Εκτύπωση αυτής της σελίδας
13/10/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Βατοπέδι και εκκλησιαστική περιουσία

  Ο διαβόητος Εφραίμ και Σία, που ουσιαστικά λειτούργησε, με το αζημίωτο, ως μεσάζων για την καταλήστευση του Δημοσίου από πολιτικούς και αετονύχηδες, έφερε στην επιφάνεια το υπαρκτό ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους και της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας.
    Σε μια ανεξάρτητη, δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία-κράτος, βεβαίως, όλος ο δημόσιος πλούτος θα ελεγχόταν και όλες οι λειτουργίες κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης θα ασκούνταν από την ίδια. Σήμερα όμως είναι δεδομένη η λαίλαπα της αμερικανοευρωπαϊκής "παγκοσμιοποίησης" με τα τρομακτικά παραγόμενά της, η παραχώρηση των πάντων στο αδηφάγο ληστρικό κεφάλαιο, η απόλυτη, πλέον, διαφθορά όλων των φορέων της πολιτείας σχεδόν και όλων των γνωστών πολιτικών. Είναι, επίσης, δεδομένο ότι όλα τα Μέσα Παραπληροφόρησης επιτίθενται στην Ορθόδοξη Εκκλησία με αφορμή, επιλεκτικά και όποτε τους βολεύει, υπαρκτά σκάνδαλα (αποσιωπώντας ό,τι θετικό από τη δράση της) για να επιτύχουν πολλούς και ποικίλους πολιτικούς στόχους και με την ευκαιρία να την πλήξουν ως ένα από τα συνεκτικά και διακριτά στοιχεία του νεότερου ελληνισμού.
   Ποιός, λοιπόν, στοιχειωδώς εχέφρων πολίτης της χώρας μας θα πρότεινε την παράδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας σ'αυτό το κράτος αυτής της κοινωνίας; Εννοείται, φυσικά, ότι πρέπει να τεθούν (από ποιούς όμως, δυστυχώς...) φραγμοί στη διαπλεκόμενη ασυδοσία, απαγόρευση κάθε εκποίησης, έλεγχοι στη διαχείριση και στις παροχές της. Και θα έλθει, αργά ή γρήγορα, ο καιρός που η ελληνική κοινωνία και πολιτεία, απαλλαγμένη από τα δεσμά και τις βδέλες, θα αντιμετωπίσει το ζήτημα, παίρνοντας υπόψη όλες τις πλευρές και τις παραμέτρους του.