ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Με ηγέτη τον Αναστασιάδη μεθοδεύεται «λύση» στο Κυπριακό με την παράνομη διχοτόμηση, την παράνομη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα και τις πολλές, τουρκικές, και όχι μόνο, παρανομίες. Με τον Αναστασιάδη, που κατήγγειλε στην Ευρώπη ότι το μεγαλειώδες 76% κατά του σχεδίου Ανάν το 2004, ήταν αποτέλεσμα προπαγάνδας(!). Τον Αναστασιάδη, ο οποίος δεν κρύβει τη σταθερή προσήλωσή του στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης πάση θυσία, προς αποφυγή, δήθεν, της οριστικής διχοτόμησης. Τον Αναστασιάδη, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε στις εκλογές του 2013, τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης  για το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Χριστόφια και αναρριχήθηκε στο Προεδρικό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Αναστασιάδη, που, τώρα, επιδίδει διαπιστευτήρια ξενοδουλείας και υποτέλειας στους Ευρωπαίους και στους Αμερικανούς, οι οποίοι βιάζονται να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Aγωνιά για τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας (συνέντευξη στην Καθημερινή  23/2/14) και προτείνει, παρά τις περί του αντιθέτου προηγούμενες διαβεβαιώσεις, τη μεταφορά του αερίου της κυπριακής και ισραηλινής  ΑΟΖ μέσω Τουρκίας ως φθηνότερη λύση!!

Οι ΗΠΑ και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Οι Αμερικανοί και προσωπικά ο Ομπάμα έχουν ως στόχο να εξομαλύνουν τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ και γι΄ αυτό  έχουν τάξει στους Τούρκους μερίδιο από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων  των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν διεμήνυσε  ξεκάθαρα στον Πρόεδρο της Κύπρου ότι  δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι … αθλιότητες του 2004. Τότε που η ΕΕ πίεζε τον Τάσσο, με τον απαράδεκτο επίτροπο Φερχόιγκεν να απειλεί τους ελληνοκύπριους με βαριές συνέπειες αν δεν αποδεχτούν το σχέδιο Ανάν. Τώρα αποστέλλει τον Βαν Νούφελ ως παρατηρητή στις συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών, ώστε να «συμβουλεύει» τον ΟΗΕ αν οι προτάσεις που κατατίθενται είναι σύμφωνες με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»! Αλλά πώς το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» αποδέχεται τα τετελεσμένα και την τουρκική κατοχή; Πώς ο ΟΗΕ λησμονεί τα ψηφίσματά του;

Το κοινό ανακοινωθέν

Πριν λίγες ημέρες ο Αναστασιάδης και ο Ερόγλου, συνεχιστής της σκληρής πολιτικής Ντεκτάς, εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, το οποίο αναφέρεται στο καθεστώς διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, όμως  ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ο Αναστασιάδης επιμένει πως η όλη προσπάθεια πρέπει να κριθεί στο τέλος από την τελική συμφωνία. Τότε όμως, όταν όλα θα έχουν συμφωνηθεί , ο κυπριακός λαός θα βρίσκεται πάλι μπροστά σε νέα εκβιαστικά διλήμματα, αν βέβαια ισχύσει η πρόνοια για δημοψήφισμα έγκρισης της όποιας συμφωνίας. Τα δύο ομόσπονδα κράτη θα έχουν ή όχι επιμέρους κυριαρχικά δικαιώματα; Θα εναλλάσσονται ή όχι οι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας επί ίσοις όροις; Θα θεωρούνται ή όχι πολιτικά ισοδύναμες οι δύο εθνοτικές συνιστώσες, εξομοιώνοντας το 18% των τουρκοκυπρίων με το 82% των ελληνοκυπρίων; Τι θα γίνει με τους τούρκους εποίκους; Τι θα γίνει με το έδαφος των αγγλικών βάσεων; Θα αρθεί ή όχι η κηδεμονία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις τρείς εγγυήτριες δυνάμεις; Θα αποσυρθούν ή όχι και πότε τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής; Θα επιστρέψουν οι κύπριοι πρόσφυγες στα σπίτια και τις περιουσίες τους; Θα δοθεί επιτέλους μια απάντηση   για τους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής του 1974; Οι τούρκοι αξιωματούχοι και ο ίδιος ο Ερντογάν δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν ούτε σπιθαμή γης στους ελληνοκύπριους. Απαιτούν τα πάντα με τη στήριξη των Αμερικανών και της ΕΕ. Ελπίζουν πως με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και Κύπρο και τις δουλοπρεπείς ηγεσίες των δύο χωρών, θα προωθήσουν τις επιδιώξεις τους.

 Ευτυχώς ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, απέρριψε το κοινό ανακοινωθέν ως τουρκοβαρές και αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Την ίδια αρνητική στάση στο κοινό αυτό ανακοινωθέν τηρούν και πολλοί άλλοι στην Κύπρο, όπως π.χ. ο Γ. Λιλλήκας.

Πολύ θετική κίνηση αποτελεί (ευχάριστη έκπληξη!) και η δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που εκφράζει την Ελληνική Κυβέρνηση, για το κοινό αυτό ανακοινωθέν: «Δε βλέπω ο δρόμος αυτός να ανοίγει, παρ’όλο ότι ελπίζουμε όλοι κάτι να γίνει, αλλά δεν μπορεί να είμαστε εκείνοι που θα δεχθούμε τις απαιτήσεις της Άγκυρας ουσιαστικά». Η πρόσφατη καταψήφιση του πρώτου σχεδίου ξεπουλήματος από την Κυπριακή Βουλή της κυπριακής δημόσιας περιουσίας με συνέπεια την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου, παρά τις απειλές των δανειστών και της ΕΕ, δίνει ελπίδες στο κυπριακό λαό.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και τα κοράκια παραμονεύουν. Μόνο εθνική ομοψυχία και επαγρύπνηση μπορούν να εγγυηθούν για το μέλλον.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)