ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Μέσα στα πλαίσια των επιθέσεων της ΕΕ, της τρόικας και της κυβέρνησης στον ελληνικό λαό, εντάσσεται και η υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και παιδείας στην ελληνική νεολαία. Από το καλοκαίρι τα σχολεία είναι αφύλακτα, αφού οι φύλακες απολύθηκαν, πολλές απαραίτητες ειδικότητες της τεχνικής εκπαίδευσης καταργήθηκαν και απολύθηκαν οι αντίστοιχοι καθηγητές. Τα κονδύλια για τη λειτουργία των σχολείων δεν επαρκούν  ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες. Οι επισκευές και διορθωτικές κατασκευές έγιναν πολυτέλεια και τα αποτελέσματα είναι ήδη σε πολλές περιπτώσεις εμφανή.

Η «αξιολόγηση»

Οι εκπαιδευτικοί, που συνήθως λοιδορούνται και θεωρούνται υπεύθυνοι κάθε κακοδαιμονίας,  επιχειρείται να φιμωθούν, να υποταχτούν ώστε να μην αντιδρούν και να εκφοβισθούν με απολύσεις και διαθεσιμότητα. Μετά την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, τις καταργήσεις σχολείων και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, τη μισθολογική τους καταβαράθρωση, πρέπει να σκύψουν τα κεφάλια, αποδεχόμενοι μια «αξιολόγηση», που δεν έχει στόχο τη βελτίωσή τους με συνέπεια την καλύτερη απόδοση και αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας, αλλά τον εκφοβισμό τους, την αμοιβαία καχυποψία, αφού στρέφει  τον έναν  εναντίον του άλλου και  το «γλύψιμο» στους προϊσταμένους. Ήδη από 1/1/2014 ισχύει ο νόμος για την αξιολόγηση, οποίος δεν έχει εφαρμοστεί αλλά επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη. Όχι πως η αξιολόγηση είναι απορριπτέα, αντίθετα θα είχε καλά αποτελέσματα, αν αποσκοπούσε στην μετεκπαίδευση των καθηγητών και δασκάλων, στην ενημέρωσή τους στις νέες διδακτικές μεθόδους, στην βοήθεια από ειδικούς για εξειδικευμένα προβλήματα και ειδικές περιπτώσεις, στην αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των εργαστηρίων και των αιθουσών διδασκαλίας. Οι σύμβουλοι όμως είναι σχεδόν ανύπαρκτοι,  οι οδηγίες για τη διδασκαλία και τη διδακτέα ύλη καταφτάνουν στα σχολεία στο μέσο της χρονιάς, οι αλλαγές για το νέο λύκειο και το νέο σύστημα εξετάσεων εφαρμόζονται εν μέρει και κανείς δε γνωρίζει τι τελικά θα συμβεί. Πλήρης η αδιαφορία των διοικητικών υπευθύνων.

 Ο Υπουργός Παιδείας έστειλε εγκυκλίους –με πομπώδεις εκφράσεις και γενικόλογες αοριστολογίες -,  για την εφαρμογή της  «αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων» με στόχο δήθεν τη βελτίωσή τους, ως το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Τα κριτήρια και οι τρόποι αξιολόγησης είναι κωμικοτραγικοί. Πώς κάθε ένα μεμονωμένο σχολείο θέτει οράματα!! Καθορίζει «βασικές επιδιώξεις των στόχων  και των αξιών που διέπουν τη σχολική ζωή» και πολλές άλλες τέτοιες αερολογίες και φληναφήματα, που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον, δεν υπάρχει γνώση της σχολικής πραγματικότητας από τους «οραματιστές» συμβούλους του υπουργού και οι επιδιώξεις κρύβονται κάτω από μια ομιχλώδη επιφάνεια, επικίνδυνες για μια επερχόμενη υποβάθμιση και απαξία της εκπαίδευσης. Τέτοια είναι η ανοησία που κατέχει τους καρεκλοκένταυρους  του Υπουργείου Παιδείας, που παραλίγο  θα είχαν καθιερώσει «λευκές διακοπές» στις αρχές Μαρτίου, μαϊμουδίζοντας τις διακοπές αυτής της εποχής, των βορείων ευρωπαϊκών χωρών για να κάνουν οι μαθητές σκι!! Όμως τα πράγματα ξεφεύγουν από την αστειότητα, όταν οι συνέπειες κοστίζουν και εδώ το κόστος δεν είναι οικονομικό. Αφορά στο μέλλον του ελληνικού λαού, τη νεολαία.

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)