ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

«ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ» ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το «πλεόνασμα» υπολογίζεται, καθ’ υπόδειξη της τρόικας, σε ταμειακή βάση, δηλ. οι συναλλαγές καταγράφονται μόνον όταν λαμβάνονται ή καταβάλλονται μετρητά, αντί να υπολογίζονται σε δεδουλευμένη βάση,  όπου π.χ. η αξία μιας προμήθειας του δημοσίου  καταγράφεται αμέσως στα έξοδα, ακόμη και αν η πληρωμή πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος. Έτσι όσο το δημόσιο καθυστερεί να πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  του, τόσο μεγαλύτερο «πλεόνασμα» φαίνεται. Αυτό θέλει η Γερμανία ώστε να αποστραγγίσει κάθε ίχνος ρευστότητας για να μην ανακάμψει ποτέ η Ελλάδα. Να παραμείνει αυτή η τεράστια ανεργία, να μην βρίσκουν οι νέοι μια αξιοπρεπή δουλειά, οι επιχειρήσεις να κλείνουν ή να φεύγουν, ζωτικές δημόσιες λειτουργίες να διαλύονται. Κατά την κ. Λαγκάρντ είναι το πρώτο πλεόνασμα μετά το 1943 (!!!). Δηλ. οι Γερμανοί τότε με τον προκάτοχο της Μέρκελ, αφού ξεπάστρεψαν πάνω από το 10% των Ελλήνων,πολλοί πέθαναν από την πείνα, άρπαξαν ό,τι παρήγαγε η χώρα, καταστρέψανε τις υποδομές παίρνοντας  και δανεικά από πάνω, που τώρα δε θέλουν να τα πληρώσουν, μας έκαναν να έχουμε «πρωτογενές πλεόνασμα». Οπως γράφει η «Δημοκρατία» 26/2/2014 (δες  στα δημοσιευματα στην ιστοσελίδα μας (το πλεόνασμα του 1943» και στην 7η σελίδα αυτής της «Ε»)  «Τοιουτοτρόπως, η προσφιλεστάτη κυρία Λαγκάρντ δικαιούται να μιλάει για πανηγύρια αλλά και για το «μεγάλο ταξίδι» -στον αγύριστο- και τις θυσίες που έκαναν πάμπολλοι Ελληνες.»

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών (11-2-2014) αναφέρει για  το Δεκέμβρη του 2013 πρωτογενές πλεόνασμα 811 εκ. και ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,7 δις. Συνεπώς αυτό το πλεόνασμα είναι ένα πλασματικό μέγεθος. Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμη και αυτό είναι αποτέλεσμα της πιο άγριας καταλήστευσης των αδύνατων και, μεσαίων στρωμάτων, εργαζόμενων, συνταξιούχων, επαγγελματιών, που φτωχοποιούνται ραγδαία και που όμοια της απαντάται  μόνο στην Τουρκοκρατία. Περιορίζει στο ελάχιστο την αγοραστική δύναμη και την εσωτερική αγορά σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές αγαθών, ενέργειας και υπηρεσιών. Η περιβόητη ανταγωνιστικότητα, για την οποία κόπτονται οι νεοφιλελεύθεροι,  δεν αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, που βλέπουν τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές τους να μειώνονται και λόγω του σκληρού ευρώ, του νομίσματος του κατακτητή, που οι κατοχικοί το αντιμετωπίζουν σαν ιερή αγελάδα. Και τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται.

Το χρέος και το «πρωτογενές πλεόνασμα»

Στις 27 Νοεμβρίου 2012 το eurogroup , για να περισώσει το ευρώ που, τότε, κλυδωνιζόταν, μεταξύ άλλων αποφάσισε, για την Ελλάδα, ότι  «θα ληφθούν μέτρα για την αποτελεσματική μείωση του δημοσίου χρέους», όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, «υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής». Με την ίδια απόφαση «Οι εταίροι στην Ευρωζώνη δεσμεύτηκαν για μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020, πράγμα που σημαίνει θα βρίσκεται σε επίπεδο μικρότερο του 110% το 2022».  Προυπόθεση γι’αυτό είναι να υπάρχει, τουλάχιστον,  4,5% πρωτογενές πλεόνασμα από το 2016.

Το χρέος της χώρας υπερβαίνει τα 325 δις όταν το ΑΕΠ δεν υπερβαίνει τα 183 δις. Με τα δεδομένα αυτά, και ότι χωρίς εσωτερική ζήτηση, αύξηση της ελληνικής παραγωγής, χρηματοδότηση, αύξηση εισοδημάτων και δημοσίων εσόδων, αυτά τα μεγέθη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5%  είναι  αδύνατον μέσα στην ΕΕ, στο ευρώ και στα μνημόνια να πραγματοποιηθούν, ακόμη κι’ αν φορολογήσουν  και τον αέρα που αναπνέουμε . Πάντως στην απόφαση αυτή στηρίζονται οι κατοχικοί για να διατυμπανίζουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και εκλιπαρεί για τη μείωση του χρέους ή τουλάχιστον μια έμπρακτη δήλωση  στήριξης από τους εταίρους-όρνεα, που διαρκώς τη μεταθέτουν γι’ αργότερα. Περίμεναν να τελειώσουν οι γερμανικές εκλογές, μετά  να σχηματισθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, μετά να γίνουν οι ευρωεκλογές  και τώρα μιλάν για μετά το καλοκαίρι, αφού αποδεχθούν την υποταγή στις  πιο απίθανες και παράλογες απαιτήσεις τους, δηλ. σε νέα μνημόνια, με τον εκβιασμό ότι πρέπει εντός του  2014 να πληρωθούν ομόλογα 25 δις, που κατέχουν η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, κεντρικές τράπεζες και κερδοσκοπικά κεφάλαια..    

Τα προεκλογικά ψεμματα

Στο φύλλο 152 της «Ενημέρωσης» (Σεπτεμβρης 2013)  αναφερθήκαμε στο μύθο του πρωτογενούς πλοενάσματος, που διατυμπανίζει από τότε η κατοχική κυβέρνηση  για να μας παραπλανά ότι τα μνημόνια τελειώνουν. Το «πλεόνασμα» χρησίμευσε στον προεκλογικό αγώνα της Μέρκελ για να δικαιολογήσει την απάνθρώπη πολιτική της για την Ελλάδα και να προαναγγείλει ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, που οδηγεί σε νέα μνημόνια με  νέα δάνεια, έτσι ώστε να μας έχει αγκιστρωμένους και υπόδουλους εσαεί στο γερμανικό άρμα. Χρησιμεύει και στην κατοχική κυβέρνηση ως επιχείρημα για τις επερχόμενες εκλογες του Μαΐου (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές τουλάχιστον)  Το 70% (που προβλέπεται στην απόφαση του eurogroupτης 27ης Νοεμβριου 2012) υπόσχονται  ότι θα το μοιράσουν για  δώρο του Πάσχα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους. Παραμύθια της Χαλιμάς, που θα τελειώσουν με το πέρας των εκλογών, αφού θα τα πάρουν όλα οι δανειστές.

Και η πραγματικότητα

Τι δώρο ονειρεύονται άραγε οι συνταξιούχοι, όταν με γερμανική απαίτηση οι κατοχικοί μειώνουν κατά 3,9% τις εργοδοτικές εισφορές προσθέτοντας άλλα 700 εκ. έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία και αυτό συνεπάγεται  νέες μειώσεις συντάξεων, νέα δημοσιονομικά ελλείμματα για να χαρίσουν στους εργοδότες κι’ άλλα 700 εκ. το χρόνο. Τι δώρο ετοιμάζουν «διαρρέοντας» για δανεισμό του δημοσίου από τα εναπομείναντα και πολλαπλά λεηλατημένα αποθεματικά των ταμείων. Ή τι δώρο περιμένουν οι εργαζόμενοι με την επικείμενη απελευθέρωση  των ομαδικών απολύσεων. Σημαίνει κι’ άλλη εξαθλίωση,  νέα ελλείμματα, νέος δανεισμός,  νέα μνημόνια, διαιώνιση της κατοχής.

Οι θλιβεροί διαρκώς ψευδόμενοι και αυτόδιαψευδόμενοι κατοχικοί συναρχηγοί δηλώνουν ότι δε θα υπάρξουν άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων ή νέα μέτρα. Ενώ η κοινωνία και η χώρα  υποφέρουν, οι αριθμοί τους ευημερούν. «Ανάκαμψη» , «ανάπτυξη», «οι θυσίες πιάνουν τόπο» και άλλα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς.  Μιλούν για άλλη χώρα  και άλλο λαό. Πιστεύουν  ότι έτσι και με την τρομοκρατία για το ευρώ-φετίχ  θα πετύχουν στις εκλογές. Μωραίνει Κύριος...     


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)