ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Α.Σ.Κ.Ε.

Μετά τις ευρωεκλογές Το πολιτικό σύστημα σε «περίεργη» αστάθεια

Στο προηγούμενο φύλλο της «Ε» (φύλλο 195 Μάιος 2024) αναρωτηθήκαμε αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, υπό την έννοια ότι τα τρία συστημικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), που υπηρετούν το καθεστώς της εξάρτησης, και οι ηγεσίες τους, που είναι «φιλήκοοι των ξένων», σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο ξένος παράγοντας θα «υποδείκνυε» τις «αναγκαίες προσαρμογές» του πολιτικού συστήματος, όπως κατά κανόνα γινόταν. Οι «υποδείξεις» αυτές κατέτειναν στο να ελέγχονται οι εξελίξεις,  ώστε να υπηρετούνται απρόσκοπτα τα ξένα συμφέροντα και να μην «ξεφεύγουν» πολιτικοί που δεν ελέγχονται και που να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ελλάδας και της ελληνικής κοινωνίας. Ομως οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό αυτή τη φορά να απουσιάζουν οι ξένες «υποδείξεις». Οι «προστάτες», κυρίως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, έχουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα (αμερικανικές εκλογές, αποδυνάμωση  του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού) και πιθανότατα άλλες προτεραιότητες (π.χ. Ουκρανία, Παλαιστινιακό).

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Μητσοτάκης προωθήθηκε στην αρχηγία της ΝΔ το 2016, όντας ο εκλεκτός των Γερμανών και των Αμερικανών. Ο Ανδρουλάκης πρόεδρος από το 2021, εκλεκτός των Γερμανών, ενώ ο Κασσελάκης από το 2023, εκλεκτός (;) των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, τους οποίους θεωρεί «ως βάση των κοινών αξιών που έχουμε οι Η.Π.Α. και η Ελλάδα, των αξιών της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ειρήνης»!!!

Θρυμματίστηκε ο δικομματισμός

Θυμίζουμε  ότι το σημερινό «μονοκομματικό»  σύστημα της μητσοτάκειας ΝΔ προέκυψε λόγω των μνημονίων, τα οποία φτωχοποίησαν τους Ελληνες και διέσυραν τη χώρα. Τα μνημόνια, εκτός των άλλων, θρυμμάτισαν το δικομματισμό (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), που ίσχυσε από το 1981 έως το 2009. Το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε τότε (στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν 7ο κόμμα με 4,68%). Στη διάρκεια των μνημονίων δημιουργήθηκαν και εκλέχτηκαν κοινοβουλευτικά μικρότερα κόμματα (π.χ. Λεβέντης, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ κ.λπ), που ήταν βραχύβια, με σκοπό ν’αποτελέσουν συμπληρώματα σε κυβερνητικά σχήματα. Ο, αριστερός υποτίθεται, ΣΥΡΙΖΑ, που το 2015 υπέγραψε το 3ο μνημόνιο, ενώ υποσχόταν την κατάργησή τους,  πλήρωσε το τίμημα στις εκλογές του 2019, αλλά με μεγάλο ποσοστό (31,53%) δημιουργώντας την αυταπάτη στην ηγεσία του ότι έτσι θα θεμελίωνε ένα δεύτερο δικομματισμό. Οι αυταπάτες διαλύθηκαν με τις δύο βουλευτικές εκλογές του 2023, που πολλοί για να τιμωρήσουν το ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τη μητσοτάκεια ΝΔ.

Ευστάθεια ή αστάθεια;

Ομως ο «μονοκομματισμός» εγκυμονεί κινδύνους αστάθειας του καθεστώτος της εξάρτησης, όταν μάλιστα το κυβερνητικό κόμμα της μητσοτάκειας ΝΔ φθείρεται γρήγορα, λόγω της ακρίβειας, του «γάμου», του ενδοτισμού, τις συγκαλύψεις, της διαφθοράς, των σημιτικών στου Μαξίμου και της φτωχοποίησης ευρέων κοινωνικών στρωμάτων. H φθορά της ΝΔ δεν διοχετεύεται στα άλλα συστημικά κόμματα, που είχαν αναλάβει πριν κυβέρνηση, δηλ. στο ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό ακριβώς συνέβη με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Κανένα από τα τρία αυτά κόμματα δεν πέτυχε τους στόχους του. Ούτε 33%  που ήθελε ο Μητσοτάκης, ούτε ή πρώτος ή 20% ή έστω 17%  που ήθελε ο Κασσελάκης, ούτε δεύτερο κόμμα που ήθελε ο Ανδρουλάκης.

Ετσι στη λογική της ξένης παρέμβασης θα αναμένονταν σημαντικές κινήσεις αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Αντ’ αυτών παρατηρείται μια ανεξέλεγκτη  κατάσταση και στα τρία κόμματα. Η προβολή από ΜΜΕ,  «κύκλους» και κομματικά στελέχη για την ανάγκη  δημιουργίας της «ενιαίας κεντροαριστεράς», που τώρα θα ενισχυθεί μετά τη γαλλική επιτυχία του Λαϊκού Μετώπου,  φαίνεται ότι δεν είναι «γραμμή» των ξένων, αλλά πιθανόν διακαής πόθος εγχώριων επιχειρηματιών και της υπερτιμημένης «λέσχης της Κηφισιάς των 100 plus». Πρωτεύοντα ρόλο σ’ αυτό το εγχείρημα θέλει να παίξει ο αδιόρθωτος Τσίπρας !!

Επ’ ευκαιρία θυμίζουμε ότι η ίδρυση της Ενωσης Κέντρου το Σεπτέμβριο του 1961 από πολιτικούς με ετερόκλητες ιδεολογίες, από τον Τσιριμώκο της κυβέρνησης του βουνού(Π.Ε.ΕΑ) μέχρι τον φιλοβασιλικό  Γαρουφαλιά, έγινε υπό την πίεση των ΗΠΑ, με πρόεδρο τον Κένεντι,  που ήθελαν να έχουν «προοδευτικότερες» πολιτικές δυνάμεις υπό τον έλεγχό τους, παραμερίζοντας τις αγγλόφιλες, συνήθως, δεξιές κυβερνήσεις που στήριζε το Παλάτι.

Στη ΝΔ  το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα ακόμη φιάσκο για το Μητσοτάκη μετά απ’ αυτό του 2ου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το μικρό ποσοστό, σε συνδυασμό  με την απώλεια του 1/3 της εκλογικής της δύναμης, δεν του αφήνει κανένα περιθώριο ωραιοποίησης. Οι αυταπάτες  του 41%,  στο οποίο ένα σημαντικό ποσοστό ήταν πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελαν να τον τιμωρήσουν, τροφοδότησαν την αλαζονεία απέναντι στην κοινωνία, στα άλλα κόμματα αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ. Πολλοί βουλευτές της ΝΔ επικρίνουν πλέον δημοσίως την πολιτική Μητσοτάκη. Για τους σημιτικούς του Μαξίμου, για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, για την απεμπόληση της ιδεολογίας της ΝΔ, για την απαξίωση των βουλευτών με την επιμονή Μητσοτάκη στα ίδια πρόσωπα ως υπουργούς, για την αντίθεση τους στην επανεκλογή της Σακελλαροπούλου, που πανηγύριζε για την ψήφιση του «γάμου». Επικρίνουν το Μητσοτάκη που λέει «μόνο μπροστά» ως ιδεολογία, όπως ο Μακρόν, που βρίσκεται πλέον σε αποδρομή.

Και δεν έφταναν οι επικρίσεις των βουλευτών. Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλης και Σαμαράς επέκριναν ευθέως την πολιτική Μητσοτάκη. Από το «γάμο», την άρνηση αντιμετώπισης της ακρίβειας με μείωση του ΦΠΑ, την αλαζονεία, την απεμπόληση της ιδεολογίας, την ενδοτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, την Αλβανία και τα Σκόπια και προειδοποίησαν ότι η υπογραφή συνυποσχετικού με την Τουρκία που θα περιλαμβάνει τουρκικές απαιτήσεις (βραχονησίδες, αποστρατικοποίηση νησιών, χωρικά ύδατα, κ.λπ.) θα βρει  αντίθετους όλους τους Ελληνες.

Μετά από αυτά δυσκολεύουν  οι πολιτικές κινήσεις του Μητσοτάκη. Το κυριότερο, στα ελληνοτουρκικά δε μπορεί πλέον να κάνει τις παραχωρήσεις που είχε κατά νου. Σε αντιστάθμισμα επιχειρεί να παραστήσει ότι ενδιαφέρεται για τα «καθημερινά προβλήματα». Οψιμη επικοινωνιακή διαχείριση. Τελικά έτσι τίθεται εν αμφιβόλω τρίτη θητεία για το Μητσοτάκη, αν οι δημοσκοπήσεις τότε, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, δείξουν ότι η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία. Η μήπως πριν θα έχει εκλεγεί νέος αρχηγός;

Στο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο ερώτημα που έχει τεθεί από καιρό είναι τι στόχο είχαν αυτοί που προώθησαν τον Κασσελάκη στο ΣΥΡΙΖΑ. Να τον διαλύσουν και να τον μετασχηματίσουν σε ένα ακόμη κεντροδεξιό αρχηγικό κόμμα; Η μήπως ποντάρανε σε «κουτσό άλογο» που θα διώξει όσους ψηφοφόρους του απέμειναν;

Ο βίος και η πολιτεία Κασσελάκη γεμάτη από αλλοπρόσαλλες πολιτικές συμπεριφορές, που χαρακτηρίζονται από εγωπάθειες, ναρκισσισμούς, φοβικά σύνδρομα και αυταρχισμό, δεν προμηνύουν ομαλές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνος του είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία και γι’ αυτό ουδόλως προβληματίστηκε από το αρνητικό αποτέλεσμα. Αμέσως μετά τις εκλογές έφυγε για την Αμερική. Από εκεί σε αντιπερισπασμό για το αρνητικό αποτέλεσμα  «ανακάλυψε» «μαύρο» χρήμα που υπονόησε ότι έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα και κατηγόρησε τον Τσίπρα ως υπονομευτή, ο οποίος, σημειωτέον, διάλεξε την Τουρκία και ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο για να απαντήσει. Σιγά που θα κωλώσει ο Κασσελάκης με τους 87, την Κεντρική Επιτροπή, το κλείσιμο της «Αυγής». Αν και στην πράξη ο, πάλαι ποτέ, δήθεν αριστερός ΣΥΡΙΖΑ των μνημονίων έχει εκπνεύσει προ πολλού.           Τώρα καλά ξεμπερδέματα.

Στο ΠΑΣΟΚ  πριν καν  να βγουν τα τελικά αποτελέσματα, που εν πάση περιπτώσει ήταν λιγότερα άσχημα από του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, σαν έτοιμοι από καιρό αρκετοί θέσανε θέμα ηγεσίας.  Από κοντά και ο δήμαρχος Αθηναίων που θέλει  να παραμείνει και στο Δήμο αλλά να εκλεγεί και αρχηγός. Στόχος του είναι «να κερδίσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές»(!!!). Η πληθώρα των υποψηφίων αρχηγών, που ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί και με την αλήστου μνήμης Αννα Διαμαντοπούλου, ναι αυτή που πρότεινε ο Μητσοτάκης για γ.γ του ΟΟΣΑ, («Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, της υποψηφιότητάς μου για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ είναι μεγάλη τιμή για μένα και, ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη»), δείχνει τις μωροφιλοδοξίες και την έλλειψη σοβαρότητας που επικρατούν.  Τι θα γίνει μετά την εκλογή αρχηγού; Μήπως «πατσές και ποδαράκια», κατά τη λαλιώτεια ρήση;

Για τα άλλα κόμματα σε σχέση με τις ευρωεκλογές έχουμε αναφερθεί στην ανακοίνωση της 10-5-2024 

Η κρατούσα ρευστή πολιτική κατάσταση  εγκυμονεί εξελίξεις θετικές και αρνητικές. Ευχόμαστε, τουλάχιστον να αποφύγουμε τη μειοδοσία στα Εθνικά θέματα. Ευελπιστούμε, ακόμη, ότι μπορεί ν’ανοίξει επί τέλους ένας δρόμος για Ελληνικές ηγεσίες που θα προασπίζουν την πατρίδα,  την κοινωνία και θα υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας.   

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Κ.Ε.)