα στο μεγάλο ρεύμα, που (ελπίζουμε) συνεχώς θα ογκώνεται. Καλούμε κάθε πολίτη που τα «πιστεύω» του και τα οράματά του πλησιάζουν τα δικά μας να στηρίξει τον αγώνα μας με όποιον τρόπο μπορεί και θέλει και, τουλάχιστον, εκλογικά. Όσο πιο δυνατή είναι η φωνή του ΑΣΚΕ τόσο πιο αποτελεσματικά   μπορεί να αγωνιστεί για έναν καλύτερο κόσμο.

Για την οικονομική ενίσχυση του ΑΣΚΕ αρ. λογαρ.: 658/743169-49 (Εθνική Τράπεζα)

 

Η Ε.Ε του ΑΣΚΕ
Καργόπουλος Νίκος 
Κατσαβοχρήστου Αγγελική 
Κεφάλας Ηλίας 
Κοντοστέργιος Σεραφείμ 
Λαουρδέκης Γιώργος 
Λεοντόπουλος Νίκος 
Μητσάκη Ελένη
Μπαντή - Βλαχογιάννη Λορέτα 
Στενός Σήφης

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τζώρτζ 12, 7ος όροφος, πλ. Κάνιγγος, Αθήνα 10677, τηλ. 3822315, FAX 3819887


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)